Ginecomastia se refera la cresterea volumului tesutului glandei mamare la barbati. Cauzele pentru aparitia ginecomastiei sunt variate. Poate fi afecta un sân, ambii sau inegal. Ginecomastia nu duce la complicatii de sanatate si nu pune viata in pericol, decat foarte rar. Ginecomastia poate conduce, insa, la izolare. Atunci cand aspectul este important pentru pacient este nevoie de o interventie chirurgicala speciala de micsorare a glandei mamare masculine.
Ginecomastia se refera la o dezvoltare excesiva a tesutului mamar la persoanele de sex masculin. Sanii sunt mai mari decat in mod normal si, uneori, lucrurile pot reveni la normal, de la sine. Alteori, insa, glanda mamara masculina creste si devine proeminenta. Nu doar aspectul fizic este neplacut, viata sociala poate fi afectata, iar persoana respectiva se poate izola.
Tehnicile inovative permit, astazi, medicilor specialisti sa puna un diagnostic corect si complet si sa ofere solutii pentru rezolvarea acestei conditii. In majoritatea cazurilor tratamentul vizeaza interventia chirurgicala de miscorare a sanilor pentru un fizic si psihic mult imbunatatite.
Operatia este recomandata in anumite conditii, starea de sanatate influenteaza decizia medicului specialist.
Cuprins:
Ginecomastia poarta denumirea de andromastie sau “boala sanilor la barbat” si este o supradezvoltare a glandei mamare masculine, care poate sa apara la nastere, in copilarie sau adolescenta, la adultii tineri, dar si la varstnici. Cresterea volumului glandei mamare masculine poate afecta sanii inegal, doar pe unul sau pe ambii.
Este extrem de important consultul medical de specialitate pentru a determina daca este vorba de ginecomastie. Tesutul glandular masculin poate creste in situatia acumularii unei cantitati mari de grasime, ceea ce inseamna ca vorbim de o pseudoginecomastie (1). Exista, insa, si o alta cauza pentru cresterea excesiva a glandei mamare masculine si ea se refera la dezvoltarea unor tumori.
Ginecomastia poate fi fiziologica, patologica sau idiopatica.
Organismul barbatilor produce atat hormoni masculini, testosteron, cat si estrogen, un hormon aflat in cantitate mare la femei. Testosteronul este hormonul raspunzator de trasaturile masculine, in timp ce estrogenul controleaza caracteristicile feminine, inclusiv cresterea sanilor. Cand nivelul de estrogen secretat de corpul barbatilor trece printr-un dezechilibru, poate sa apara ginecomastia.
La nou-nascutii de sex masculin, ginecomastia poate fi pusa pe seama cantitatii de estrogen secretat de mama, motiv pentru care conditia va disparea spontan in primele saptamani dupa nastere.
La adolescenti, ginecomastia este cauzata de modificarile hormonale frecvente, dar si in aceste situatii, fara tratament, dupa 2 ani de la aparitie poate sa nu mai existe un tesut glandular mamar crescut (1).
In cazul adultilor de sex masculin, ginecomastia apare la varstnici si de regula nu prezinta simptome.
Consumul unor medicamente pe o perioada indelungata, poate determina secundar, ginecomastie. Iata care sunt o parte dintre acestea: medicamente pentru problemele cu prostata, unele antibiotice, hormoni pentru infertilitate, antidepresive, antiacide, corticosteroizi, steroizi anabolizanti, estrogeni, medicamente pentru afectiuni cardiovasculare, pentru cancer sau tratamentul pentru HIV.
Ginecomastia poate fi indusa in anumite situatii de consumul de alcool sau de cel de substante interzise.
Aici sunt incluse mai multe afectiuni care pot induce ginecomastie, pe fondul dereglarilor hormonale pe care le produc in organism: hipogonadism, imbatranire, tumori, hipertiroidism, insuficienta renala, insuficienta hepatica, ciroza, malnutritie, infometare (1).
De asemenea, folosirea unor produse vegetale – arbore de ceai sau lavanda – uleiuri regasite in sapunuri, creme, lotiuni, geluri de dus, sampoane, ar putea fi asociate cu ginecomastia (1).
Ginecomastia idiopatica este stabilita cand nu exista o cauza cunoscuta pentru aparitia conditiei la baieti sau barbati, desi au fost efectuate analize si investigatii amanuntite.
De regula nu exista simptome in afara volumului marit al glandei mamare masculine. Uneori, insa, pot fi inregistrate semne ale unor posibile complicatii, pentru care este nevoie de diagnostic de specialitate rapid (1), (2):
In afara interventiei chirurgicale, ginecomastia nu poate fi tratata cu medicamente. Sunt situatii in care pentru a se ajunge la operatie medicul specialist recomanda urmarea unui tratament medicamentos adecvat fie pentru reducerea inflamatiei, fie pentru a trata alte simptome ale ginecomastiei asociate unor afectiuni. De asemenea, medicul trateaza cauza producerii dezechilibrului hormonal (3).
Tratamentul pentru micsorarea sanilor la barbati se realizeaza in cadrul clinicii Cosmedica. Pentru interventia chirurgicala de ginecomastie se utilizeaza tehnologii moderne, de ultima generatie, la un pret avantajos.
Procedura se poate realiza in 2 variante. Daca ginecomastia se datoreaza consumului de steroizi, iar pacientul nu prezinta grasime pe langa glandele mamare marite, mastectomia subcutanata este indicata.
Atunci cand pe langa volumul marit al glandelor mamare exista si un procent de grasime, tehnica recomandata de medicul specialist vizeaza liposuctia pentru inlaturarea grasimii si mastectomia subcutanata pentru scoaterea glandelor mamare.
O mica portiune din glanda mamara de sub areola si mamelon ramane, din motive estetice. Uneori, exista posibilitatea ca aceasta glanda sa creasca in dimensiuni dupa interventie. Specialistul poate oferi solutii pentru tratarea acestei probleme.
Spitalizarea pentru ginecomastie este de regula de o zi, iar recuperarea dureaza aproximativ o luna. Perioada se poate prelungi daca se intervine suplimentar pentru reducerea pielii in exces, rezultata in urma operatiei. In acest interval, pacientul nu poate realiza efort intens cu bratele si trebuie sa poarte un corset compresiv, la indicatia medicului specialist.
Operatia de ginecomastie este eficienta si implica riscuri minore. Rezultatele sunt excelente pentru pacientul care isi recapata increderea in fortele proprii, alaturi de redobandirea aspectului masculin.
In cadrul clinicii Cosmedica sunt realizate si alte interventii estetice, precum blefaroplastie, otoplastie sau liposuctia de gusa pentru barbia dubla.
Cum ne puteti contacta? Pentru programari sunati la 0753.042.234, trimiteti un e-mail pe office@cosmedica.ro sau online aici.
Ginecomastia este o dezvoltare excesiva a glandei mamare masculine. In cele mai multe cazuri aceasta se produce pe fondul unui dezechilibru hormonal. Consultul medical de specialitate urmareste stabilirea unui diagnostic corect si complet, uneori cu analize multidisciplinare, pentru a stabili cauza producerii ginecomastiei.
Tratamentul vizeaza reechilibrarea hormonala, acolo unde este cazul. Interventia chirurgicala este singura obtiune pentru a trata ginecomastia.
Surse de informare:
1. Enlarged breasts in men (gynecomastia) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gynecomastia/symptoms-causes/syc-20351793
2. What is gynecomastia? – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gynecomastia#:~:text=Gynecomastia%20is%20a%20condition%20of,the%20hormonal%20changes%20of%20puberty.
3. Enlarged Male Breast Tissue (Gynecomastia) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16227-enlarged-male-breast-tissue-gynecomastia
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Pentru a-i reda chipului un aspect intinerit, ferm si revigorat, multe persoane apeleaza la liftingul facial. Combinarea acestei interventii cu alte proceduri estetice poate duce, insa, la rezultate spectaculoase. O astfel de abordare amplifica efectele liftingului facial si poate corecta …
7 octombrie, 2024 CITEȘTEImbatranirea este un proces natural, care ne afecteaza pe toti si lasa urme vizibile pe fata: pielea isi pierde din elasticitate, muschii incep sa se lase si ridurile devin tot mai profunde. Din fericire, insa, tehnicile moderne de chirurgie estetica, …
2 octombrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!