Organismul uman are nevoie de oxigen pentru a functiona si pentru a se reface. Atunci cand acest gaz este administrat sub presiune, beneficiile pentru organism sunt numeroase. Descopera in randurile urmatoare ce este, de fapt, oxigenul hiperbaric, ce beneficii ofera si in ce situatii este recomandat!
Cuprins:
Ce este tratamentul cu oxigen hiperbaric?
Tratamentul cu oxigen hiperbaric este o procedura medicala ce implica administrarea de oxigen pur, printr-o masca, in timp ce organismul se afla sub o presiune mai mare decat cea atmosferica normala. In aceste conditii, nivelul de oxigen din sange creste semnificativ.
Pentru administrarea tratamentului, pacientul intra intr-o camera speciala, numita camera hiperbara, ce poate fi setata la diferite nivele de presiune. Acesta poate fi asezat fie culcat, fie pe scaun (in cazul camerelor hiperbarice mai mari). In functie de afectiune, tratamentul poate presupune mai multe sedinte, iar durata unei sedinte variaza, de regula, intre 45 si 300 de minute [1].
Beneficiile oxigenului hiperbaric
Beneficiile terapiei cu oxigen hiperbaric sunt numeroase si variate, terapia putand influenta in mod semnificativ calitatea vietii pacientului. Iata cateva dintre efecte:
- revitalizarea tesuturilor si vindecarea ranilor – prin cresterea nivelulului de oxigen din sange, acest tratament ajuta la revitalizarea tesuturilor aflate in perioada de recuperare. Totodata, terapia poate accelera procesul de vindecare a ranilor, in special a celor rezultate in urma unor interventii chirurgicale sau a celor predispuse la o vindecare lenta [1][2];
- tratarea anumitor tipuri de infectii – oxigenul hiperbaric are un efect bacteriostatic, bactericid si fungicid, ajutand la combaterea infectiilor, inclusiv a celor rezistente la antibiotice. De asemenea, tratamentul stimuleaza si sistemul imunitar al organismului, oferindu-i resursele necesare pentru a lupta impotriva agentilor patogeni [3];
- imbunatatirea circulatiei sangvine – deoarece creste semnificativ aportul de oxigen in tesuturi, tratamentul imbunatateste circulatia sangvina si microcirculatia;
- reducerea inflamatiei si a edemului – terapia are un efect antiinflamator puternic, ce poate fi benefic pentru o varietate de afectiuni [4];
Pentru ce se utilizeaza terapia hiperbara?
Terapia cu oxigen hiperbaric are un spectru larg de utilizari. Iata principalele recomandari:
- intoxicatie cu monoxid de carbon – aceasta este o problema comuna in randul victimelor incendiilor. Oxigenul hiperbaric ajuta la eliminarea monoxidului de carbon din organism si la contribuie la reducerea efectelor provocate de acesta. De asemenea, terapia se foloseste si pentru a accelera vindecarea tesuturilor afectate in caz de arsuri grave ;
- accidente de decompresie si emboliile cu gaz – terapia este utilizata in mod traditional pentru a trata boala de decompresie, o afectiune grava care poate aparea la scafandrii care se ridica la suprafata prea repede. Oxigenul hiperbaric ajuta la eliminarea azotului dizolvat din organism, reducand simptomele si prevenind complicatiile [2];
- necroze tisulare si gangrene – aceste probleme pot aparea din diverse motive, inclusiv din cauza leziunilor, a infectiilor, a traumatismelor sau a unui flux sangvin insuficient catre zona respectiva, cauzat de o injectare necorespunzatoare cu acid hialuronic. Oxigenul hiperbaric ajuta la furnizarea de oxigen suplimentar in tesuturile afectate, ceea ce poate incetini sau opri procesul de necroza si poate facilita regenerarea tesutului sanatos. Terapia se recomanda adesea in necroza aseptica de cap femural [1];
- ulcer diabetic – persoanele cu diabet pot dezvolta ulcere la nivelul picioarelor sau al altor zone ale corpului. De regula, acestea se vindeca mai greu din cauza problemelor de circulatie sangvina si a nivelului ridicat de glucoza din sange. Tratamentul cu oxigen hiperbaric poate imbunatati fluxul sangvin la nivelul zonelor afectate si poate stimula cresterea tesutului nou, accelerand vindecarea ulcerelor [2];
- refacere in urma unor interventii chirurgicale, inclusiv a celor estetice – terapia cu oxigen hiperbar poate fi utilizata dupa operatii precum lifting facial, blefaroplastie, lifting temporal, reductie mamara sau lifting mamar, pentru a ajuta vindecarea;
- ca metoda de recuperare si intretinere in cazul celor care practica sporturi de performanta – unii sportivi folosesc aceasta terapie pentru a-si imbunatati performantele, oxigenul suplimentar ajutand muschii sa se recupereze mai repede dupa antrenamente intense sau leziuni sportive [5].
Ce contraindicatii are oxigenoterapia hiperbara?
Cu toate ca oxigenul hiperbaric are numeroase beneficii terapeutice, exista si anumite situatii in care acesta este contraindicat sau trebuie utilizat cu precautie. Printre contraindicatiile majore se numara pneumotoraxul netratat, bolile pulmonare obstructive cronice severe si afectiunile respiratorii severe. De asemenea, persoanele cu anumite afectiuni cardiace, precum insuficienta cardiaca congestiva, pot fi nevoite sa evite oxigenarea hiperbara.
Alte contraindicatii:
- utilizarea unor anumite medicamente, precum doxorubicina, cisplatina, disulfiramul si acetatul de mafenid;
- boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
- astmul [6];
Este important de notat ca orice decizie privind utilizarea oxigenului hiperbaric sa fie luata doar de catre un specialist, dupa evaluarea atenta a situatiei clinice. Spre exemplu, daca optezi pentru o interventie cosmetica, doar un medic specializat in chirurgie plastica si estetica poate stabili daca terapia hiperbara va ajuta la o recuperare mai rapida! In acest caz, medicul iti va recomanda sa consulti si un specialist in terapie hiperbara, pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat!
Reactii adverse posibile
In ciuda multiplelor sale beneficii, oxigenoterapia hiperbara poate fi asociata si cu anumite reactii adverse, in cazul unui procent mic de pacienti. Iata care sunt acestea:
- barotrauma – este cauzata de schimbarea presiunii aerului si poate afecta urechile, sinusurile si plamanii. Conform studiilor, barotrauma este reversibila si poate aparea la aproximativ 15% dintre pacientii care urmeaza terapia cu oxigen hiperbaric. Simptomele pot include durere sau disconfort in urechi, dificultati de respiratie sau tuse;
- hiperoxie sau toxicitatea oxigenului – expunerea prelungita la oxigen pur poate provoca leziuni pulmonare sau convulsii. Simptomele pot include dificultati de respiratie si tuse. Desi incidenta acestei reactii adverse este relativ scazuta, este esentiala monitorizarea atenta a pacientilor in timpul sesiunilor de terapie;
- tulburari vizuale temporare – unii pacienti pot dezvolta miopie si alte schimbari vizuale temporare, de obicei reversibile dupa incheierea tratamentului.
- efecte psihologice – in unele cazuri, pacientii pot experimenta anxietate sau claustrofobie in timpul tratamentului, datorita faptului ca terapia are loc intr-un spatiu inchis [1].
Asadar, tratamentul cu oxigen hiperbaric ofera numeroase beneficii în diverse domenii medicale. Cu toate acestea, procedura trebuie realizata doar la recomandarea medicului si sub o atenta supraveghere, pentru a reduce riscul de reactii adverse! In cazul in care consideri ca aceasta procedura ar putea fi potrivita pentru tine, programeaza o consultatie cu un specialist si cere mai multe informatii!
Bibliografie:
- [[1] Leach, R M, et al. „ABC of Oxygen: Hyperbaric Oxygen Therapy.” The BMJ, vol. 317, no. 7166, 24 Oct. 1998, pp. 1140–1143, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1114115/, https://doi.org/10.1136/bmj.317.7166.1140. Accesat in data de 25 Mar. 2024.
- [2] „Hyperbaric Oxygen Therapy – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/hyperbaric-oxygen-therapy/about/pac-20394380. Accesat in data de 25 Mar. 2024.
- [3] „Complications of Hyperbaric Oxygen Treatment.” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/complications-of-hyperbaric-oxygen-treatment. Accesat in data de 25 Mar. 2024.
- [4] Goyal, Amandeep, et al. „Hyperbaric Cardiovascular Effects.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 28 Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482231/. Accesat in data de 25 Mar. 2024.
- [5] Moghadam, Navid, et al. „Hyperbaric Oxygen Therapy in Sports Musculoskeletal Injuries.” Medicine and Science in Sports and Exercise, vol. 52, no. 6, 26 Dec. 2019, pp. 1420–1426, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31876671/, https://doi.org/10.1249/mss.0000000000002257. Accesat in data de 25 Mar. 2024.
- [6] Rohin Gawdi, and Jeffrey S Cooper. „Hyperbaric Contraindications.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Apr. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557661/. Accesat in data de 25 Mar. 2024.