Sindromul de tunel carpian (sau canal carpian) este una dintre cele mai des intalnite patologii cronice ale chirurgiei mainii, manifestandu-se cu precadere in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Desi nu este o afectiune grava, abordarea sa terapeutica trebuie gandita ca o strategie pe termen lung, deoarece riscul de recidiva poate sa fie mare.
Iata ce este de fapt sindromul de tunel carpian, de ce apare, cum se manifesta si ce metode de tratament sunt recomandate.
Cuprins:
Tunelul carpian, sau canalul carpian, reprezinta un mic canal localizat la nivelul incheieturii mainii. Acest canal adaposteste o serie de tendoane, care leaga oasele mainii de muschi, precum si nervul median, care asigura miscarea degetelor si sensibilitatea lor. Sindromul de tunel carpian presupune compresia acestui nerv in interiorul canalului carpian.
Cauzele exacte ale sindromului de tunel carpian nu se cunosc, insa se pot identifica o serie de situatii in care acesta isi face aparitia.
Afectiunea este foarte comuna in cazul unor profesii ce presupun utilizarea mainilor si miscarea lor repetata. Asadar, sindromul de tunel carpian poate fi prezent in cazul celor care folosesc des computerul, dar si a artistilor, muzicienilor, sau chiar si unii sportivi.
Exista posibilitatea ca o persoana sa aiba o predispozitie pentru a dezvolta acest sindrom. In general, persoanele cu mainile mici, care automat au si un tunel carpian mai mic, au sanse mai mari de a suferi o astfel de problema. Tocmai de aceea sindromul apare mai des in cazul femeilor.
In cele din urma, si anumite boli pot determina aparitia sindromului de tunel carpian. Aici includem afectiunile care pot duce la cresterea presiunii depuse pe nervul median: hipotiroidismul, diabetul zaharat, artroza si diverse forme de artrita a mainii, edemul la nivelul mainii sau fracturi suferite in aceasta zona.
O persoana care sufera de aceasta afectiune va avea de-a face cu o serie de simptone:
Daca semnele si simptomele sunt destul de clare, diagnosticul este recunoscut si confirmat ulterior in cele mai multe cazuri in urma unui examen clinic. Medicul va realiza o serie de teste specifice pentru a vedea daca au aparut semne de slabiciune sau o sensibilitate scazuta in zona respectiva si daca se manifesta alte simptome specifice.
Nervul median mai poate fi compresat si in alte regiuni, nu doar la nivelul tunelului carpian. Aceasta notiune poarta numele de sindrom de dubla compresie. Printr-un examen clinic meticulos, un chirurg cu experienta isi poate da seama daca are de-a face cu un singur sau mai multe puncte de compresie.
Pe langa examinarea clinica minutioasa, exista uneori situatii in care pacientul necesita studii electrice combinate cu o electromiografie. Acestea presupun verificarea conductibilitatii impulsurilor nervoase la nivelul traiectului nervului median. Daca exista o latenta la nivelul traseului, cu siguranta exista un obstacol.
De obicei, astfel de investigatii nu mai sunt necesare, deoarece diagnosticul este clar in urma examenului clinic. In plus, exista in 10% din cazuri rezultate fals positive sau fals negative. Daca exista retincente cu privire la plasarea unui diagnostic clar, atunci se recomanda studiile electrice.
Odata ce diagnosticul corect a fost pus, pacientul trebuie informat despre posibilitatile de tratament.
Terapiile anexe non-chirurgicale contra sindromului de tunel carpian includ:
Insa, aceste tratamente medicamentoase si posturale pot contribui de fapt la prelungirea afectiunii, ducand la modificari ireversibile ale nervului median. Ele se recomanda daca pacientul nu poate opta pentru operatie in timp util din cauza unor conditii de sanatate speciale sau a altor conditii personale care nu ii permit o perioada de recuperare corespunzatoare in acea etapa.
Tratamentul chirurgical va ajuta nervul median prin decompresionarea ligamentului carpian.
Metoda presupune o incizie medial de pliul tenarian, atipica fata de inciziile clasice care se fac chiar pe zona de mijloc a articulatiei. Incizia ligamentului carpian se face imediat lateral de acest punct. In acest fel, cicatricea care se va forma va fi departe de nervul median, nu deasupra acestuia.
Aceasta metoda va preveni recidiva si reaparitia simptomelor in urma compresiei cicatricii in sine asupra nervului. Un alt avantaj pentru acest mod de abordare al inciziei este ca sansa se intercepteze ramul palmar senzitiv al nervului median este nula. Astfel, nu vor aparea dureri sau scaderea sensibilitatii palmei. Desi cicatricea poate fi mai proeminenta, dispare riscul de recidiva.
Un alt avantaj il reprezinta posibilitatea de a aborda si canalul Guyon (sediul compresiei nervului cubital la nivelul articulatiei mainii). De multe ori, sindromul de canal carpian si sindromul de canal Guyon se asociaza, iar acest mod de abordare este foarte facil.
Dupa ce se decomprima nervul median, in functie de severitatea afectiunii, se poate efectua si neuroliza nervului median. Multi chirurgi se feresc de a efectua neuroliza pe motivul ca atingerea fasciculelor nervoase va traumatiza nervul in sine, dar acest lucru nu este adevarat. Neuroliza extinsa este foarte buna si chiar indicata in toate cazurile pentru recuperarea nervului.
Operatia se efectueaza cu anestezie locala wide-awake, fara a fi nevoie sa se foloseasca banda de hemostaza, astfel pacientul este foarte confortabil in timpul interventiei. Banda de hemostaza Esmarch este foarte eficienta, deoarece opreste circulatia sangelui la nivelul membrului astfel incat campul operator sa fie curat si fara sangerare, dar nu si la un pacient treaz.
Asadar, anestezia wide-awake este exceptionala pentru acest gen de operatii. Aceasta presupune infiltratia subcutanata a unui cocktail special de substante care, dupa o anumita perioada de la injectare, vor produce o vasoconstrictie a pielii si operatia se va putea face fara sangerare semnificativa.
Daca este aplicata unui pacient treaz, banda de hemostaza Esmarch va produce o durere semnificativa. Ne dorim ca pacientii nostri sa se simta confortabil pe durata interventiei, de aceea apelam la aceasta procedura fara durere. Durata operatiei este de 30-40 minute.
Sutura se face cu fire care urmeaza a fi inlaturate la 14 zile si pansamentul este compresiv pentru 2-3 zile. Nu folosim atela decat in cazurile in care pacientul se plange de dureri destul de intense anterior operatiei la mobilizarea pasiva si activa a articulatiei mainii, pentru a reduce eventualele senzatii neplacute la flectarea articulatiei.
Dupa ce diagnosticul a fost confirmat in cadrul consultatiei si eventual a studiilor electrice, pacientii necesita o programare pentru interventie urmata de pregatirea prealabila prin dezinfectia mainii (tegumente si unghii) cu o solutie specifica (Betadina, Clorhexidina etc.) cu 3-4 zile inainte de operatie, cel putin o data pe zi.
Daca pacientul este dintr-o localitate indepartata, recomandam sa aiba un insotitor, pentru a nu fi nevoit sa conduca masina sau sa faca un anumit efort fizic ce implica ambele maini.
De asemenea, recomandam pacientilor sa aiba o camasa, un tricou sau o haina suficient de larga pentru ca mana pansata sa incapa usor prin maneca. In primele zile, pansamentul presupune o compresa mare, care va presa pielea palmei si a articulatiei mainii. Pe o perioada de minimum 14 zile, pacientul va trebui sa revina pentru controale si schimbatul pansamentului. Prima evaluare se face la 14 zile si apoi la o luna, 3 luni, 6 luni si 1 an. Dupa operatie, le recomandam pacientilor sa intre intr-un program de recuperare medicala bazata pe fiziokinetoterapie si ergoterapie.
La fel ca in cazul altor operatii, decompresia canalului carpian presupune unele riscuri. Exteriorizarea de sange in exces poate duce la aparitia hematomului, in urma careia este deseori necesara o reinterventie. Din fericire, acest lucru se intampla destul de rar si doar in cazurile in care pacientii sunt sub tratament cu anticoagulante sau antiagregante plachetare (Aspirina, Plavix, Trombostop, Sintrom etc.).
Extrem de rar, poate aparea si cicatrizarea defectuoasa. Felul in care este croita cicatricea ajuta la stabilizarea acesteia dupa operatie in lunile care urmeaza. Durerea cronica poate fi cauzata de o alta compresie inalta sau de operatie in sine, dar de obicei se remite dupa cateva saptamani.
Costul operatiei de sindrom de canal carpian depinde de calitatea de asigurat/non-asigurat a pacientului, deoarece clinica noastra poate oferi un tratament decontat aproape complet de Casa de Asigurari de Sanatate. Costul privat al operatiei incepe de la 500 euro, cu totul inclus pana la vindecare. Deoarece identificarea exacta a cauzelor acestei afectiuni este aproape imposibila, si prevenirea sa poate fi dificila. Insa, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a scadea sansele de a suferi acest sindrom. Executa cu grija activitatile zilnice de la locul de munca si corecteaza-ti constant pozitia incheieturilor. Ia pauze o data la 15 minute, mai ales daca iti misti mainile in mod repetitiv, pentru a permite articulatiilor sa se relaxeze. Evita sa tii pumnul strans si incordat pentru perioade lungi de timp. Daca activitatile tale zilnice nu implica flexia si extensia repetata a incheieturii, atunci incearca sa nu realizezi astfel de miscari in mod excesiv. Sindromul de tunel carpian nu este o afectiune grava, dar poate provoca un disconfort semnificativ, precum si pierderea mobilitatii si a sensibilitatii mainii si a degetelor. Cel mai eficient tratament care se recomanda este interventia chirurgicala, o procedura deloc complicata care iti va reda confortul de zi cu zi.Prevenirea sindromului de tunel carpian
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Decizia de a opta pentru o procedura de faloplastie este una importanta, ce poate avea un impact major asupra vietii tale sexuale si asupra increderii in sine [1]. Totusi, daca vrei sa obtii rezultate cat mai bune si sa te …
3 noiembrie, 2024 CITEȘTETrecerea timpului nu face diferente intre femei si barbati, iar daca esti preocupat de felul in care acesta si-a pus amprenta asupra chipului tau, liftingul facial ar putea fi solutia potrivita. Fata este una dintre primele zone in care se …
31 octombrie, 2024 CITEȘTEPentru cei care aveți sindrom de tunel carpian recomand Clinica Cosmetica eu m-am operat și vreau să spun că aici am găsit:
Oameni de nota 10, Medici de nota 10, Specialiști de nota 10, Personal de nota 10, Servicii de nota 10, Respect pentru pacienți de nota 10
O CLINICA DE NOTA 10 +
Buna ziua,
Va multumim pentru aprecieri si testimonial! Ne bucuram ca v-am putut fi de folos si va dorim multa sanatate in continuare.
Clinica Cosmedica
Baia Mare
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!