Cuprins:
Ptoza mamara reprezinta coborarea glandei mamare cu sau fara areola si distensia pielii inconjuratoare. Ptoza poate exista in mod natural, dar cel mai adesea este un rezultat al unei pierderi semnificative in greutate sau dupa sarcina cu alaptare.
Pentru a fi mai usor de inteles pentru pacientele care doresc sau se gandesc la o astfel de operatie, vom incerca sa explicam cat mai pe scurt ce presupune o ptoza mamara, ce variante de tratament sunt si ce implica acestea.
Sanul este compus din piele, grasime, glanda mamara, complexul areola-mamelon si santul inframamar. Toate aceste componente trebuie sa existe in armonie pentru a putea afirma ca sanul are o structura si asezare normala. Relatia intre santul inframamar, complexul areola-mamelon si glanda mamara propriu-zisa ne va arata daca sanul este coborat. Liftingul sanilor se poate face doar in urma analizei acestei relatii.
Tipul 1 – cand complexul areola mamelon si glanda mamara sunt coborate la 1 cm sub santul inframamar.
Tipul 2 – cand complexul areola mamelon si glanda mamara sunt coborate la 2 cm sub santul inframamar.
Tipul 3 – cand complexul areola-mamelon si glanda mamara sunt coborate la 3 sau peste 3 cm sub santul inframamar.
Tipul 4 (pseudoptoza) – cand glanda mamara este coborata sub santul inframamar si complexul areola-mamelon este pozitionat normal.
Cu alte cuvinte, la prima vedere santul inframamar ar fi structura dupa care ne putem ghida in confirmarea unui diagnostic de ptoza mamara. Doar ca nu e chiar asa. Santul inframamar este unul dintre elementele dupa care ne putem ghida, dar nu este singurul.
O alta posibilitate de a descrie unii sani este legata de amprenta lor pe peretele toracic.
Din acest punct de vedere exista 3 tipuri de paciente:
La consultatie incercam sa explicam pacientelor noastre aceste concepte, in special aratandu-le sanii altor paciente. Facem acest lucru pentru a ne ajuta pacientele sa realizeze ca formatul sanilor nu este identic pentru toata lumea si ca uneori este practic imposibil sa obtinem aceleasi rezultate, indiferent de tehnica pe care o alegem. Asadar, daca avem o pacienta care ne va cere sa obtinem un rezultat anume, e foarte posibil sa ii spunem ca nu se va putea asa ceva tocmai din cauza ca forma, pozitia si amprenta sanilor pe torace sunt diferite complet de cele ale altei paciente. O pacienta care are o amprenta inalta a sanilor pe torace nu va putea niciodata sa aiba sanii unei paciente care are o amprenta coborata pe torace. Ptoza nu are nimic de-a face cu amprenta sanilor pe torace. Fiecare san poate fi frumos in felul sau, iar noi avem obligatia sa va informam si sa va aratam ce s-ar putea obtine si la ce sa va asteptati.
Mastopexia (liftingul mamar sau operatia de ridicare a sanilor) ocupa astazi un loc fruntas printre procedurile de chirurgie estetica abordate asupra sanilor si presupune uneori tehnici cu adevarat complicate pentru a obtine un rezultat cat mai bun pe termen lung.
O data cu inaintarea in varsta, tesuturile incep sa isi piarda din fermitate si tonus. Sanii sunt o componenta foarte importanta in viata unei femei si reprezinta de multe ori pasaportul catre sexualitate si atractie din partea sexului masculin.
Candidatele ideale pentru aceasta operatie sunt femeile peste 18-20 ani care prezinta o ptoza a sanilor confirmata la o consultatie de un chirurg plastic cu experienta. Este necesar ca pacientele sa fie intr-o stare de sanatate buna sau foarte buna, fara boli cronice decompensate, fara tratament cronic special (anti-coagulante, anti-agregante, anti-depresive, imunosupresoare, corticosteroizi, etc), fara alergii cunoscute la medicatia anestezica si terapeutica din timpul si postoperator (antibiotice, anti-inflamatorii, anestezice locale, anti-algice etc). De asemenea, dorim sa evidentiem ca de cele mai multe ori, pacientele ne solicita o operatie de marire a sanilor, fara sa isi dea seama, ca prezinta si o oarecare ptoza, care uneori, nu va putea fi corectata doar prin folosirea acelui implant de silicon. De aceea, candidatele ideale pentru operatia de lifting mamar trebuie separate de cele care doresc doar un implant mamar si se preteaza doar la a folosi un implant mamar pentru a mari sanii, fara a-i si ridica. Totodata, dorim sa subliniem cat se poate de clar faptul ca nu exista operatie de lifting mamar sau ridicare a sanilor, fara cicatrici la vedere, fie ca acestea ar fi doar in jurul areolei sau axate vertical, pe portiunea centrala a sanului.De aceea, pacientele care nu pot accepta acest gen de cicatrici, nu sunt candidate ideale pentru operatia de lifting mamar.
Pentru inceput, indicatia noastra este ca orice pacienta care crede sau stie ca sufera de ptoza mamara sa citeasca cat mai multe despre ce insemna si ce implica o operatie de ridicare a sanilor. Al doilea pas este reprezentat de consultatie si pentru aceasta este nevoie sa isi aleaga un chirurg plastic cu experienta in aceste operatii. Chirurgul ii va explica tot ce trebuie sa stie legat de procedura si de asemenea ii va arata poze inainte si dupa operatie, atat cu rezultate bune cat si cu rezultate mai putin bune.
Pregatirea preoperatorie este un aspect foarte important care trebuie respectat cu strictete. Medicii nostri tin foarte mult la asta deoarece, pe langa implicatia chirurgicala de siguranta, comporta si o responsabilizare a pacientei pentru ca aceasta sa inteleaga ca operatia poate sa presupuna multe riscuri, si de aceea trebuie sa respecte cu strictete indicatiile. Va fi nevoie de un set de analize de sange, urina si o ecografie mamara. Acestea se cer in regim standard, dar in unele situatii se pot efectua si altele in plus, daca medicul nostru va va indica.
De asemenea, instruim fiecare pacienta sa dezinfecteze cu o solutie antiseptica pielea de la gat pana la ombilic cu 3-5 zile inainte de operatie, in cadrul dusului zilnic si sa epileze axila nu mai tarziu de 48 ore inainte de operatie. In ziua interventiei, pacienta nu are voie sa consume alimente sau lichide. Dupa prezentarea in clinica, se completeaza consimtamantul informat si apoi se efectueaza un desen preoperator cu un marker de piele care ne va ajuta in plasarea locului exact al inciziei si al disectiei propriu-zise.
Anestezia este generala la 90% din cazuri. Aceasta operatie necesita o disectie destul de larga a tesuturilor, o repozitionare a complexului areola-mamelon si inlaturarea unei portiuni din piele asa ca, pentru un confort maxim al pacientelor, recomandam doar anestezia generala. In foarte putine cazuri, cand pacienta se prezinta pentru o revizie sau pentru o usoara corectie a areolei in sine, doar mutarea areolei se poate face prin anestezie locala.
Mastopexia sau operatia de ridicare a sanilor inseamna o tehnica de chirurgie plastica prin care tesutul glandular si areola vor fi mutate in pozitia corecta. Acest lucru se poate face in 2 feluri: prin ridicarea si mutarea complexului glandular si areolar in pozitia potrivita sau folosirea unui implant mamar pe langa mutarea acestora. In conceptia noastra, din punct de vedere al optiunii operatorii al pacientelor, exista 2 tipuri de sani:
Preferinta noastra ca si strategie generala este sa repozitionam complexul areola-mamelon in pozitia corespunzatoare, sa umplem polul superior al sanului ( de preferinta cu un implant mamar ) si in situatia in care in polul superior avem un tesut substantial, sa il inlaturam deoarece acesta poate crea din nou o ptoza pe viitor. Asadar, principiul dupa care ne ghidam, se cheama “ Plus – Minus “- inlaturam tesut din polul inferior al sanului care oricum avea tendinta de a cobori si adaugam in polul superior- un implant mamar , pentru a oferi sanilor un aspect mult mai sexy si atragator.
Incizia va fi in jurul areolei, verticala pe portiunea mediana a sanului si uneori, una transversala care se va continua doar spre polul infero-extern al sanului (sub forma literei J). Procedura dureaza una sau doua ore, in functie de amploarea sa si de specificul ei (cu sau fara implant mamar). Ridicarea sanilor fara implant va avea un pret diferit fata de procedura cu implant.
Concluzia noastra legata de tehnica operatorie este ca preferam ridicarea sanilor printr-un abord circumvertical cu un implant moderat ca volum si proiectie si inlaturarea unei portiuni glandulare si grasoase din polul inferior. In felul acesta, rezultatul va dura mult mai mult si va oferi un aspect mult mai atragator spre deosebire de tehnica cu autoproteza.
In cadrul consultatiei vi se vor explica in detaliu tehnicile, avantajele si dezavantajele fiecareia. Nu uitati, clinica Cosmedica va ofera posibilitatea de a beneficia de o simulare 3D, prin care veti putea vedea ce rezultat s-ar putea obtine dupa operatia de lifting mamar cu implant mamar sau cu grasime proprie. Acum aveti varianta chiar de a vedea rezultatul postoperator, chiar fara sa veniti la consultatia in persoana, deoarece prin platforma noastra virtuala Crisalix, puteti sa va logati in aplicatie, sa atasati pozele conform cerintei standard si apoi medicii nostri sa faca simularea, dumneavoastra putand sa vedeti rezultatele chiar de acasa de pe canapea. Nu o ratati, deoarece este extraordinara!
La finalul operatiei, in situatia in care s-a folosit tehnica autoprotezei, sanii trebuie sa aiba un aspect care presupune ca polul superior sa fie plin, polul inferior sa fie gol si areola sa priveasca in jos. In prima faza, pacienta poate sa creada ca rezultatul e unul foarte slab si inestetic, dar e absolut normal si necesar ca sanii sa arate asa, deoarece in urmatoarele saptamani tesuturile incep sa se aseze si sanii isi vor relua aspectul normal, dar mult mai bun decat inainte de operatie.
Intre anii 2009 si 2011 am efectuat un studiu pe un esantion de 2000 paciente ale clinicii noastre cu varste cuprinse intre 20 si 70 ani care s-au prezentat atat pentru proceduri de chirurgie estetica la nivelul sanilor cat si pentru alte proceduri de chirurgie plastica. Pentru a afla parerea lor legata de aspectul estetic al sanilor, le-am aratat 2 poze cu acelasi tip de sani de la 2 paciente diferite (sanii sufereau de ptoza si aveau suficient tesut glandular pentru a putea faca o tehnica doar prin autoproteza, fara sa se foloseasca un implant de silicon) care au fost operate, una prin tehnica ridicarii sanului si folosirea tesutului propriu pentru a umple polul superior si cealalta prin tehnica ridicarii sanului si folosirea unui implant mamar, iar in poze sanii erau cu sutien si fara sutien. Respondentele care au fost incluse in studiu nu stiau nimic despre tehnica operatorie si cum a fost facuta. In pozele respective se putea vedea foarte bine diferenta intre polul superior cu sutien si fara sutien.
Rezultatul studiului a fost ca 86% dintre respondentele noastre au spus ca un san arata mai bine daca polul superior este mai plin si fara sa stie, au ales pozele in care pacienta avusese o operatie de ridicare a sanilor cu folosirea unui implant mamar. Implantul mamar folosit a fost de 300 ml cu o proiectie moderata, iar pozele erau facute din fata si profil, la 1 an de la operatie.
Perioada de recuperare este aceeasi in cazul tehnicii conventionale de ridicare a tesutului glandular, cat si in cazul folosirii unui implant mamar.
Postoperator, pacienta va fi monitorizata permanent pe perioada internarii, primind calmante si antibiotice conform protocolului clinicii. La 1 zi postoperator pacienta se externeaza, urmand sa vina la controale pe o perioada de 12-14 zile pentru a marca evolutia in prima etapa a vindecarii. Imediat dupa operatie, pacienta va primi o bustiera speciala care va presa usor sanii, pentru a scadea edemul si a mentine implanturile cat mai fixe, sau o bustiera la care compresia va fi mai redusa in cazul tehnicii cu autoproteza, dar mentinand polul inferior cat mai strans. Aceasta bustiera trebuie purtata de obicei pe o perioada de minim 2 luni postoperator.
Fiecare pacienta este instruita sa nu faca un anumit tip de efort pentru o perioada de timp, in functie de tehnica aleasa. Controalele ulterioare pe termen lung se fac la 1 luna, 3 luni, 6 luni, 12 luni si apoi anual, completate de ecografia mamara care se recomanda a se face anual. De asemenea, recomandam drept controale specifice pentru glanda mamara doar RMN-urile, mamografiile fiind facute doar in cazuri exceptionale, din cauza riscului de a se rupe implantul.
Firul de la suprafata este resorbabil si nu trebuie inlaturat deoarece se topeste de la sine, dar trebuie monitorizata de asemenea si activitatea cicatrizarii care in acest caz va fi mai extinsa decat in cazul unei operatii de augmentare mamara individuala.
In cazul in care procedura se bazeaza si pe folosirea unui implant mamar, riscurile si complicatiile vor fi la fel ca si in cazul unei operatii de augmentare mamara.
Complicatiile sunt cele de ordin general care pot aparea la fel de bine si in cazul altor operatii, pot fi legate direct de implant, sau de aspectul estetic al sanilor obtinut dupa operatie.
Complicatiile de ordin general care se pot intalni si in cazul altor operatii sunt:
Cele care sunt legate de implant si pot aparea, sunt:
Toate aceste complicatii pot fi prevenite sau cel putin pot fi amintite ca pot sa apara in anumite cazuri. De aceea, e bine ca pacienta sa primeasca toate informatiile despre riscuri, mai ales daca una sau mai multe pot aparea datorita unor conditii pre-existente ale sanilor.
Singura complicatie care nu poate fi prevenita in totalitate, sau cel putin pentru care inca in lume nu s-a descoperit o modalitate de a o preveni este contractura capsulara (retractia capsulara). Se considera ca micro-infectia, scaderea imunitatii sau plurialergiile pot declansa activarea biofilmului (o cantitate microscopica de germeni) care se fixeaza pe implant, si la un moment dat capsula implantului isi modifica structura devenind patologica. O alta ipoteza pentru aparitia contracturii capsulare sunt particulele microscopice de silicon care se pot forma prin deteriorarea capsulei externe a implantului mamar. Pentru aceasta particularitate, avem o veste extraordinara: Implanturile noastre nu pot produce o asemenea conditie, deoarece suprafata lor este nano-texturata.
Aceasta este o reactie de respingere a implantului de catre organism. Felul in care corpul face acest lucru este ca incearca sa izoleze implantul de restul corpului, modificand structura capsulei care in mod normal se formeaza in primele 3 luni postoperator, la fiecare pacienta. O data cu aparitia biofilmului in cantitate uneori destul de mare, organismul recunoaste implantul ca fiind un corp strain si incearca sa-l izoleze si sa-l elimine. Pentru organism, capsula normala din jurul implantului devine una patologica. Aceasta entitate poarta numele de sindrom sau boala Baker, care se imparte in 4 grade, in functie de felul cum se manifesta capsula din jurul implantului. Conditia debuteaza uneori lent, moment care poate aduce pacienta inapoi la medic. Poate sa apara dupa ani de zile, dar intotdeauna necesita reinterventie. Aceasta consta in inlaturarea completa a capsulei si, daca situatia locala o permite, reinsertia implantului initial sau a altui implant. Avand in vedere tehnologia implanturilor fabricate in ultimii peste 10 ani, e bine sa stiti ca aceasta complicatie este sub 1%, adica un risc foarte scazut.
Ca un scurt istoric pentru a intelege mai bine si ultima complicatie despre care e necesar sa amintim: la inceput, implanturile au fost umplute cu ser fiziologic si carcasa lor era neteda. Apoi au aparut implanturile cu gel coeziv, dar tot cu carcasa neteda. In aceste cazuri, rata de contractura capsulara era de aproape 40% pentru unele implanturi. Incepand cu anii ’90, companiile au inceput sa dezvolte implanturile cu carcasa rugoasa (texturata) si rata de contractura capsulara a scazut foarte mult, pana in jur de 2%. Dar, deoarece nimic nu e perfect pe lumea asta, au inceput sa apara in lume si sa fie dovedite primele cazuri de limfom cu celule anaplastice (un tip de cancer limfatic). Pana in acest moment s-a demonstrat ca acest tip de cancer ar fi legat de structura carcasei implantului. Din punct de vedere clinic, pacienta nu are nici o durere, nici un disconfort, doar ca observa ca unul dintre sani s-a marit in volum, inexplicabil. Aceasta crestere in volum ar fi data de aparitia in buzunarul din jurul implantului a unui lichid care poate avea celule anaplastice care apartin acestui tip de limfom. Pacientele care s-au prezentat la timp si au fost diagnosticate corect, au facut tratament si prognosticul de supravietuire este foarte bun. Din pacate, unele paciente au decedat deoarece nu s-au prezentat la timp, neacordand importanta acestei modificari. Concluzia a fost ca suprafata implantului care a fost inserat de multi ani (in medie de peste 8-10 ani) din cauza frictiunii intre el si capsula sa, a modificat structura histologica a capsulei, provocand aparitia acestei afectiuni. Daca multi ani am folosit implanturi texturate, din momentul in care a aparut aceasta confirmare, am hotarat sa incepem sa folosim implanturi de generatie noua, cu suprafata nano-texturata, care nu vor produce cu nici un procent in plus contractura capsulara, vor avea un risc foarte scazut de serom si totodata gradul de frictiune intre el si capsula sa va fi asemenea unui implant neted.
Pentru tehnica cu autoproteza, riscul de complicatii in ceea ce priveste implantul mamar este inlaturat complet, iar exceptand complicatiile de ordin general, trebuie avute in vedere cele de ordin local: asimetrie de pozitie a complexului areola-mamelon, de volum al polului superior sau de volum al intreg sanului, ischemie a complexului areola-mamelon, cicatrizare defectuoasa, hiperpigmentare etc.
Daca si tu te-ai intrebat cat costa o operatie de ridicare a sanilor, suntem bucurosi sa-ti punem la dispozitie urmatoarele preturi pentru mastopexie:
Costul include operatia cu sau fara implant, anestezia, cazarea, bustiera, serviciile, tratamentele, controalele pana la vindecare etc.
Costul poate fi stabilit aproximativ prin intermediul consultatiei virtuale si va fi confirmat in cadrul consultatiei oficiale reale cand se va face examenul clinic local al sanilor.
Nu ezita sa apelezi la aceasta interventie daca ti se pare ca ai nevoie de ea, deoarece iti va schimba viata!
de la 4000 euro
de la 5000 euro
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
[…] Practic, forma lobilor si de modul de depunere a tesutului adipos pe acestia determina forma sanilor. In plus, fascia superficiala a sanului este separate de piele de un strat de tesut adipos si este inconjurata de ligamentele suspensoare Cooper, care radiaza din zona fasciei spre epiderma, tinand astfel in pozitie suspensorie sanul si glanda mamara. Atunci cand ligamentele se slabesc, sanii capata un aspect lasat, iar femeile au nevoie de o interventie chirurgicala numita mastopexie. […]
[…] general, femeile care sunt candidatele ideale pentru operatia de ridicare sani au sanii cazuti, fie pe fondul trecerii varstei, fie in urma unor pierderi masive in greutate si nu […]