Cuprins:
Ce este otoplastia?
Otoplastia este operatia care poate corecta defectele congenitale si estetice de la nivelul urechilor. De asemenea, aceasta interventie este folosita pentru reconstructia urechii externe dupa un traumatism, cand este asociata de obicei si cu alte tehnici de reconstructie a tesuturilor.
Candidatii ideali pentru corectarea urechilor clapauge sunt copiii incepand cu varsta de 6-7 ani, cu care se poate colabora, dar si tinerii si adultii care au o deformare prin lateralizarea pavilionului auricular extern. Pacientii trebuie sa fie intr-o stare de sanatate perfecta sau cat mai buna si sa nu urmeze un tratament cronic pentru o anumita afectiune.
Operatia de otoplastie poate fi realizata intr-o clinica de chirurgie estetica si plastica, unde pacientii pot opta si pentru alte interventii de remodelare a chipului, precum marirea barbiei sau liposuctia barbiei duble.
Cauzele urechilor clapauge
De obicei, „urechile clapauge” pot fi observate la cateva saptamani dupa nastere si sunt considerate a fi o malformatie congenitala. In aceasta situatie, exista posibilitatea de a reduce lateralizarea lor pe viitor, folosind o compresie sub forma unei banderole, doar ca la nou-nascuti si copiii mici poate provoca anumite deformari ale tesuturilor locale, tulburari de auz si alte complicatii daca legatura strange destul de tare.
Se considera ca daca pozitia cartilajului ar putea fi dirijata intr-un anumit fel imediat dupa nastere, acesta ar putea fi asezat mai apropiat de scalp, astfel incat sa nu creeze disconfort estetic pe perioada copilariei si a maturitatii.
Beneficiile operatiei de otoplastie
Operatia de otoplastie ofera pacientilor numeroase beneficii, deoarece permite o modificare complexa a formei, marimii si pozitiei urechii. Astfel, interventia este recomandata in urmatoarele situatii:
- Partea superioara a urechii este pliata si cade in fata („urechi pleostite”)
- Urechea externa este anormal de mica
- Pliurile urechilor sunt sterse, asa numita „ureche in forma de scoica”
- Lobii urechilor sunt prea lungi, prea scurti sau prea zimtati
- Exista defecte congenitale la nivelul urechii
- Urechea externa a fost afectata de un traumatism.

Riscurile operatiei de otoplastie
Orice operatie presupune anumite riscuri. Astfel, exista riscul sangerarii sub piele, fenomen care poate sa necesite reinterventia, dar acest risc este foarte mic. De asemenea, exista riscul unei infectii a cartilajului urechii, ceea ce poate lasa o cicatrice inestetica. Aceste infectii se trateaza eficient cu antibiotice, in majoritatea cazurilor, si rareori necesita drenajul chirurgical.
Pentru a reduce aceste riscuri si pentru o recuperare mai rapida, dupa operatia de otoplastie urechile sunt acoperite cu un bandaj compresiv, care se plaseaza in jurul capului, de tipul unei banderole, pentru a preveni sangerarea si a mentine forma finala. Acest bandaj este indepartat dupa 1-2 saptamani.
Cum se face operatia de otoplastie?
Inainte de programarea interventiei, pacientul trebuie sa prezinte chirurgului un istoric medical complet si un set de analize de sange. Analizele de sange au ca scop in special identificarea unui posibil sindrom inflamator, iar coagulograma trebuie sa fie perfecta. Orice tulburare de sangerare sau coagulare trebuie tratata inainte, in timpul si postoperator, daca este necesar.
Pacientii trebuie sa pregateasca zona scalpului si sa taie parul cu 2-3 cm deasupra urechii, astfel incat acesta sa nu ajunga la nivelul plagii operatorii, pentru a reduce astfel riscul de infectie. De asemenea, este necesara o dezinfectie locala a pavilionului auricular extern si a zonei din spatele urechii cu o solutie antiseptica cutanata de 2-3 ori/zi, cu 3-4 zile inainte de operatie. In acest fel, se va decontamina zona si va scadea numarul de bacterii de la nivelul pielii.
De obicei, cele mai multe operatii de otoplastie efectuate adultilor se realizeaza cu anestezie locala si sedare superficiala sau profunda. La toti copiii si la unii pacienti adulti care doresc un confort maxim, operatia se poate efectua insa cu anestezie generala.
Operatia estetica la urechi presupune mai multe etape:
- Se realizeaza o infiltratie cu un mix special de substante, care ne ajuta sa controlam disectia si sangerarea
- Se face incizia in spatele urechii, intr-o zona neexpusa, pentru a permite accesul spre cartilajul urechii
- O varianta presupune o tehnica de disectie atat a fatei anterioara, cat si a celei posterioare a cartilajului, pentru a avea un abord complet asupra sa
- O alta varianta presupune accesul doar prin partea posterioara a cartilajului si modelarea sa din acea pozitie.
- Se decide tehnica finala de pozitionare a cartilajului, in functie de perioada postoperatorie in care pacientul poate veni pentru controale si pansamente.
Una dintre tehnicile mentionate mai sus este un procedeu personal creat de dr. Chertif Costache, care consta in: condrotomie, foldarea cartilajului cu crearea reliefurilor anatomice ale cartilajului (helix, antehelix, fosa triangularis), excizie partiala din concha auriculara, fire 4.0 PDS transcartilaginoase, tie-over cu strangerea firelor in functie de gradul de modelare a cartilajului.

Daca pacientul nu are timpul necesar pentru a reveni la controale pe parcursul a 3 saptamani, atunci medicul va alege o pliere interna a cartilajului si apoi a portiunii posterioare la nivelul mastoidei, cu fire neresorbabile, trecute partial prin acesta.
In schimb, daca pacientul locuieste in apropiere si poate veni la controale pe perioada primelor 3 saptamani, atunci poate fi aleasa o tehnica prin care plierea cartilajului sa se faca prin introducerea unor fire de sutura prin cartilaj, dintr-o parte in alta, si sub acestea vor fi montate niste comprese speciale, care asigura protectia pielii de deasupra cartilajului. Firele si compresele vor fi inlaturate la 3 saptamani. In aceasta perioada, cartilajul va capata pozitia dorita si pielea va avea suficient timp sa se lipeasca peste cartilaj.
Diferenta intre cele 2 tehnici este persistenta materialelor de sutura permanente sau lent resorbabile, in cazul abordului posterior al cartilajului. Ambele urechi pot fi corectate in cadrul unei operatii unice, numita otoplastia bilaterala. Operatia pentru corectarea urechilor clapauge dureaza, de obicei, intre 1 si 2 ore, dar interventiile mai complexe pot sa dureze mai mult.
Cum te recuperezi dupa otoplastie
Dupa operatie, urechile vor fi inflamate si congestionate in primele zile, de aceea pacientul va primi un tratament anti-inflamator si un antibiotic pentru primele 7 zile. Efortul fizic este interzis in urmatoarele 10 zile, pentru a nu intensifica inflamatia si pentru a reduce riscul sangerarilor si durerilor postoperatorii.
De asemenea, pacientul va trebui sa poarte noaptea o banderola, timp de aproximativ 6 luni. Este foarte important ca pacientul sa doarma pe spate si cu capul putin mai ridicat, pentru a favoriza drenajul venos si pentru a nu presa urechile
Pret pentru operatia de otoplastie
Pretul pentru operatia la urechi porneste de la 1500 euro si difera in functie de tipul de anestezie ales si de complexitatea interventiei. Toate procedurile sunt incluse in pretul final al otoplastiei, pana la vindecare (operatie, anestezie, cazare 1 zi, garment compresiv, pansamente, tratamente, servicii, controale).
Nu ezita sa te programezi acum pentru o consultatie la clinica de chirurgie estetica Cosmedica! Doar in urma unei consultatii vei putea primi oferta personalizata pentru otoplastie si vei afla ce rezultate pot fi obtinute in cazul tau.
Buna ziua! Am varsta de 15 ani, imi puteti spune care este pretul unei operatii?
Buna ziua,
Va multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru a va putea oferi cat mai multe detalii despre situatia dvs particulara va recomand sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din fata, profil stanga si dreapta si spate cu parul strans la spate daca este lung, de la 1m distanta pe un fundal mai inchis la culoare (perete/perdea) astfel incat sa se inteleaga cat mai bine legatura cu realitatea impreuna cu cateva date despre dvs (varsta, adresa,telefon de contact, inaltime, greutate, ocupatie, istoric de boli/tratamente/operatii/spitalizari/alergii etc) la office@cosmedica.ro si dupa ce le voi evalua veti primi un raspuns cu sugestia mea. Daca va fi nevoie de o discutie mai ampla sau de anumite precizari speciale, va pot contacta chiar inainte de a veni la o consultatie pentru a fi cat mai bine informat/a cu privire la conditia dvs. Pentru aceasta, va recomand sa faceti o programare la o consultatie video online, folosindu-va de linkul
https://www.cosmedica.ro/consultatii-online/
Trebuie sa stiti ca pozele sau consultatia video pot distorsiona intr-o oarecare masura realitatea, asa ca e bine sa intelegeti ca acestea doar pot sa ma orienteze cu privire la solicitarea dvs si astfel nu pot inlocui consultatia in persoana. Daca e nevoie de mentiuni cu privire la acest lucru, vi le pot explica in cadrul consultatiei online.
Multumim
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-771227176
+40-753042234