Tratamentul cicatricilor
Cicatrizarea, desi utilizeaza doua tipuri de manifestari biologice de esenta „patologica”, inflamatia si granularea, este un proces curent in biologia organismului, manifestarea a doua functii suprasistemice : adaptarea si morfogeneza.

cicatrici hipertrofice dupa arsura la nivelul mainii
cicatrici hipertrofice dupa arsura la nivelul mainii[/caption]
Vindecarea tisulara este efectuata de o functie principala a oricarui organism, compusa dintr-un proces reactiv (inflamatia) si un proces constructiv (cicatrizarea). In compozitia procesului de vindecare locala, inflamatia si cicatrizarea sunt doua componente unitare si consecvente, in care reactia este urmata, logic si biologic, de reparare.
Concentrarea locala de elemente celulare plasmatice si ale apararii tisulare reprezinta esenta constituirii focarului inflamator si de corectitudinea si intensitatea ei tine eficienta reactiei de aparare. Contractia este un fenomen obligatoriu al cicatrizarii si nu apare decat in cazul cicatrizarii normale. Ea dispare in cazul imperfectiunilor sintezei de matrice, asa cum se intampla la administrarea de glucocorticoizi.
Procesul de cicatrizare complet consumat poate ajunge la rezultate deviate in sensul unei maturari prea intense, ca cicatricea „batrana”, atrofica sau poate sa se repare fara o maturizare completa si atunci rezultatul este cicatricea prelungit „tanara”, sau permanent tanara, cicatricea keloida.
Tratamentul cicatricilor este unul dintre cele mai vechi din lume si in orice caz cu mult, foarte mult mai vechi decat tratamentul in diversele capitole ale chirurgiei actuale.
Situatia este mult ingreunata de pretentiile care se impun in tratamentul cicatricilor: cele functionale (retractii, invalidari) si/sau biologice (profilaxia cancerului) sunt asociate si uneori devansate de pretentii estetice si, de multe ori, fizionomice, in rezolvarea acestui capitol grav pentru functia sociala (inclusiv sexuala) si pentru sanatatea psihica a persoanei.
De multe ori, necesitatile reparatorii presupun inlocuirea de tesuturi si in primul rand de tegument si cum aceasta inlocuire este prin ea insasi o problema foarte exigenta, nu putem, desigur, folosi decat „materialul clientului”. Se stie sau nu, pielea diferitelor regiuni ale corpului nu este identica cu cea a altor regiuni si nu numai culoarea si grosimea ei intra in calcul, ci si desenul, pilozitatea, transluciditatea, gradul de vascularizatie si mai ale reactiile noii pieli grefate: atat reactiile expunerii la soare (nu toate suprafetele se bronzeaza la fel, desi avem iluzia ca bronzarea este uniforma pe tot corpul), cat si cele emotionale si de aparare.
Tratamentul chirurgical
In principiu operatia consta in excizarea cicatricei in tesut sanatos, de obicei dupa inscrierea ei intr-un poligon cunoscut si manevrat de chirurgul plastic, asa incat rezerva cutanata distribuita simetric sau asimetric sa fie corespunzator atrasa pentru a acoperi fara tensiune defectul rezultat la excizie. Desigur ca elementul principal al unei astfel de operatii este o cicatrice liniara, sau intrerupta daca are o lungime mare sau se subscrie unei zone functionale, care se obtine prin respectarea regulilor chirurgiei atraumatice.
excizarea cicatricei si acoperirea defectului restant cu grefa de piele libera despicata, sau , dupa caz, grefa de piele toata grosimea
excizarea cicatricei, care daca lasa in urma un defect considerabil de tesuturi moi, sa se utilizeze lambouri(tesut compus din piele, tesut celular subcutanat si eventual, uneori si fascie musculara) locale rotate, avansate, transpozitionate sau interpolate
excizarea cicatricei , dupa ce anterior s-a utilizat tehnica expandarii tisulare, prin folosirea unui expander (proteza din silicon care se poate umfla cu ser fiziologic sau albastru de metil, progresiv, de-a lungul a 1-3 luni, pentru a castiga tesut nou, care ulterior sa fie folosit la acoperire defectului lasat dupa inlaturarea cicatricii, vezi articolul despre Expandarea Tisulara
Tratamentul farmacologic al cicatricelor hipertrofice si keloide
Excizia chirurgicala pare o forma logica de tratament pentru ca cicatricile hipertrofice si keloidele sunt de fapt tumori benigne ale pielii. Totusi, marea recurenta dupa excizia simpla neasociata cu masuri supresive, a facut din excizie un tratament nepopular. Astfel, s-au recomandat, pe langa excizia sistematica, injectarea locala de steroizi (triamcinolon). Mai mult, exista localizari anatomice (lobii auriculari, regiunea presternala) si forme anatomice(keloidele pedunculate) in care se recomanda combinarea acestor metode cu radioterapia.
Steroizii singuri sau in combinatie cu alte metode, sunt exemple bune de tratament farmacologic.
Cercetarile au aratat, corticoisteroizii determina o colagenoliza intena si accelerata.
Injectiile intracicatriciale de triamcinolon sunt folosite astazi ca punctul central al tratamentului keloidelor, de cele mai multe ori asociate cu excizia chirurgicala.

cicatrice keloida pavilion auricular drept- injectata cu corticoid
Tratamentul radioterapic si fizioterapic al cicatricilor
Tratamentul radioterapic si iradiant in afectiunile cutanate este un tratament cunoscut demult si folosirea lui in cicatrizari hipertrofice si cheloidiene a urmat ca o consecinta fireasca.
Problemele pe care le pun radioterapia si terapia prin iradiere sunt probleme biologice grave, ele antrenand complicatii mai importante decat recrudescenta tuberculoasa si maladia Cushing pentru infiltratiile cu cortizon.
Radiologii care aplica radioterapia si inregistreaza cu satisfactie efectele imediate pe liza si regres al cicatricelor hipertrofice si cheloidiene nu mai revad in timp cazurile tratate, fie pentru ca bolnavii nu revin la control, fie, in egala masura, pentru ca pare sa nu existe deprinderea urmaririi in timp a pacientilor in loturile de radioterapie.
Pe langa radioterapie, fizioterapeutii ai introdus in tratamentul cicatricelor hipertrofice si cheloidiene si alte mijloace fizice, inscrise in mare, in trei tipuri de actiune: crioterapia, ultrasunetele, aspiratia cicatricii si terapia de contact. Terapia de contact este cea mai frecventa forma de tratare a cicatricilor hipertrofice si cheloidiene, iar aici s-au aplicat mai extensiv decat altele, gelurile de silicon.
Tratamentul presoterapeutic pentru cicatricile hipertrofice si cheloide
Desi relativ nou intrata, ultima dintre terapiile anti-cheloidiene, presoterapia a fost folosita ca principiu incepand din anii `70 de catre flebologi pentru a trata insuficienta venoasa. Principiul tratamentului a fost cunoscut si exploatat de la inceput, el derivand din experienta aparatelor „elastice” de imobilizare din insuficientele venoase cronice ale membrelor inferioare, cu tulburari trofice. Rezultatele foarte bune, cu inchiderea ulceratiei si vindecarea de durata a atestat metoda ca direct si efectiv activa pe aceste tipuri de cicatrice.
Terapia presurala pentru cicatrice hipertrofice si cheloide este curent aplicata sub forma de piese de imbracaminte intima (manusi, mansoane, ciorapi, chiloti, corset, brasiera, cagula etc), preconfectionate sau create, produse din tesaturi elastice. Tensiunea cu care strang aceste texturi elastice este variabila, presiunea optima exercitata pe tipuri de cicatrice si pe regiuni, fiind in curs de cercetare. Tratamentul se mentine cel putin de la 6 luni pana la 2-3 ani, continuu sau intermitent, depinzand de raspunsul cicatricei.
Tratamentul modern
Injectarea de celule stem din grasime proprie obtinuta prin lipoaspiratie este o metoda noua care face parte din conceptul de medicina regenerativa, si care pentru unele cicatrici, poate sa ofere o solutie cu minime daune si efecte extraordinare. Procedura presupune obtinerea grasimii prin lipoaspiratie , apoi centrifugarea si spalarea cu o solutie speciala pentru a separa celulele stem, care pot imbunatati foarte mult o cicatrice in evolutie prin faptul ca se va produce o modelare si o inmuierea a acesteia. Cicatricea isi poate schimba culoarea si structura, conferind astfel un aspect mult mai placut.
De multe ori, cand exista cicatrici aderente, subdenivelate, rosii, pruriginoase si dure la atingere, prin aceasta tehnica, se poate obtine in decursul a cateva luni de la injectare un aspect total diferit. Cicatricea va putea fi ridicata de pe planul unde a fost aderenta,plina, modificandu-si culoarea din rosu in roz sau roz spre alb, va fi mai moale, mai supla, si nu va mai fi pruriginoasa.

cicatrici hipertrofice postcombustionale dupa grefare, subdenivelate, aderente- injectare de celule stem din grasime
Date generale despre cicatrici
Fiecare persoana trebuie sa stie ca cicatrizarea este un proces obligatoriu pentru ca vindecarea unui tesut (pielea, vase de sange, tendoane, muschi, nervi, ficat, inima, splina etc) sa aiba loc. Orice leziune sau injurie fie ea asupra pielii sau asupra unui organ intern va produse unele modificari asupra acestuia care vor fi urmate imediat de procesul de vindecare prin cicatrizare. Asadar, cicatricile sunt parte din viata noastra o data ce exista o bresa in sau la nivelul organismului.
Vindecarea la nivelul pielii cunoaste 4 procese:
- Coagularea – apare din primele minute dupa injurie(traumatism, plaga, operatie etc) si are ca factori activarea cascadei coagularii si a sistemului complement prin activarea trombocitelor, care astfel vor da nastere la o infuzie de factori de crestere (proteine reglatoare care se mai numesc si celule stem din sange – PRP) de tipul PDGF(platelet drived growth factor), TGF-beta si ctikine inflamatorii, pentru a forma cheagul plachetar
- Inflamatia – apare in primele 4 zile si are ca desfasurare, activarea celulelor mast (histamina) si un influx de neutrofile (mediatori ai inflamatiei), de macrofage(inlatura exudatul) si de limfocite-T (recruteaza si activeaza fibroblastele), ultimul proces al acestei faze, fiind constituit dintr-o conversie fenotipica pentru diferentierea keratinocitelor spre celule imature care adera spre marginile plagii in primele ore dupa injurie.
- Fibroplasia – din ziua 4 pana in primele 3saptamani- are loc un influx de fibroblasti peste matricea de fibronectina(sintetizarea colagenului de tip III), acompaniati de vase de sange pentru a stimula tesutul de granulatie
- Remodelarea – de la 3 saptamani pana la 18 luni- diferentierea fibroblastilor in miofibroblasti (contractia cicatricii), conversia colagenului III in colagen de tip I, cu epitelizarea zonei si obtinerea fortei de contractie maxima la 60 de zile (80% din normal)
Factori care influenteaza cicatrizarea:
Chirurgicali: – tehnica atraumatica,
- eversarea marginilor plagii,
- plasarea cicatricii paralel cu liniile de relaxare ale pielii (viitoarele riduri) , adiacent cu depresiunile anatomice(santurile nazolabiale sau liniile de marioneta) si cu zonele care implica pilozitatea (in cazul lifting-ului)
- forma cicatricii care va trebui sa fie intrerupta, fara linii drepte
- alegerea tipului de sutura (ideal 3 straturi) si a materialului de sutura (resorbabil vs neresorbabil)
Ai pacientului – varsta (copii mici si varstnicii de obicei cicatrizeaza bine)
- regiunea corpului (zonele functionale vs zonele nefunctionale)
- tipul de piele si mai ales, compozitia pielii (cei cu mult colagen au capacitatea de a dezvolta cicatrici hipertrofice si keloide)
Ai suturii – timpul cat se lasa suturile pe loc (o sutura inlaturata la 5-7 zile nu va lasa urme la nivelul tegumentului; o sutura intradermica nu va lasa impresiuni)
– tensiunea creata la nivelul tegumentului (o sutura in 3 straturi este ideala, si aceasta va ajuta la scaderea tensiunii in tegument)
– regiunea corpului (mainile si fata sunt rar afectate de impresiunile lasate de firele de sutura, dar toracele si abdomenul sunt cele mai afectate)
– aparitia infectiei care va da nastere intotdeauna la o cicatrice inestetica, cu posibilitatea de dezvoltare a keloidului
Buna seara! Poate fi tratata o cicatrice veche de 2 ani din interiorul buzei cu cortizon? Caut de mult o solutie pt ea, dar imi e frica de operatie, pt ca lasa alte defecte in urma.Stiu ca nu e mare lucru, dar e ca o galma mica alba si se vede cand zambesc. Este un disconfort pt mine. Am facut 3 sedinte prp si 1dermapen cu prp,la recomandarea unor medici, dar degeaba. Multumesc. Mentionez ca am 32 ani.
Buna ziua, dna Florentina,
Multumim pentru solicitarea dumnevoastra si interesul legat de serviciile noastre.
Pentru mai multe detalii, ar trebui sa ne trimiteti un set de cateva imagini cat mai clare posibil cu acea cicatrice pentru a incerca sa evaluez situatia si sa va confirm daca injectarea de corticosteroizi poate sa dea rezultate si in ce fel.
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
Bună seara, ma numesc Mihaela și am o cicatrice destul de mare pe care am dobândit-o în urma unei operații de donare a lobului stâng al ficatului. Operația a avut loc pe 1 Mai 2020 și acum as dori cosmetizarea acestei cicatrici. Va rog frumos sa îmi spuneți va rog ce procedura îmi recomandați și cât m- ar costa. Va mulțumesc anticipat!
Buna ziua,
Va multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru a va putea oferi cat mai multe detalii despre situatia dvs particulara va recomand sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu regiunea abdomenului din fata si semiprofil impreuna cu cateva date despre dvs (varsta, adresa,telefon de contact, inaltime, greutate, ocupatie, istoric de boli/tratamente/operatii/spitalizari/alergii etc) la office@cosmedica.ro si dupa ce le voi evalua veti primi un raspuns cu sugestia mea. Daca va fi nevoie de o discutie mai ampla sau de anumite precizari speciale, va pot contacta chiar inainte de a veni la o consultatie pentru a fi cat mai bine informat/a cu privire la conditia dvs. Pentru aceasta, va recomand sa faceti o programare la o consultatie video online, folosindu-va de linkul
https://www.cosmedica.ro/consultatii-online/
Trebuie sa stiti ca pozele sau consultatia video pot distorsiona intr-o oarecare masura realitatea, asa ca e bine sa intelegeti ca acestea doar pot sa ma orienteze cu privire la solicitarea dvs si astfel nu pot inlocui consultatia in persoana. Daca e nevoie de mentiuni cu privire la acest lucru, vi le pot explica in cadrul consultatiei online.
Multumim
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-770101885
Buna ziua
Care este prețul unui tratament chirurgical cu expander pentru o cicatrice pe antebraț?
Buna ziua dna Mara,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru a va oferi mai multe informatii despre situatia dvs, cea mai buna solutie ar fi sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu regiunea membrului superior unde se afla cicatricea, de la axila pana la zona unghiilor. Inlaturarea unei cicatrici, in special de pe zona antebratului, este o solutie buna prin folosirea expanderului tisular.
Costurile sunt in functie de expanderul in sine ( dimensiune, tip etc ) si apoi a interventiei in sine, a controalelor si a celei de a 2-a, cand se inlatura cicatricea si tesutul castigat prin expandare, se avanseaza in locul cicatricii.
De asemenea, va recomand sa faceti o programare pentru o consultatie online si putem sa stam de vorba sa va explic mai multe despre procedura si la ce sa va asteptati.
Mai jos aveti linkul care va ajuta pentru asta
https://www.cosmedica.ro/consultatii-online/
Multumim
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-771227176
Buna, mar interest da stiu I cicatrice de operatie pe burta se poate face ceva, Multumesc
Buna ziua dle Marius,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru mai multe detalii despre situatia dvs puteti sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu regiunea abdomenului si dupa ce le evaluam com reveni cu sugestia noastra.
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-771227176
Buna ziua !Eu as dori sa aflu ce sanse as avea sa inlatur cicatricile de pe corp care au fost cauzate de arsura .Pe corp am cicatrici pina la gradul 4
Sunt o fata de 18 ani si am suferit arsuri pina la 50% si imi doresc foarte mult ca sa inlatur toate cicatricile
Multumesc!
Buna ziua dna Ana,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru mai multe detalii despre situatia dvs va recomandam sa va faceti o programare la o consultatie deoarece discutia despre posibilitatile de imbunatatire a aspectului cicatricilor este destul de consistenta si sunt multe informatii pe care va trebui sa le intelegeti.
O alta varianta ar fi sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu acele cicatrici astfel incat sa putem intelege despre ce e vorba si dupa ce vor fi evaluate de medicii nostri veti putea primi un raspuns cu sugestia noastra.
Clinica Cosmedica
Baia Mare
office@cosmedica.ro
+40-753042234
Buna ziua ! Eu am o cicatrice keloidiana pe piept , de unde pot achizitiona acele seringi vu cortizon , am facut tratament cu stratumed si contractubex dar nu a dat rezultate , am fost si la medicul dermatolog si mi a spus sa imi dau comanda de injectii dar nu gasesc , va rog din suflet sa imi spuneti unde pot gasi acele injectii ! Multumesc
Buna ziua dna Madalina,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru mai multe detalii puteti sa ne trimiteti cateva poze cu acel keloid, impreuna cu un nr de telefon pentru ca unul dintre medici sa va poata contacta in vederea planului de tratament.
Multumim
Cosmedica
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
office@cosmedica.ro
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002

CIF: 14836023,
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
Înapoi sus