Cuprins:
Liftingul sprancenelor poate fi numit si liftingul fruntii si consta in mai multe tehnici posibile de a obtine netezirea pielii din regiunea fruntii, dar si de a ridica sprancenele cazute. Procedura se poate realiza in mai multe moduri. In functie de situatia fiecarui pacient si de preferinte, putem recomanda metoda cea mai potrivita, care sa ofere rezultatele dorite. Pentru un efect complet, se poate apela si la alte interventii, de exemplu operatia de blefaroplastie (procedura de ridicare a pleoapelor). Interventia in sine necesita anestezie locala combinata sau nu cu sedare sau chiar anestezie generala si, in functie de cazul fiecarui pacient, poate dura intre 1 si 3 ore.
In urma unui lifting de sprancene, se va putea obtine o reintinerire clara a acestei zone si de combatere a aspectului obosit a fetei si a ochilor. In plus, procedura poate asigura si alte efecte:
Unitatile estetice adiacente ale fetei sunt in stransa legatura si aproape in toate situatiile, pacientii ne solicita procedura de blefaroplastie. Adica ei sunt deranjati de excesul de piele de la nivelul pleoapelor, care de fapt apare datorita caderii tesuturilor de la nivelul fruntii si al tamplelor. Ce dorim sa subliniem aici este ca nu intotdeauna procedura de blefaroplastie este necesara si incercarile de a inlatura cat mai multa piele de la pleoape este solutia, ci dimpotriva, resuspensia zonelor superioare pleoapelor este cheia unui aspect cat mai atragator si frumos. La consultatie stam cu pacientii in fata oglinzii si le aratam care este vectorul de suspensie corespunzator pentru a obtine un rezultat optim in cazul lor. Anatomia este diferita de la pacient la pacient, chiar daca structurile anatomice sunt aceleasi, dar felul cum se prezinta zona fruntii, insertia parului pe frunte sau pe zonele tamplelor, pozitia si forma sprancenelor, felul cum e insertia firelor de par ale sprancenelor, excesul de piele de pe zona templelor, felul cum e dispus excesul de piele de pe zona pleoapelor etc, reprezinta strategia pentru indicatia ideala. Dupa o anumita varsta, pacientii prezinta un exces de piele substantial imediat sub coada sprancenelor care cade peste partea laterala a pleoapelor si care nu se va corecta niciodata doar prin procedura de blefaroplastie. In acest caz liftingul direct al sprancenelor asociat sau nu cu liftingul temporal sunt solutia ideala, dar in functie de tipul vectorului de suspensie si de dorinta pacientilor, se alege tehnica cea mai eficienta. Cu pacientii in fata oglinzii le aratam cum trebuie plasat vectorul de tractiune si care e tehnica cea mai buna pentru asta, exemplificand si linia viitoarelor cicatrici. Incercam intotdeauna sa ascundem si sa asezam cicatricile intr-o pozitie astfel incat acestea sa ramana imperceptibile.
Pentru inceput e bine de stiut ca pacientii care sunt intr-o stare de sanatate buna sau foarte buna, fara afectiuni medicale cronice decompensate ( diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli hepatice, boli renale, boli autoimune etc ) sau afectare psihica, ce prezinta o laxitate a pielii pleoapelor, pielii fruntii si a zonei tamplelor, pot fi candidati ideali pentru a reda tineretea in zona periorbitala. Persoanele care sunt deranjate de pielea pleoapelor, dar care daca ridica sprancenele cativa mm sau 1 cm intr-un sens vertical observa ca pleoapele si in fruntea prezinta un aspect mult mai placut, pot fi candidati ideali pentru Liftingul sprancenelor, asociat cu operatia de Blefaroplastie. De asemenea, persoanele care sunt deranjate de excesul de piele al pleoapelor si pe langa vectorul vertical al sprancenelor si intind si tamplele intr-un sens supero-lateral ( spre marginea superioara a urechilor ) observa un aspect mult mai placut al zonelor tamplelor, marginii externe a pleoapelor superioare si chiar si inferioare, sunt candidati ideali pentru procedura de Lifting temporal cu orbicularis sling ( tehnica noastra favorita ) asociata sau nu cu Blefaroplastia.
Liftingul reprezinta o procedura chirurgicala, asa ca vor fi necesare realizarea unor mici incizii pentru ca sprancenele sa poata fi ridicate. Insa, exista mai multe modalitati prin care pacientii pot obtine rezultatul dorit. Asadar, chirurgul estetician poate aborda mai multe tehnici de lifting al sprancenelor.
Aceasta este utilizata cel mai frecvent pentru a se realiza ridicarea sprancenelor si netezirea pielii fruntii. Procedura nu este foarte complexa si presupune realizarea unei singure incizii, dar care ocupa o suprafata extinsa. Din fericire, ea este de obicei asezata pe linia parului, astfel incat sa poata fi ascunsa cu usurinta. Incizia se intinde de la o ureche la alta, pe deasupra fruntii. Apoi, pielea va fi desprinsa, iar chirurgul va realiza o rearanjare a muschilor din aceasta zona, pentru ca sprancenele sa fie pozitionate in mod optim. Daca va fi necesar, se vor indeparta si eventuale portiuni de piele aflate in exces.
In cazul acestei tehnici, se va evita realizarea unor incizii mari dar, pentru a putea actiona eficient asupra structurilor musculare frontale, se va utiliza un aparat special numit endoscop. Acesta este un tub subtire, in varful caruia se afla o camera video si o mica lumina, care va inregistra imagini si il va ajuta pe chirurg sa intervina acolo unde este necesar. Se vor realiza niste incizii mici prin care medicul sa poata introduce endoscopul si sa poata realiza procedura de lifting.
O metoda mult mai putin invaziva este cea a inciziilor limitate. Acestea au dimensiuni mult mai mici si sunt localizate dupa cum urmeaza: doua in regiunea tamplelor si doua in regiunea pleoapelor superioare. Prin inciziile de la tample, se va realiza ridicarea cozii sprancenelor si totodata a portiunii temporale care de multe ori necesita repozitionare datorita ptozei si excesului de piele. Aceasta procedura poarta si numele de Lifting temporal si ea se poate efectua in mai multe feluri:
Primul pas este cel al consultatiei preoperatorii, in care medicul va dori sa afle mai multe despre istoricul medical al pacientului, dar si despre preferintele sale si rezultatele dorite. In functie de acestea, dar si de fizionomie si de alte particularitati, se va opta pentru una dintre tehnicile de lifting de sprancene. Consultatia este unul dintre cele mai importante momente deoarece daca pacientii s-au informat in prealabil despre ce presupune procedura de ridicare a sprancenelor sau procedura de blefaroplastie, vor intelege mult mai usor de ce au nevoie. Noi incercam sa explicam pe intelesul tuturor situatia particulara si care e indicatia optima. Aceasta se va baza pe anatomia pacientului si impreuna stand in fata oglinzii vom arata si explica vectorul de tractiune si totodata tehnica necesara pentru a redistribui tesutul atat de la nivelul sprancenelor, zonei temporale sau pleoapelor.
Va fi necesar ca pacientul sa apeleze la cateva pregatiri inainte de procedura. Cu aproximativ 7 zile inainte, administrarea de medicamente antiinflamatoare va trebui oprita. Pacientul va trebui sa informeze medicul cu privire la orice tratamente, pentru a primi recomandarile necesare. Cu 6-12 ore inainte, va trebui evitat si consumul de cafea si alcool. Pentru ca a reduce semnificativ riscul de infectie, fata va trebui sa fie foarte bine curatata si dezinfectata zilnic incepand cu 2-3 zile inainte folosind un sapun pe baza de clorhexidina sau orice alte dezinfectante cutanate fara alcool. Parul trebuie spalat cu sampon in dimineata interventiei, dupa ce zonele de la nivelul regiunii temporale au fost pregatite in vederea pozitionarii inciziei, dupa caz.
Le recomandam tuturor pacientilor sa fie cat mai bine informati despre fiecare aspect al interventiei: pregatire, zona unde se plaseaza inciziile, vindecare, perioada de recuperare, cicatrizare etc pentru a evita orice neplaceri care pot aparea datorita unei slabe sau insuficientei comunicari cu medicul, deoarece asemenea interventii presupun sau pot sa presupuna o cicatrizare care uneori, poate avea efecte nedorite.
Desi nu este o interventie majora, liftingul de sprancene reprezinta, totusi, o interventie chirurgicala. Asadar, va fi nevoie de o perioada de recuperare. Se vor aplica bandaje in zonele inciziilor si pot fi prezente usoare umflaturi si vanatai, care persista cateva zile. In aceasta perioada, medicul poate recomanda un tratament medicamentos care sa favorizeze vindecarea.
In primele doua saptamani, ar trebui sa eviti efortul fizic intens, iar fata ar trebui sa fie mentinuta intr-o pozitie usor ridicata. Asadar, in timpul somnului, foloseste mai multe perne care sa tina capul mai sus si evita dormitul pe burta. Traumatismele sau orice fel de presiune aplicata la nivelul fetei vor trebui evitate pentru inca doua saptamani. Ar trebui evitata si expunerea la soare in acest interval si totodata pe o perioada de minim 1 an sau pana la maturatia completa a cicatricilor. Firele de sutura se inlatura incepand cu 4 zile postoperator si apoi recomandam folosirea de geluri siliconice pentru a imbunatati fenomenul cicatrizarii.
Ca si orice alte interventii chirurgicale, Liftingul sprancenelor si sau Liftingul temporal necesita o experienta din partea chirurgului plastic pentru a evita unele complicatii nedorite. Ca si in cazul altor operatii, complicatii precum hematomul ( acumularea de sange in exces ), edem prelungit ( umflaturi ale regiunii ), dureri cronice, cicatrizare defectuoasa, asimetrii, parestezii sau pareze ( amorteli ale pielii sau ptoza a musculaturii zonei fruntii ) etc pot sa apara, chiar daca medicul are experienta. E bine de stiut ca fiecare pacient prezinta o anatomie proprie, chiar daca structurile sunt aceleasi, dar cu toate acestea, daca medicul are o experienta in acest gen de interventii, aceste complicatii sunt rare. Intotdeauna recomandam ca pacientul sa asculte pana la capat explicatiile despre complicatii si posibilele implicatii ale acestora.
Costul unei interventii de Lifting a sprancenelor incepe de la aproximativ 1200 euro. Costul unei proceduri de Lifting temporal incepe de la 2000 euro. Te invitam sa faci o programare la clinica Cosmedica si sa discutam despre asteptarile tale si procedurile dorite. Astfel, iti vom putea face recomandari personalizate si te vom putea ajuta sa obtii aspectul fizic dorit.
de la 2000 euro
de la 1200 euro
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
Bună ziua.Dupa lifting sprancene mai creste parul în zonele unde sunt cicatrici? Va mulțumesc.
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea dvs.
La tehnica de lifting direct al sprancenelor, acolo unde incizia se plaseaza la nivelul firelor de par, daca aceasta are un traiect anume si bulbii pilosi ai firelor de par nu se traumatizeaza sau cauterizeaza, nu apar probleme de alopecie. La fel este si la tehnica de lifting temporal prin care ridicam coada sprancenelor, sau la tehnica de lifting frontal la care incizia este la nivelul firelor de par ale scalpului.
Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati.
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-771227176