Cuprins:
Nodulii limfatici (GLS) sunt organe rotunde de dimensiuni mici, care sunt parte a sistemului limfatic al organismului. Sistemul limfatic este o componentă a sistemului imun si consta intr-o retea vasculara si organite care contin limfa (un lichid clar, care constituie mijlocul de transport al leucocitelor din sange. Acestea lupta impotriva infectiilor sau a produsilor de degradare din celulele si tesuturile corpului.)
La persoanele cu cancer, limfa transporta celulele canceroase care s-au desprins din tumora primara. Limfa este filtrata de nodulii (ganglionii) limfatici, care sunt raspanditi in tot organismul, fiind conectati intre ei prin vase limfatice. Grupurile de noduli limfatici sunt localizate la nivelul gatului, axilelor, toracelui, abdomenului si al regiunilor inghinale.
Nodulii limfatici contin elemente celulare (limfocite B si T) si alte elemente ale sistemului imun. De asemenea, ei sunt adevarate capcane pentru virusi si bacterii, ajutand sistemul imunitar sa lupte contra bolilor.
Insa, unele tipuri de cancer sunt raspandite in organism prin sistemul limfatic, iar unul dintre cele mai apropiate locuri ale imprastierii acestor cancere este nodulul limfatic cel mai apropiat.
Ganglionul santinela este definit ca fiind primul ganglionul in care celulele tumorale se opresc dupa ce s-au desprins din tumora primara. Ganglionul santinela se axeaza pe teoria de diseminare secventiala a ceulelor tumorale pe cale limfatica. Cand este prezenta aceasta diseminare, invazia tumorala se produce initial in primul ganglion care dreneaza limfa de la nivelul tumorii.
Acest ganglion a fost denumit ganglionul santinela deoarece arata prezenta sau absenta metastazelor in ganglionii limfatici regionali. Extirparea si examinarea ganglionilor santinela este singura metoda cunoscuta pana in prezent care permite evitarea extirparii ganglionilor regionali in cazurile fara metastaze si reduce morbiditatea asociata acestei proceduri.
Biopsia ganglionului santinela este procedura in care un ganglionul limfatic este identificat, recoltat si examinat, pentru a determina daca este invadat de celule tumorale. Metoda este utilizata doar la persoanele care sunt deja diagnosticate cu cancer.
Un ganglion santinela negativ sugereaza faptul ca diseminarea din tumora primara nu a avut loc in ganglionul cel mai apropiat sau in alte organe. In schimb, un ganglion santinela pozitiv arata faptul ca celulele tumorale sunt prezente in ganglionul cel mai apropiat, precum si probabilitatea diseminarii si in alti ganglioni limfatici regionali si chiar in alte organe.
Aceste informatii ajuta medicul sa determine stadiul cancerului (extinderea acestuia in intregul organism) si sa practice un tratament adecvat.
In primul rand, ganglionii santinela trebuie localizati. Pentru aceasta, chirurgul injecteaza o substanta specifica in zona tumorala. Apoi, acesta foloseste un dispozitiv special pentru a detecta nodulii limfatici care sunt patati sau impregnati cu substanta injectata. Odata ce ganglionul santinela este localizat, se va face o mica incizie prin care se va rezeca si extirpa ganglionul.
Apoi, ganglionul santinela rezectat este trimis pentru examen histopatologic. Daca se gasesc celule tumorale in detectarea ganglionilor santinela, se decide extirparea ganglionilor limfatici regionali.
Biopsia ganglionului santinela se poate efectua prin spitalizare de zi sau spitalizare de scurta durata. De obicei, aceasta procedura are loc in acelasi timp operator cu excizia tumorii primare insa, in unele cazuri, se poate realiza si dupa excizia tumorii primare.
Biopsia ganglionilor santinela ajuta medicul in vizualizarea cancerelor si estimeaza riscul ca acele tumori sa disemineze in alte parti ale corpului. Daca ganglionul santinela este negativ de cancer, pacientul este capabil de a evita limfadenectomia extinsa, reducand astfel potentialele complicatii asociate limfedemului.
Toate procedurile chirugicale care constau in indepartarea ganglionilor limfatici, inclusiv a ganglionilor santinela, pot avea efecte secundare.
De asemenea, exista si riscul de a aparea rezultate fals negative de ganglioni santinela, iar tumora primara sa disemineze in alte zone ale organismului.
NU! Ganglionul santinela este utilizat in mod frecvent pentru a stadializa cancerul de san si melanomul. Uneori, tehnica poate functiona si pentru stadializarea cancerului penian, endometrial sau alte tipuri de cancer (in studiu), incluzandu-l pe cel vulvar, colorectal, gastric, esofagian, precum si localizarile maligne ale capului si gatului, cele toracale sau cancerul pulmonar cu celule mici.
Detectarea ganglionilor santinela in cancerele de parti moi (carcinom spinocelular, melanom malign, cancer de san) au o importanta deosebita in clasificarea stadiala si intr-un tratament corect al formei de cancer, cu pastrarea ganglionilor regionali si absenta complicatiilor determinate de evidarea acestora (in special al limfedemului).
Este cunoscut faptul ca acest tip de cancer disemineaza in primul rand in ganglionii axilari. Numarul acestora variaza de la persoana la persoana, de obicei, sunt prezenti aproximativ 20-40 de ganglioni.
Istoric vorbind, toti acesti ganglioni axilari au fost indepartati in cazurile de cancer de san printr-o operatie denumita disectia ganglionilor limfatici axilari. Aceasta procedura s-a realizat de-a lungul timpului din doua motive:
Recurenta regionala a cancerului de san apare cand celulele canceroase au migrat in apropierea ganglionilor limfatici, dand nastere la o noua tumora.
Limfadenectomia in melanomul malign confirma siguranta ganglionilor santinela la pacientii cu noduli pozitivi, fara a exista evidente clinice de invazie a ganglionilor regionali.
Aceasta tehnica a revolutionat evaluarea nodulilor limfatici si este cunoscuta drept tehnica MAPPING-ului, sau a detectiei ganglionilor santinela, care se efectueaza concomitent cu biopsia excizionala.
Ea trebuie efecuata in centre specializate si numai dupa parcurgerea unui protocol propriu de validare a tehnicii, care sa asigure peste 95% identificare intraoperatorie. Stabilirea prezentei sau absentei metastazelor in detectarea ganglionilor santinela are o importanta deosebita in stadializarea tumorii si tratamentului, ulterior permitand o imbunatatire a evolutiei pacientului.
Tehnica ganglionilor santinela reprezinta un standard chirurgica,l iar limfadenectomia regionala este o componenta obligatorie a chirurgiei radicale pentru cancerele limfatice.
Metoda consta intr-un sistem portabil de prelucrare a imaginii, utilizand tehnologia imaginii prin fluorescenta, permitand chiurgului sa vizualizeze fluxul sangvin in vase si perfuzia tisulara, in timpul procedurilor de microchirurgie reconstructiva. Este un sistem unic pe piata, usor si ideal de utilizat in sala de operatie, fiind considerat un gold standard in chirurgie pentru detectarea ganglionilor santinela.
Aceasta practica a demonstrat acuratetea biopsiei ganglionilor santinela in favoarea limfadenectomiei radicale regionale, reducand costurile si morbiditatea. De asemenea, studiile au demonstrat valabilitatea si beneficiile utilizarii PIN POINT (SPY Technology) ICG cu verde de izocianina in favoarea tech 99+ Blue dye.
Tariful practicat de clinica Cosmedica pentru tehnica ganglionului santinela porneste de la 7000 RON. Insa, aceasta poate fi decontata integral de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).
Tehnica ganglionului santinela este o practica des intalnita prin care se pot identifica metastazele limfatice, cu precadere in cazul cancerelor de san si de piele. Metoda este eficienta si previne complicatiile asociate cu extirparea generala a ganglionilor limfatici regionali. Programeaza-te acum la o consultatie!
de la 7000RON
gratuit prin CNAS
Buna seara
Cu 11 zile in urma mi s a facut biopsia ganglionului santinela
N am avut probleme pana acum dar totusi acum 2zile s a umflat putin tesutul langa operatie..astazi am fost la pansat si mi a scos acel lichid acumulat din momentul acela mi a tor curs lichidul acela cred ca continuu si schimb pansamentul la fiecare 2sau 3ore ptr ca este imbibat cu lichid
Este normal?
Imi puteti spune va rog c am in cat timo se poate opri sau daca trebuie facut ceva?
Dr mi a spus ca este normal
Multumesc mult ptr raspuns
Buna ziua,dle Liviu,
Va recomand sa tineti legatura cu medicul dvs si sa continuati cu controalele in centrul unde ati fost operat, deoarece ei stiu cum ar trebui sa va prezentati postoperator si la ce se asteapta. Daca ati primit informatii ca nu sunt probleme, cel mai probabil e normal si nu vor fi probleme. Daca ar fi necesar sa faceti o consultatie la noi in clinica, in cazul in care nu se remediaza situatia de la sine, va asteptam cu drag.
Multumim
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-771227176
Bună ziua.
În iunie 2016 am fost diagnosticata cu carcinom ductal invaziv sân drept, operată „conservator” și mi-au fost extirpați 19 limfoganglioni axilari din care 2 cu metastaze.
După 1 lună amfost operată mastectomie dreaptă de completare.
Nu am limfedem. Am mari dificultăți în a folosi mâna stângă (la care am făcut chimioterapie), pentru recoltare de analize sau introducere substanță de contrast.
Credeți că folosirea mâinii drepte, (de la care am ganglionii scoși) pentru recoltare de sânge sau introducere substanță de contrast ar fi urmată de alariția limfedenului?
Buna ziua,dna Maria,
Nu consider ca veti avea probleme cu apariția stazei limfatice la nivelul membrului superior drept în urma manevrelor de recoltare de sânge sau introducere de substanță de contrast deoarece aveți deja aproximativ 7 ani și nedezvoltand limfedem pana acum, conexiunile limfatice sunt deja restabilite.
Va doresc multa sănătate și succes!
Dr. Mihai Chertif
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
office@cosmedica.ro
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023,
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
Înapoi sus