In cele ce urmeaza, vom discuta in detaliu in ce consta procedura de reconstructie mamara, de cate tipuri este si cum se realizeaza operatia, dar si alte sfaturi utile referitoare la procesul de recuperare.
Cuprins:
Reconstructia mamara este desemnata acelor paciente care au suferit o mastectomie pentru o patologie neoplazica, pentru alte afectiuni, sau in urma unei revizii dupa o alta operatie la nivelul sanilor.
Noile tehnici permit chirurgului sa creeze un nou san, cu aspect cat mai apropiat de cel normal. Operatia se poate efectua in acelasi timp cu mastectomia sau ulterior, dupa cateva luni sau ani. Exista cateva procedee prin care reconstructia mamara poate sa le redea pacientelor speranta si sa le ajute sa se simta din nou confortabil in pielea lor.
Aceasta categorie include pacientele care au suferit o operatie de mastectomie sau care doresc sa faca o revizie la nivelul sanilor ce implica o operatie complexa: inlaturarea unui implant, creearea unor lambouri cu care sanul poate fi repozitionat si apoi alegerea unui alt implant care sa satisfaca nevoile noului san.
Pacientele trebuie sa fie intr-o stare de sanatate foarte buna, fara boli cronice decompensate si sa nu urmeze un tratament cronic ce poate creste riscul complicatiilor (anti-coagulante, anti-agregante, imunosupresoare, corticosteroizi, suplimente nutritive, citostatice, radioterapie, alergii la o anumita medicatie etc).
Cancerul de san este unul dintre cele mai dificile diagnostice pe care o femeie le poate primi, iar ideea de a suferi o operatie de masectomie poate avea un impact urias asupra sanatatii sale mentale. De aceea, o operatie de reconstructie a sanilor o poate ajuta pe aceasta sa capete incredere si speranta, sa nu fie rusinata de aspectul sau fizic si sa se simta din nou confortabil.
Indiferent daca aceasta operatie se va face concomitent cu cea de mastectomie sau la o perioada de timp dupa aceasta, e foarte important ca pacienta sa stie cum sa se pregateasca. Regulile sunt exact aceleasi ca in cazul oricarei alte operatii la nivelul sanilor.
Pentru inceput, pacientele ar trebui sa se documenteze despre aceasta operatie si sa isi aleaga cel putin un chirurg plastic cu care sa ia legatura. Consultatia este cea mai importanta deoarece, in cadrul acesteia, pacienta va afla alte lucruri despre operatie si. totodata. isi va face o parere despre medic si clinica.
Dupa consultatie, recomandam o perioada de pregatire pentru operatie. Aceasta presupune un set de analize de sange si urina, precum si ecografia mamara sau mamografie. Insa, daca pacienta a urmat o operatie de masectomie, acestea sunt deja efectuate la zi.
De asemenea, cu 3-5 zile inainte de operatie, in cadrul dusului zilnic, instruim fiecare pacienta sa foloseasca o solutie antiseptica pentru dezinfectarea pielii de la gat pana la ombilic. Aceasta va trebui si sa-si epileze axila nu mai tarziu de 48 ore inainte de operatie.
In ziua operatiei, pacienta nu are voie sa consume alimente sau lichide si, dupa prezentarea in clinica, se completeaza consimtamantul informat. Apoi, se efectueaza un desen preoperator cu un marker de piele care ne va ajuta in plasarea locului exact al inciziei, precum si cu disectia propriu-zisa.
Anestezia pentru operatia de marirea sanilor cu implanturi este generala, pacienta avand un confort maxim. Aceasta incepe printr-o medicatie in urma careia se obtine o stare de relaxare, eliminandu-se complet anxietatea si ideea de operatie propriu-zisa.
Cea mai comuna operatie de reconstructie este cea cu implant mamar sau expander in primul timp si cu implant in timpul doi operator.
Operatia de reconstructie mamara se poate face in doua moduri:
Atunci cand s-a efectuat o mastectomie subtotala sau sectorectomie, exista tesut mamar restant, asadar putem folosi implantul Becker pe post de expander si apoi un implant cu gel coeziv drept proteza definitiva.
Proteza Becker este un implant asemenea unuia folosit la marirea sanilor. Proprietatea lui inovativa este ca ambalajul acopera 2 camere in interior: una in care se afla gel siliconic preumplut si a doua, goala, care urmeaza sa fie umpluta progresiv cu ser fiziologic.
Avantajul acestui implant este acela de a reda o forma cat mai apropiata de cea anatomica a sanului. In plus, poate sa serveasca si ca si un expander de tesut mamar si nu numai. Proteza poate avea un tub cu o valva care vor ramane sub piele sau poate avea o valva magnetica integrata.
Prin intermediul acestei valve, se va face saptamanal injectarea de ser fiziologic steril, combinat alternativ cu albastru de metil, pana cand se ajunge la volumul maxim. Apoi, se va astepta inca o perioada pentru ca tesuturile moi sa fie intinse si expandate corespunzator inainte de a primi implantul definitiv.
Astfel, vom avea un nou san, cu minima cicatrice si care va arata la fel sau cat mai apropiat de un san normal.
Procedeul acesta are acelasi principiu ca in cazul protezei Becker, doar ca expanderul este o proteza al carei invelis nu gazduieste niciun volum interior. El urmeaza sa fie umplut progresiv de la zero. Perioada de umplere si mentinere a volumului astfel obtinut este de minim 3 luni.
Procedura este posibila atunci cand tesuturile permit folosirea directa a unui implant mamar, la fel ca in cazul operatiei de marire a sanilor. Aceasta reprezinta situatia ideala atat pentru pacienta, cat si pentru medic.
Acest tip de reconstructie se poate realiza atunci cand portiunea glandulara eliminata a fost redusa (sectorectomie) sau conditiile, atat la nivelul zonelor donatoare, cat si la nivelul sanului, permit o injectare de grasime. Desi procedura va presupune mai multe sedinte, aceasta este conditia ideala de reconstructie a sanului.
Procedura de injectare de grasime presupune recoltarea de la nivelul abdomenului, coapselor, zonelor lombare sau aripioarelor, procesarea prin metode specifice si apoi injectarea grasimii pure in diferite planuri la nivelul sanului, in functie de conditiile locale. Cand aceasta procedura se poate efectua, conditiile de recuperare sunt excelente pentru pacienta, iar cicatricile sunt aproape inexistente, in comparatie cu celelalte tehnici.
Aceasta operatie presupune aceleasi proceduri non-chirurgicale ca in cazul maririi sanilor fara operatie.
Aceasta abordare este aleasa atunci cand avem de-a face cu o pacienta care a suferit o mastectomie radicala si cand nu mai exista tesut celular subcutanat restant deasupra rebordului costal. In acest caz, va exista intotdeauna o zona donatoare care va ramane cu un deficit tisular, in urma recoltarii.
Procedura la care apelam de obicei este recoltarea muschiului dorsal mare, pe care il rotam sub pielea sanului care trebuie reconstruit. De cele mai multe ori, suntem nevoiti ca, sub muschi, sa introducem un implant mamar definitiv sau o proteza Becker.
Metodele de reconstructie mamara prin folosirea tesutului propriu din alta parte a corpului sunt ultimul resort a chirurgului plastic.
In functie de tehnica aleasa, perioada de spitalizare va fi intre 1 si 3 zile, timp in care veti primi tot suportul, atentia si monitorizarea medicala de care veti avea nevoie. Va fi necesar ca, in primele 2 saptamani, sa veniti la control la fiecare 2-3 zile si sa va administrati tratamentul recomandat de medicii nostri. Perioada de repaus va fi intre 2 saptamani si 2 luni, timp in care va trebui evitat efortul fizic moderat sau excesiv. In majoritatea cazurilor, oferim pacientelor o bustiera speciala care va avea rolul de a compresiona si fixa, in special sanul operat.
De asemenea recomandam ca si controale specifice pentru glanda mamara doar RMN-urile, mamografiile ramanand sa fie facute doar in cazuri exceptionale, datorita riscului de a se rupe implantul. Firul de la suprafata este resorbabil si nu trebuie inlaturat deoarece se topeste de la sine.
In principiu, o pacienta isi va putea reveni complet dupa aceasta interventie in decurs de 4-6 luni. Insa, abia dupa aproximativ un an vor putea fi observate rezultatele finale ale operatiei. Pacienta va trebui sa revina la un control in urma caruia medicul va analiza starea sanului si va recomanda o posibila interventie la celalalt san, in caz de asimetrie mamara.
Riscurile sau complicatiile sunt legate de cele mai multe ori de tipul tehnicii folosite. Acestea pot fi impartite in complicatii de ordin general, care pot aparea la orice operatie, sau complicatii specifice implanturilor.
Toate aceste complicatii pot fi prevenite, sau medicul poate informa pacienta despre aceste riscuri, mai ales daca una sau mai multe pot aparea din cauza unor conditii pre-existente ale sanilor.
Singura complicatie care nu poate fi prevenita in totalitate este contractura capsulara (retractia capsulara). Se considera ca micro-infectia, scaderea imunitatii sau plurialergiile pot declansa biofilmul (o cantitate microscopica de germeni) care se fixeaza pe implant si, la un moment dat, capsula implantului isi modifica structura devenind patologica. De cele mai multe ori, aceasta complicatie apare dupa operatii in urma carora a fost nevoie de o mastectomie, deoarece radioterapia care trebuie efectuata va modifica structura capsulei formata in mod normal in jurul implantului.
Contractura capsulara este o reactie de respingere a implantului de catre organism. Mai precis, organismul incearca sa izoleze implantul de restul corpului, modificand structura capsulei care, in mod normal, se formeaza in primele 3 luni de dupa operatie. Odata cu aparitia biofilmului uneori in cantitate destul de mare, organismul recunoaste implantul ca fiind un corp strain si incearca sa-l izoleze si sa-l elimine.
Din aceasta cauza, capsula normala din jurul sau devine una patologica. Aceasta entitate poarta numele de sindrom sau boala Baker, care se imparte in 4 grade, in functie de felul cum se manifesta. Aceasta conditie debuteaza uneori lent, putand sa apara dupa ani de zile, dar intotdeauna necesita reinterventie. Noua procedura consta in inlaturarea completa a capsulei si, daca situatia locala o permite, reinsertia implantului initial sau a altui implant.
Pentru a limita aparitia acestei complicatii, tehnologia de fabricare a implanturilor a evoluat mult in ultimii 10 ani. Astfel, utilizam implanturi cu suprafata nano-texturata, care reduc gradul de frictiune dintre implant si capsula. In acest moment, riscul de aparitie al contracturii capsulare este foarte scazut, sub 1%.
La Clinica Cosmedica, tariful pentru aceasta procedura incepe de la 2500 euro, cu toate facilitatile incluse (cazare, masa, tratamente pana la vindecare). Insa, costul final se va stabili in cadrul consultatiei se va stabili. Odata ce toate pacienta si medicul se pun de acord asupra tuturor detaliilor si se va comunica un pret, nu vor aparea alte costuri suplimentare in urma operatiei.
Operatia de reconstructie mamara este o interventie care poate ajuta in mod semnificativ orice pacienta oncologica sa treaca peste socul unei masectomii si sa revina la o viata normala. Fa o programare si discuta cu specialistii nostri, care iti vor raspunde la orice intrebare si iti vor explica exact in ce consta aceasta procedura.
In acest articol gasiti mai multe informatii privind Tratamentul cancerului la san.
Buna ziua!
Realizați operații și pt pacienți cu malformații congenitale (ex. Sindrom poland?)
Mulțumesc
Buna ziua,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Va putem oferi consultatie si tratament specific modern pentru sindromul Poland, fie care vorbim de barbat sau de femeie pentru reconstructia sanilor sau a toracelui.
Pentru mai multe detalii, va recomandam sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare
TORACE – din fata si profil stanga si dreapta, de la 1m distanta, pe un fundal mai inchis la culoare (perete/perdea) astfel incat sa se inteleaga cat mai bine legatura cu realitatea
ABDOMEN/COAPSE/FESE- din fata,profil, spate, fara lenjerie intima sau cu aceasta lasata cat mai jos in care sa includeti totul de la gat in jos, de la 1m distanta, pe un fundal mai inchis la culoare (perete/perdea) astfel incat sa se inteleaga cat mai bine legatura cu realitatea
impreuna cu cateva date despre dvs (varsta, adresa,telefon de contact, inaltime, greutate, ocupatie, istoric de boli/tratamente/operatii/spitalizari/alergii etc) la office@cosmedica.ro si dupa ce le voi evalua veti primi un raspuns cu sugestia mea. Daca va fi nevoie de o discutie mai ampla sau de anumite precizari speciale, va pot contacta chiar inainte de a veni la o consultatie pentru a fi cat mai bine informat/a cu privire la conditia dvs. Pentru aceasta, va recomand sa faceti o programare la o consultatie video online, folosindu-va de linkul
https://www.cosmedica.ro/consultatii-online/
Trebuie sa stiti ca pozele sau consultatia video pot distorsiona intr-o oarecare masura realitatea, asa ca e bine sa intelegeti ca acestea doar pot sa ma orienteze cu privire la solicitarea dvs si astfel nu pot inlocui consultatia in persoana. Daca e nevoie de mentiuni cu privire la acest lucru, vi le pot explica in cadrul consultatiei online.
Multumim
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-771227176
+40-753042234
Bună ziua. Am fost operata de mastectomie cu reconstrucție, dar la control s-a constatat o contractura capsulara. As dori sa știu cât costa procedura de capsulectomie?
Buna ziua dna Daniela,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
In urma mentiunii dvs, cel mai probabil ca dupa reconstructia cu implant ati urmat tratament cu radioterapie si de aceea a aparut contractura capsulara. Pentru a va putea oferi mai multe detalii legat de situatia dvs ar trebui sa veniti la o consultatie sa evaluam starea sanului si a implantului si astfel sa va oferim solutia noastra. In mod normal operatia de revizie presupune sa inlaturam implantul si capsula si sa repunem acelasi sau alt implant, cu mentiunea ca trebuie evaluat daca procesul de contractura capsulara mai poate apare in urma tratamentului cu radioterapie. Daca nu ati facut radioterapie, atunci lucrurile se simplifica si revizia o putem incadra intr-o operatie standard de revizie dupa o contractura capsulara post augmentare mamara in scop estetic.
Pe de alta parte e bine sa va ganditi si la varianta de a vizita chirurgul care a efectuat operatia de reconstructie deoarece el stie situatia anatomica intraoperatorie a tesuturilor dvs.
Pentru o programare, ne puteti contacta telefonic la
+40-771227176 sau +40-753042234
Multumim
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
Reconstructia mamara se poate plati cu cardul de credit?
Buna ziua dna Bledea,
Clinica Cosmedica accepta plata cu cardul pentru orice procedura sau interventie chirurgicala fara probleme.
Daca sunteti interesata sa stiti parerea noastra cu privire la situatia dvs ne puteti oferi mai multe detalii.
Multumim
Cosmedica
+40-771227176
[…] e faptul ca pentru un rezultat bun poate fi nevoie de mai mult de o interventie chirurgicala de reconstructie san si ca rezultatele depind intr-o anume masura si de starea de sanatate a pacientelor, precum si de […]
[…] mai utilizate trei tehnici de reconstructie mamara presupun utilizarea lambourilor liber transferate, a lambourilor pediculate precum si utilizarea de […]
[…] Reconstructia sanilor […]
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
office@cosmedica.ro
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023,
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
Înapoi sus