Cuprins:
Fimoza congenitala se caracterizeaza prin existenta unui preput in exces sau normal ca lungime, dar cu orificiul ingust, care duce la decalotarea incompleta a penisului.
Mucoasa preputiala adera intim la mucoasa glandului, aceste sinechii (aderente) favorizand acumularea de smegma in santul balano-preputial.
Fimoza cicatriciala survine in urma repetatelor pusee de balanita si balanopostita (inflamatii ale glandului penisului), survenite pe fondul unei fimoze congenitale sau dupa liza sinechiilor balano-preputiale efectuata abuziv la varste mici. Problema poate sa apara si in urma unei infectii cu lichen scleros, care provoaca inclusiv aparitia unor pete albe la nivelul penisului. Insa, cea mai frecventa cauza a fimozei la copii este decalotarea fortata, care poate afecta pielea, producand cicatrizarea. Fimoza la bebelusi este de obicei fimoza congenitala si nu are cauze cunoscute.
Parafimoza la copii este o alta forma de fimoza des intalnita, care apare atunci cand preputul este retractat si nu mai poate fi repozitionat pentru a acoperi glandul. Penisul se umfla datorita imposibilitatii reintoarcerii venoase si creste presiunea la nivelul tegumentului, iar in final se blocheaza aportul sanguin la penis, ceea ce poate duce la distrugerea tesutului penian. Tratamentul pentru parafimoza este relativ simplu si presupune utilizarea unui produs lubrifiant, care ajuta la readucerea in pozitie normala a preputului retractat.
Fimoza la adulti sau la copii se manifesta prin:
Diagnosticul de fimoza poate fi pus rapid, in urma unei simple consultatii efectuate de un medic specialist.
Exista mai multe metode de tratament, in functie de cauza si de gravitatea afectiunii. Tratamentul local presupune aplicarea pe preput a unor creme cu steroizi. Daca fimoza este insotita si de o infectie la nivelul penisului, atunci va fi necesar si tratament cu antibiotic sau cu unguent antifungic.
La clinica Cosmedica, unele cazuri de fimoza congenitala in cazul copiilor pot fi rezolvate nechirurgical, printr-o procedura de dilatare a preputului. In alte cazuri insa, dupa dilatare poate fi necesar si tratamentul chirurgical (circumcizia).
De obicei, in cazul copiilor incercam sa educam parintii sa inteleaga ca aceasta afectiune poate fi tratata doar prin dezlipirea aderentelor intre gland si preput, astfel incat nu este necesara si circumcizie. In cazurile in care dupa dilatare se observa un inel ingust fibros la nivelul preputului, care face decalotarea foarte grea si cu dureri, recomandarea noastra este operatia de circumcizie. In lipsa acestei proceduri, preputul se va lipi din nou de gland, din cauza imposibilitatii decalotarii sau incercarii de decalotare cu durere.
Strategia este de a inlatura portiunea de piele in care fibrele elastice sunt retractate, fibrotice si nu permit expansiunea pielii peste gland. In cazul unei ingustari ale preputului, orice incercare de a intinde fibrele elastice care sunt retractate si insuficient expandate va produce o ruptura interna a acestora. Se va ajunge la o cicatrice, care va produce din nou o ingustare si ciclul se va relua.
Candidatii ideali pentru rezolvarea fimozei sunt copiii de peste 2 ani, fara semne de balanita sau balanopostita, fara semne de rinofaringita sau viroza acuta sau alte boli acute sau cronice decompensate. Nu recomandam efectuarea circumciziei sau a dilatarii preputului inainte de varsta de 2 ani, deoarece daca preputul este doar lipit si nu prezinta o ingustare, aceasta aderenta ar putea fi rezolvata de la sine, in timpul bailor, prin miscari repetate de decalotare.
Indicatiile inainte de interventie presupun ca parintii sa faca o dezinfectie a preputului cu un antiseptic local (Betadina, Clorhexidina etc.), pentru a pregati zona, prevenind astfel riscul unei infectii. De obicei, nu solicitam un set de analize de sange daca pacientul este intr-o stare de sanatate buna si parintii confirma un istoric medical curat, fara nici un antecedent.
Anestezia pentru procedura de dilatare sau circumcizie este de tip sedare superficiala sau profunda, pentru a oferi un confort maxim pentru pacient. Procedura nu este dureroasa si dureaza aproximativ 5 minute.
Atat tehnica nechirurgicala cat si cea chirurgicala (atunci cand se impune) se efectueaza sub o usoara sedare, pacientul putand fi externat la o ora dupa incheierea procedurii. Procedura de dilatare presupune o desprindere a aderentelor dintre preput si gland, printr-o tehnica atraumatica, cu radiofrecventa Elmann 4.0 MHz si asigurarea ulterioara cu acesta gliseaza usor, fara ingustari sau comprimari ale glandului.
La finalul procedurii, dupa ce ne asiguram ca preputul nu este ingustat si gliseaza usor peste suprafata glandului, atat sub forma decalotarii cat si a recalotarii, aplicam o crema cu cortizon, care are rolul de a scadea edemul si inflamatia si totodata de a mentine zona umeda.
Costul interventiei nechirurgicale la copii porneste de la 300 euro, iar costul interventiei chirurgicale (circumciziei) porneste de la 1.000 euro, cu totul inclus.
Operatia de circumcizie pentru fimoza este considerata cea mai veche operatie descrisa folosita in lume. Popoarele de religie mozaica si origine musulmana considera aceasta operatie sacra si o leaga chiar de comuniunea cu divinitatea. In cazul acestora, circumcizia este o procedura standard, care se efectueaza sub forma unui ritual.
Consideram ca aparitia acestui ritual ar fi legat in primul rand de igiena precara din trecut, ca urmare a lipsei apei in zonele desertice. Aici, barbatii care aveau o fimoza faceau deseori infectii de tipul balanitelor. Infectiile in aceasta zona a corpului apar din cauza faptului ca secretiile aparute in mod natural la nivelul preputului intern nu au unde sa se elimine, pentru ca preputul este lipit de gland.
Asadar, in acele timpuri, cei responsabili cu tratarea bolnavilor s-au gandit ca singura solutie este sa inlature pielea terminala care acopera glandul (preputul). O data cu inlaturarea preputului, toate aceste probleme dispar definitiv.
Exista multe pareri pro si contra operatiei de circumcizie, dar noi consideram ca aspectele pozitive sunt mai numeroase si demne de luat in considerare. Barbatii care au trecut prin procedura de circumcizie la varste fragede sau la maturitate nu au nici o problema de sanatate, ba mai mult au unele avantaje:
Circumcizia este solicitata si de catre barbatii care nu au fimoza, dar care sufera de tulburari functionale legate de ejacularea precoce. In urma circumciziei, glandul va ramane permanent expus, in contact cu lenjeria intima, astfel incat terminatiile nervoase senzitive superficiale vor suferi o scadere a activitatii, astfel incat perioada necesara pana la atingerea excitatiei maxime se va prelungi.
Acest aspect are evidente in medicina, dar nu se poate garanta ca va functiona perfect in cazul oricarui pacient, deoarece unii barbati raporteaza chiar efecte paradoxale, de tip hipersensibilitate a glandului post circumcizie.
Desigur, circumcizia este recomandata in special in cazul fimozei la barbati. In cazul lor, situatia nu este una normala si mai ales incurajatoare, pentru ca zona de gland care a stat acoperita de preput multi ani a depozitat o cantitate considerabila de smegma. Acest fapt poate sa duca de cele mai multe ori la balanite (inflamatii), infectii urinare, ulceratii ale mucoasei glandului sau risc crescut de cancer de penis.
Majoritatea adultilor care se prezinta cu aceasta afectiune au peste 20 de ani, iar tratamentul este, cu certitudine, circumcizia. Dilatarea la varste asa mari nu se mai poate efectua cu usurinta, de aceea singura solutie este operatia. Procedura ofera urmatoarele avantaje:
Circumcizia este recomandata barbatilor aflati intr-o stare de sanatate buna, fara semne de infectie a preputului sau fara semne de infectie urinara, fara boli cronice decompensate sau care pot limita capacitatea de vindecare si care prezinta o ingustare a preputului, completa sau partiala, cu imposibilitatea decalotarii facila a glandului in pozitie erectila sau relaxata.
Recomandarea noastra este ca pacientul sa se informeze cat mai bine despre aceasta operatie, indiferent daca trebuie facuta pentru o fimoza sau in alte scopuri: igiena, religios, sexual, estetic etc.
Chiar daca este cea mai veche operatie descrisa in lume, e important ca aceasta sa fie realizata de catre un medic cu experienta, deoarece sunt unele situatii care pot duce la complicatii serioase, daca nu sunt abordate corespunzator. Asadar, este indicata discutia cu un medic specialist si cel putin o consultatie inainte de operatie.
Pregatirea inainte de interventie presupune dezinfectarea glandului, a preputul extern si intern si apoi a scrotului si pliurilor inghinale, in cadrul dusurilor cu o solutie antiseptica (Betadina, Clorhexidina etc.), cu 2-3 zile inainte de operatie, de 1-2 ori/zi. Aceasta dezinfectie scade riscul unei posibile infectii. Daca decalotarea nu se poate efectua, din cauza unei fimoze complete, recomandam folosirea unui betisor auricular inmuiat in solutie antiseptica si introdus usor intre preput si gland. Este important ca in ziua operatiei pacientul sa fie intr-o stare de sanatate foarte buna, sa nu aiba febra, dureri in gat, sau vreo infectie undeva in corp sau pe piele.
Pentru operatia de circumcizie recomandam o combinatie intre anestezia locala si cea de tip sedare profunda. Anestezia locala se efectueaza dupa ce se instaleaza starea de sedare superficiala, pentru ca pacientul sa nu simta durere sau disconfort de nici un fel. Apoi se continua cu sedarea profunda, prin care pacientul este relaxat complet. Pe parcursul interventiei, pacientul nu simte durere si se trezeste repede la final, revenirea starii de constienta este mult mai rapida si mai usoara comparativ cu anestezia generala.
Operatia de circumcizie inseamna inlaturarea preputului de la zona care acopera santul coronal, pana in partea sa terminala. O data cu aceasta, in cazul pacientilor cu fimoza, se va inlatura si zona ingustata si astfel problemele care deriva de la aceasta. Asociata cu circumcizia este si frenuloplastia, care presupune inlaturarea si modelarea totodata a frenului preputului, astfel incat cicatricea de la acest nivel sa nu produca neplaceri pe viitor.
Sunt foarte multi pacienti care considera ca frenul preputului este responsabil de fimoza si considera ca doar o operatie la acest nivel va rezolva problema ingustarii pielii, dar nu este asa. Procedura de circumcizie dureaza aproximativ 30 minute si necesita la final o sutura cu un fir care poate fi inlaturat dupa 2-3 saptamani. Folosim un fir de sutura care se topeste de la sine, dar deoarece de cele mai multe ori fortele de tractiune si expandare a pielii in erectie pot produce rupturi ale pielii, acesta are o resorbtie lenta, de 1-2 luni. De aceea, daca la 3 saptamani el nu s-a desfacut de la sine, putand astfel sa fie inlaturat foarte usor de catre pacient, vom recurge la inlaturarea sa, printr-un proces foarte facil si fara durere.
Dorim sa oferim pacientilor nostri confortul maxim, astfel incat spitalizarea va fi de 12-24 de ore, pentru a ne asigura ca, in momentul externarii, pacientul se poate intoarce acasa. In acest interval ne asiguram ca orice risc de sangerare sau alte neplaceri posibile legate de anestezie sunt controlate complet si pacientul poate pleca in siguranta.
Dupa operatia de circumcizie, invatam pacientul cum sa faca dezinfectiile zilnice locale ale liniei suturii si ce trebuie sa urmeasca. Activitatea fizica moderata poate fi reluata dupa 48 de ore, iar cea intensa dupa 4-5 zile. Dusul poate fi facut imediat postoperator, dar recomandam ca penisul sa fie protejat de apa in primele 3 zile, prin folosirea unui prezervativ sau a unei folii alimentare care sa acopere pansamentul.
Dupa 3 zile, cand zona suturii ar trebui sa fie uscata, se poate face dus in conditii normale si pacientul poate chiar renunta la pansament, iar acesta poate fi folosit uneori doar ca o minima protectie intre piele si lenjeria intima, in primele 7-10 zile.
In anumite cazuri, dupa operatia de circumcizie putem recomanda un tratament cu anti-inflamatorii non-steroidiene si un antibiotic cu spectru larg. Cel mai important aspect postoperator este ca pacientul sa evite aparitia erectiilor provocate intentionat (cele fiziologice nu sunt o problema) si a contactului sexual pentru cel putin 4 saptamani.
Operatia de circumcizie nu are multe riscuri majore, dar, ca in cazul oricarei alte operatii, pot sa apara anumite probleme:
Costul interventiei chirurgicale pentru fimoza la adult este incepe de la 1.000 euro, cu totul inclus (circumcizie, anestezie, cazare 1 zi, servicii, ingrijiri, tratamente, pansamente, controale) pana la vindecare.
In cadrul clinicii Cosmedica oferim pacientilor nostri si alte interventii de chirurgie plastica sau estetica, destinate atat barbatilor cat si femeilor. Procedurile pot fi realizate prin operatie clasica – asa cum este rinoplastia – sau prin metode moderne, mai putin invazive, cum este, spre exemplu, liposuctia prin liposculptura.
de la 1000 €
de la 300 €
de la 1000 €
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.
Buna ziua,
Sunt un bărbat de 54 de ani, nu sufăr de fimoza, parafimoza, balanita sau orice alta boala a penisului pentru care se recomanda operația de circumcizie. Doresc sa fac operația din motive strict estetice și de igiena. Va rog sa-mi comunicați care sunt pașii de urmat pentru aceasta intervenție. Menționez ca nu sunt din MM.
Multumesc
Buna ziua,dle Tudor,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru o programare va recomanda sa ne contactati telefonic la +40-771227176 sau +40-753042234 de Luni pana Vineri intre 09-17 si colegele mele vor fi bucuroase sa va ajute.
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
Bună ziua,Am 33 ani am fimoză de când mă știu, eu că un fel de plastic in vârf și pielea e lipită de gland in partea de jos,Se mai poarte face ceva Mulțumesc
Buna ziua,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Solutia la solicitarea dvs este cel mai probabil legata de o procedura de circumcizie, deoarece descrieti ca ati avea fimoza cu aderente balano-preputiale. Acea piele care este intarita si inelastica, trebuie inlaturata pentru a rezolva problema definitiv.
Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati pentru o consultatie.
Multumim
Clinica Cosmedica
Baia Mare
+40-771227176
Buna ziua sunt ionut am si eu o problema cu fimoza de gradu 4 cum as putea face sa ma ajutati
Buna ziua,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru inceput ati avea nevoie de o consultatie si putem sa ne vedem online si sa va explic despre ce e vorba si cum trebuie procedat sau sa veniti in persoana si asa ar fi mult mai eficient.
Ne puteti contacta telefonic la +40-771227176 sau +40-753042234 si colegele mele de la receptie vor fi bucuroase sa va ajute.
https://www.cosmedica.ro/consultatii-online/
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
office@cosmedica.ro
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023,
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
Înapoi sus
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.