In ultimele decenii, tehnologia laser folosita in medicina estetica a avansat semnificativ, oferind solutii eficiente pentru o varietate de afectiuni si imperfectiuni ale pielii. Una dintre cele mai populare optiuni este laserul ND:YAG, o tehnologie inovatoare cu multiple aplicatii. Te invitam sa descoperi ce este, mai exact, laserul ND:YAG, care este modul sau de functionare si la ce poate fi folosit, in randurile ce urmeaza!
Cuprins:
Laserul ND:YAG este un tip de laser solid, cu o gama larga de aplicatii in diverse domenii, de la medicina estetica, dermatologie si chirurgie, pana la cercetare. Tehnologia are la baza un cristal constituit din granat de ytriu si aluminiu (YAG), dopat cu neodim (Nd). Functionarea acestui tip de laser se bazeaza pe emiterea unui fascicul de lumina cu o lungime de unda specfica, de 1064 nm. Atunci cand acesta este directionat la nivelul pielii, el patrunde adanc in tesuturi, unde incalzeste si distruge celulele tinta [1].
Laserul ND:YAG este frecvent utilizat pentru tratamentul leziunilor pigmentare, cum ar fi petele de varsta, pistruii sau hiperpigmentarea post-inflamatorie. Acest tip de laser vizeaza melanina, pigmentul care determina culoarea pielii si a parului, si astfel permite distrugerea tesutului pigmentat, fara a afecta tesutul inconjurator.
O alta utilizare a laserului este pentru tratamentul leziunilor vasculare. De la venele de tip paianjen si cele cu forma liniara, pana la semnele de nastere vasculare, telangiectazii sau hemangioame, acest tip de laser este o solutie eficienta [2].
Epilarea definitiva este o alta aplicatie a laserului ND:YAG. Acesta functioneaza prin emiterea de impulsuri de lumina care sunt absorbite de melanina din folicul, ceea ce il distruge si impiedica, astfel, cresterea parului. Este important de mentionat, insa, faptul ca laserul ND:YAG este eficient in eliminarea parului inchis la culoare, nu si a celui blond sau gri.
Laserul ND:YAG este de asemenea un instrument eficient pentru indepartarea tatuajelor. Acesta functioneaza prin spargerea particulelor de cerneala in fragmente mai mici, care pot fi apoi eliminate de corpul pacientului. Tratamentul varicelor este o alta utilizare a acestui laser. Prin transmiterea unor impulsuri puternice la nivelul venei, se produce inchiderea acesteia. Ulterior, vena se transforma in tesut cicatricial care este eliminat in mod natural de corp [3].
In plus, laserul ND:YAG este un tratament non-chirurgical eficient si in cazul onicomicozei, o infectie fungica a unghiilor. Acesta actioneaza rapid asupra fungilor, fiind mult mai profund decat metodele clasice de abordare a acestei afectiuni. Tratamentul cu laser ND:YAG pentru onicomicoza este rapid, nedureros si non-invaziv [4].
Laserul ND:YAG reprezinta o inovatie in domeniul cosmetic, datorita preciziei cu care poate fi directionat. Aceasta caracteristica il face mai putin invaziv si reduce riscul de a provoca daune la nivelul tesuturilor inconjuratoare [2]. Desigur, pentru anumite afectiuni care se trateaza cu laserul ND:YAG exista si alte optiuni de tratament.
Spre exemplu, pentru tratamentul teleangiectaziilor sau extirparea unor papiloame se poate folosi si radiofrecventa Ellman 4.0MHz. Aceasta functioneaza prin transferul de unde radio la nivelul tesuturilor. Efectul astfel obtinut este unul de vaporizare. In functie de conditia specifica a pielii, varsta pacientului, istoricul medical si alte variabile, medicul specialist poate recomanda utilizarea laserului ND:YAG, a tehnologiei cu radiofrecventa Ellman 4.0 MHz sau a altor variante.
La clinica Cosmedica, tratamentul cu laser ND:YAG incepe intotdeauna cu un consult initial. In cadrul acestuia, vei putea discuta cu medicul despre problema cu care te confrunti si despre istoricul tau medical. Daca cea mai buna solutie de tratament pentru tine este laserul, vei primi mai multe informatii despre rezultatele pe care le poti obtine.
Inainte de procedura, este recomandat sa eviti expunerea la soare sau frecventarea solarului, pentru a reduce riscul de reactii adverse. Este important ca pielea sa fie curata, astfel incat laserul sa poata penetra eficient zona tratata. Durata tratamentului poate varia in functie de dimensiunea zonei, dar in general, o sesiune dureaza intre 15 si 60 de minute. Desi unii pacienti pot resimti un usor discomfort in timpul procedurii, majoritatea descriu tratamentul ca fiind tolerabil.
Dupa tratament, poti reveni la activitatile tale obisnuite, dar este recomandat sa eviti expunerea la soare pentru a proteja pielea tratata. De asemenea, trebuie sa ai grija sa mentii un nivel optim de hidratare si sa eviti produselor de ingrijire a pielii care ar putea irita zona tratata. Efectele secundare post-procedura pot include inrosirea si umflarea pielii sau formarea unor cruste subtiri. De regula, aceste efecte dispar in cateva zile [5].
Numarul de sedinte cu aparatul laser ND:YAG poate varia semnificativ in functie de afectiune, tipul si culoarea pielii, zona care este tratata si multe altele. De exemplu, pentru eliminarea leziunilor vasculare, numarul de sedinte poate varia intre 1 si 3, in functie de marime si amplasarea leziunii, dar si de tipul de piele. In cazul epilarii definitive, se recomanda, in general, ca sedintele sa se realizeze la intervale de 4-6 saptamani. Pentru eliminarea tatuajelor, numarul de sedinte necesare este semnificativ mai mare, putand ajunge pana la 20, in functie de culoarea si dimensiunea tatuajului.
Inainte de a incepe tratamentul cu laser ND:YAG, este recomandat sa discuti cu un specialist pentru recomandari personalizate si un plan de tratament adecvat.
Dupa cum ai aflat, laserul ND:YAG este o tehnologie avansata, cu multiple aplicatii in domeniul medicinii estetice. Datorita capacitatii sale de a penetra profund in tesuturi, acest tip de laser este o optiune populara pentru imbunatatirea aspectului pielii si tratamentul diverselor afectiuni dermatologice. Nu uita, insa, ca pentru a stabili care este cea mai potrivita metoda de tratament pentru tine, ai nevoie de o consultatie de specialitate! Programeaza-te la clinica Cosmedica si profita de experienta vasta a specialistilor nostri, dar si de solutii moderne de tratament!
Bibliografie:
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Ai observat o mica formatiune pe piept, abdomen sau chiar in zona axilei si nu esti sigur ce poate fi? Nu este exclus sa fie vorba despre un mamelon supranumerar, o afectiune mai frecventa decat crezi. Citeste in continuare si …
25 aprilie, 2025 CITEȘTEGinecomastia afecteaza un numar considerabil de adolescenti. Daca esti in aceasta situatie sau cunosti pe cineva care trece printr-o perioada dificila din cauza acestei afectiuni, ai nevoie de informatii clare si corecte. Aspectul fizic devine tot mai important in adolescenta, …
23 aprilie, 2025 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.