Exista afectiuni cutanate a caror aparitie este determinata de cauze ce tin de modul in care functioneaza organismul, iar printre acestea se numara si xantelasma. Desi nu este o problema grava, ea poate fi asociata cu alte riscuri pentru sanatate, dar si deranjanta din punct de vedere estetic. Afla mai multe despre aceasta in cele ce urmeaza.
Cuprins:
Xantelasma este o afectiune cutanata caracterizată prin aparitia unor pete galbui, plate sau usor iesite in relief, care se formeaza in zona din preajma ochilor. Acestea reprezinta, practic, niste pete de grasime, formandu-se in urma acumularii de depozite lipidice in celulele pielii, moment in care acestea devin vizibile. Xantelasma poate avea forme si dimensiuni variate, de la cativa milimetri pana la cativa centimetri.
Aceste formatiuni nu sunt asociate cu disconfort fizic, insa pot fi deranjante din punct de vedere estetic. Persoanele care se confrunta cu astfel de probleme se pot simti stanjenite din cauza aspectului neplacut al xantelasmei si pot cauta diferite metode de a le indeparta.
Avand in vedere ca xantelasma reprezinta o acumulare de grasime, principala cauza a aparitiei sale este reprezentata de nivelul crescut de colesterol din sange. Specialistii au observat faptul ca un numar mare dintre persoanele care au de-a face cu xantelasme se confrunta cu probleme precum dislipidemia, adica o dereglare a metabolismului lipidelor, care duce la aparitia unor niveluri anormale ale acestora in sange.
In stransa legatura cu colesterolul in exces se afla si afectiunile metabolice precum diabetul, dar si obezitatea. Xantelasma poate fi asociata si cu problemele glandei tiroide sau cu nivelul crescut de inflamatie din organism, toate acestea avand un impact negativ asupra nivelului de lipide din sange.
Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam si factorii legati de stilul de viata care ar putea duce la o crestere a colesterolului, astfel crescand si riscul de aparitie a xantelasmei. Acestia includ consumul excesiv de alcool si fumatul, dar si o alimentatie nesanatoasa, bogata in grasimi.
Xantelasma poate fi recunoscuta cu usurinta, singura manifestare fiind aparitia petelor de grasime in preajma ochilor. Acestea se pot dezvolta pe pleoape, in special in colturile interioare ale ochilor, si se pot extinde in timp, devenind mai mari si mai proeminente. Asadar, acestea pot varia in dimensiuni, de la cativa milimetri pana la cativa centimetri in diametru.
Alte simptome nu vor fi prezente. Petele nu sunt asociate cu aparitia vreunor dureri, mancarimi sau alt disconfort de ordin fizic. Insa, ele se observa cu usurinta, motiv pentru care ar putea fi deranjante din punct de vedere estetic si ar putea avea un impact emotional asupra persoanelor care se confrunta cu asemenea probleme.
Xantelasma este usor de recunoscut si are un aspect specific, asa ca diagnosticul poate fi plasat in general in urma unei simple examinari a pielii. Insa, medicul ar putea pune si cateva intrebari cu privire la istoricul medical al pacientului si la prezenta unor potentiali factori de risc (nivel ridicat de colesterol, afectiuni metabolice sau endocrinologice, fumat etc).
Daca este cazul, se pot realiza si investigatii suplimentare, precum analizele de sange pentru a masura nivelul colesterolului, sau prelevarea unor probe de tesut pentru realizarea unei biopsii. Insa, acestea se recomanda doar in cazul unor suspiciuni cu privire la alte posibile afectiuni cutanate.
In tratamentul xantelasmei, se pot aborda metode non-chirurgicale sau chirurgicale, in functie de severitatea si extinderea leziunilor. Metodele non-chirurgicale pot include utilizarea laserului, crioterapia, ablatia prin radiofrecventa, electrodesicatia sau aplicarea de acizi sau a altor substante topice pe zona afectata. Aceste tratamente sunt mai putin invazive si pot oferi rezultate satisfacatoare in cazurile usoare si moderate de xantelasma.
In cazul in care petele ocupa o suprafata mai extinsa, se recomanda apelarea la tratament chirurgical. Procedura este una destul de simpla si rapida, care implica realizarea unor incizii si indepartarea leziunilor, cu anestezie locala. Uneori, petele se pot extinde catre pleoape si pot cauza lasarea acestora, caz in care procedura poate fi combinata si cu o interventie de chirurgie estetica a fetei precum blefaroplastia. Aceasta presupune ridicarea pleoapelor si indepartarea excesului de piele din aceasta regiune.
Xantelasma reprezinta o afectiune benigna, insa posibilele riscuri cu care ar putea fi asociata sunt de alta natura. Data fiind conexiunea sa cu nivelul de colesterol din sange, aparitia acestor formatiuni ar putea semnala prezenta dislipidemiei sau a altor afectiuni metabolice. In cazul in care acestea nu sunt tinute sub control, pot aparea, cu timpul, complicatii cardiovasculare grave.
Aparitia acestor pete de grasime din preajma ochilor poate fi tinuta sub control si chiar prevenita adoptand un stil de viata sanatos, care include o dieta echilibrata (bogata in fructe, legume, cereale integrale si saraca in grasimi), exercitii fizice regulate, consumul moderat de alcool si renuntarea la fumat. Astfel, vei putea tine sub control nivelul de colesterol din sange. Daca suferi de anumite afectiuni metabolice sau endocrinologice, urmeaza cu strictete sfaturile medicului specialist pentru tratament si o gestionare mai usoara a simptomelor.
Xantelasma este o afectiune deloc grava, insa aparitia sa ar putea fi un semnal de alarma. Daca ai de-a face cu astfel de probleme si aspectul petelor te deranjeaza, poti apela la tehnici de chirurgie plastica sau la alte metode de tratament. Nu uita sa iei legatura cu medici specialisti pentru a investiga alte posibile probleme de sanatate asociate.
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Pentru a-i reda chipului un aspect intinerit, ferm si revigorat, multe persoane apeleaza la liftingul facial. Combinarea acestei interventii cu alte proceduri estetice poate duce, insa, la rezultate spectaculoase. O astfel de abordare amplifica efectele liftingului facial si poate corecta …
7 octombrie, 2024 CITEȘTEImbatranirea este un proces natural, care ne afecteaza pe toti si lasa urme vizibile pe fata: pielea isi pierde din elasticitate, muschii incep sa se lase si ridurile devin tot mai profunde. Din fericire, insa, tehnicile moderne de chirurgie estetica, …
2 octombrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!