Cum stim daca este vorba de o tumora si ce trebuie facut in acest caz?
Exista o mare diversitate de tumori cutanate, unele inofensive (benigne), altele canceroase (maligne) dar care din fericire se pot trata cu succes daca sunt depistate si tratate la timp.
Bineinteles ca doar un control de specialitate poate stabili natura formatiunii dubioase aparuta la nivelul epidermei, insa cu totii ne putem proteja, atat cat ne sta in putinta, pentru a preveni aparitia unui cancer de piele.
Desi cauzele sunt multiple, cele mai frecvente cancere apar ca o reactie la expunerea la radiatii ultraviolete (de regula la soare).
O prima masura de precautie ar fi asadar alegerea cu atentie a expunerii la soare.
Nu mai e un secret pentru nimeni ca radiatiile solare sunt mai puternice intre orele 12-16 PM, deci acest interval de timp ar trebui evitat atunci cand alegem sa stam la plaja.
Nu ar trebui sa uitam nici crema de protectie solara si nici faptul ca atunci cand suntem nevoiti sa umblam totusi prin arsita verii, este indicat sa avem corpul acoperit cu materiale textile vaporoase, de culoare alba (sau cat mai deschisa).
Expunere la soare prin intermediul unui geam, are un efect de lupa, marind astfel puterea distrugatoare a radiatiilor solare. Un lucru care merita retinut de cei care sofeaza precum si de cei care apeleaza mult la autoturism in timpul verii.
In fine, controlul periodic si investigarea oricarei alunite, neg sau pata de piele dubioasa, poate face diferenta dintre o tumora usor de vindecat in primele stadii, si un melanom cu sanse minime de supravietuire.
De ce apar?
Supuse unor factori chimici sau mecanici, melocitele, celulele responsabile cu pigmentarea pielii, cresc in mod necontrolat invadant tesuturile din jur.
Astfel apar tumorile de piele sub forma unor alunite de culoare neagra sau rosie, in functie de tip (lipom, leimiom, liposarcom, melanom, leiomion etc.).
Simptomele variaza in functie de tipul de tumora, de la evolutii asimptomatice, pana la modificari ale formei, culorii (roseata, tumefiere), senzatii de furnicaturi, arsuri si dureri.
Daca observati astfel de simptome dati imediat o fuga la dermatolog!
Cum se trateaza?
De cele mai multe ori, mai ales in stadiile incipiente, tumorile de piele se trateaza cu succes, insa in niciun caz prin metode babesti :).
Tratarea alunitelor tumorale se face de regula prin metode chirurgicale, in clinici de specialitate.
In Romania, una dintre cele mai apreciate clinici de chirurgie a tumorilor de piele este Cosmedica din Baia Mare.
Prin serviciile unor medici calificati, membri recunoscuti ai unor societati de chirurgie din Romania si din Uniunea Europeana, si cu un bloc operator dotat la standarde europene, Cosmedica si-a castigat deja un renume printre clinicile din regiunea de nord-vest a tarii.
Aici se elimina cu succes, prin tehnici inovative (ca radiochirurgia depilda), atat ridurile, negii si alunitele inestetice, cat si diverse forme de tumori ale pielii.
Tehnica moderna permite interventii non-invazive, fara cicatrici si cu perioada scurta de recuperare.
Dr. Mihai Chertif
chirurgie plastica si estetica
Pentru programări, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Acidul hialuronic sau hialuronanul este asociat adesea cu tehnicile utilizate de chirurgia estetica moderna. Cei mai multi dintre noi stiu deja ca acesta se foloseste ca metoda de estompare a ridurilor si ca este o substanta preferata pentru interventiile de marire a buzelor.
10 septembrie, 2020 CITEȘTEIn aceasta perioada de 2 luni de zile timp in care a fost in vigoare starea de urgenta am fost nevoiti sa ne oprim activitatea pentru operatiile elective si ne-am ocupat doar de cazurile de urgenta din sfera chirurgiei mainii …
21 mai, 2020 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032
CHE. COSMEDICA SRL, J24/457/2002
CIF: 14836023,
Strada George Coșbuc 52, Baia Mare 430032