Incidenta tumorilor de piele in Europa a crescut dramatic in ultimele decenii. Chiar daca in tarile occidentale exista o profilaxie foarte buna inca de la medicul de familie, rata aparitiei acestora continua sa fie in crestere alarmanta.
Din pacate, in Romania nu exista programe specifice pentru profilaxia cancerului de piele, prin care populatia sa poata beneficia de cel putin un control anual gratuit la un dermatolog, pentru a putea descoperi din timp anumite leziuni periculoase, astfel incat acestea sa fie luate in evidenta si tratate corespunzator si la timp.
Cuprins:
Lentigo maligna este o tumora cutanata pre-maligna, in care melanocitele maligne sunt doar la nivelul epidermului. Se dezvolta la nivelul pielii expuse la radiatiile solare ca o pata maronie, plana, cu o crestere lenta, deschisa la culoare, pigmentata neregulat, care de multe ori este greu diferentiabila de o lentigo solara.
Diagnosticul se face prin examinare clinica meticuloasa si dermatoscopie. In urma dermatoscopiei se pot evidentia caracterele macroscopice in detaliu, care nu de putine ori sunt greu de diferentiat intre o lentigo maligna si un melanom malign.
Intre 5-15% din leziunile de lentigo maligna vor progresa si se vor transforma intr-un melanom malign, care apare atunci cand melanocitele maligne vor sparge bariera membranei bazale ale jonctiunii dermo-epidermice, producand o crestere a leziunii, o coloratie neagra si un aspect nodular.
De aceea, medicii nostri recomanda ca tratament excizia chirurgicala si trimiterea probei pentru examinare histopatologica. Se intampla deseori ca aceste formatiuni, daca nu sunt clare din punct de vedere dermatoscopic, sa fie biopsiate cu un ac sau printr-o metoda de shaving, procedee pe care medicii nostri nu le recomanda.
De asemenea, exista multe situatii in care aceste formatiuni cu caractere ciudate apar la nivelul fetei, iar din acest motiv unii dermatologi nu vor sa recomande operatia. Medicii nostri considera insa ca este mai bine sa se inlature o formatiune tumorala, chiar daca este la nivelul fetei, atunci cand dermatoscopia nu poate elucida caracterul, decat sa se astepte sa se vada evolutia, sau sa se biopsieze leziunea, deoarece aceste procedee nu sunt de bun augur.
In general, o excizie corecta, plasata dupa rigorile chirurgiei plastice moderne de cicatrizare nu va lasa pe termen lung o cicatrice urata si va feri pacientul de multe complicatii ulterioare, unele extrem de serioase.
Dupa cum si numele ii spune, este o tumora maligna de piele, deosebit de agresiva, care presupune o abordare multidisciplinara, de catre specialisti cu experienta. De cele mai multe ori, la femei melanomul apare pe gambe, iar la barbati pe trunchi.
Dorim sa reamintim cat de important este screeningul pentru cancer de piele. Orice leziune nou aparuta sau care si-a schimbat caracterele (culoare, margini, dimensiuni) in ultima vreme, trebuie evaluata si investigata de un dermatolog, atat prin examen clinic cat si prin dermatoscopie. Aproximativ 2% dintre melanoame se prezinta sub forma amelanotica si nu produc pigment, fiind foarte usor scapate din vedere.
Diagnosticul diferential trebuie facut cu alte leziuni asemanatoare, multe dintre ele benigne. Se considera ca fiecare a 4-5-a leziune pigmentata, care este considerata benigna la prima vedere, este de fapt un melanom malign. Asta se explica datorita faptului ca sunt destul de multe leziuni care pot mima orice alta forma de tumora, cand de fapt acolo se poate afla un melanom malign incipient.
De aceea, la Cosmedica avem un protocol extrem de clar si riguros cu privire la modul in care tratam orice leziune cutanata: anamneza meticuloasa, examinare atenta, dermatoscopie si inlaturare chirurgicala pentru orice leziune care are cel mai mic grad de suspiciune la dermatoscopie.
Criteriul ABCDE este o modalitate foarte usoara si eficienta pentru medicul de familie sau pentru medici de orice alta specialitate pentru a putea recunoaste o leziune ca fiind suspiciune de melanom malign.
Cand exista o leziune care nu are nici un astfel de indicator, exista 99,8% sanse ca aceea sa nu fie un melanom malign, dar are o probabilitate de 1,5% de a fi melanom malign daca exista un singur criteriu (intr-o prevalenta de 1% a populatiei).
Pentru a recunoaste o astfel de leziune, in primul rand din punct de vedere macroscopic, trebuie ca acel medic sa aiba experienta si sa stie sa conduca o anamneaza detaliata, care sa ofere date concrete despre evolutia acesteia de-a lungul timpului, din momentul aparitiei si pana la descoperire. Aceste date concrete trebuie sa cuprinda aspecte precum rata de crestere in ultima perioada, eventualele hemoragii intra-tumorale, inflamatia perilezionala.
Prima caracteristica ce trebuie luata in evidenta in cadrul istoricului este daca leziunea este noua si daca in ultima vreme a suferit schimbari macroscopice (culoare, margini, dimensiune etc.). Doua din trei cazuri de melanom malign sunt de tip nou si numai unul din trei se formeaza din leziune premaligne, precum lentigo maligna sau nevi melanocitari benigni.
Deoarece in mod normal este neobisnuit sa apara nevi melanocitari noi dupa varsta de 30 ani, orice leziune de acest gen trebuie avuta in vedere. Un melanom malign are urmatoarele caracteristici:
De obicei, pacientii observa o schimbare a culorii inaintea schimbarilor legate de dimensiuni si forma. Conduita normala este ca orice leziune de tip nev melanocitar sau orice nodul rosiatic sau inchis la culoare care apare sa fie luata in considerare si sa i se faca o examinare minutioasa.
Unele schimbari ale unei leziuni pigmentate, intr-un timp de cateva saptamani, duc clar cu gandul spre un fenomen inflamator sau de natura traumatica, cum poate sa se intalneasca in cazul keratozei seboreice. Sangerarile si durerea sunt semne specifice unui melanom avansat, dar pot sa apara la fel de bine si in cazul leziunilor benigne traumatizate. Prezenta pruritului nu ajuta foarte mult in diagnosticul diferential intre un melanom malign si alte leziuni.
Exista 4 subtipuri de melanom malign si fiecare prezinta caractere clinice si histologice diferite. Tipul nu influenteaza prognosticul, care este legat de grosimea verticala a tumorii, stabilita histologic, sub forma de indicele Breslow.
Melanomul cu extindere superficiala este cel mai frecvent subtip si este cel mai des intalnit la nivelul gambelor la femei si la nivelul trunchiului la barbati. Leziunea creste in suprafata (radiar) de-a lungul lunilor si anilor, acumuland caractere focale ale culorii, de la maro, negru, gri, rosu, pe masura ce se dezvolta. Uneori prezinta pe suprafata sa caractere de nodularitate, semn care arata ca leziunea a intrat in crestere verticala. Perioada de crestere si dezvoltare radiara sugereaza oportunitatea pe care acesti pacienti o pot avea, daca se intervine in timpul ei, cand aceste melanoame sunt de obicei destul de subtiri.
Melanomul malign de tip nodular se prezinta ca o formatiune tumorala cutanata, sub forma unui nodul maro sau negru, cu o expansiune rapida si care ulcereaza si sangereaza.
Aceste leziuni pot fi descoperite in general la nivelul trunchiului, desi orice regiune poate fi afectata. De obicei, aceste leziuni pot sa scape diagnosticului deoarece unele criterii din grupul ABCDE, precum marginile neregulate si culorile multiple nu sunt prezente.
Deoarece cresterea este rapida si mai mult in sens vertical, acest subtip al melanomului, este mai gros decat cel cu extindere superficiala in momentul diagnosticului si, implicit, ii este atribuit un prognostic mai prost, fiind asociat cu o mortalitate mai ridicata.
Reprezinta de fapt un melanom malign in situ, care se dezvolta in zonele cu expunere indelungata la soare, in special zona fetei, la cei in varsta. Deoarece este o forma in situ, este prezenta doar la nivelul epidermului si este practic nepalpabila, fiind de aspect macular.
Are o crestere radiara, in suprafata, de obicei chiar de-a lungul anilor, sub forma unei pete de culoarea bronzului spre maro-negru. De-a lungul timpului, intre 5-15% din leziunile de lentigo maligna ajung sa se transforme intr-un melanom malign. Atunci cand o fac, se transforma dintr-o forma maculara nepalpabila, intr-o forma usor elevata, care poate fi palpabila, sub forma unei papule, nodul sau placard. Este foarte greu sa se detecteze clinic invazia tumorii.
Melanomele maligne prezente la nivelul palmelor, plantelor sau unghiilor sunt rare. Se considera ca nu au nici o legatura cu expunerea la radiatiile solare si se intalnesc de obicei la persoanele de culoare.
Melanomul acral se intalneste mai mult la nivelul plantelor decat la nivelul palmelor. Leziunile apar ca fiind maronii sau pigmentate gri, de tip macular, cu sau fara aspect papular, sau chiar ulcerate. Aceste caractere pot fi mascate de hiperkeratoza, asadar leziunile pot sa aiba un aspect verucos. Este foarte important sa fie luate in considerare cand se evalueaza o leziune individuala, veche, in special ulcerata la nivelul plantei.
Melanomul malign la nivelul unghiei este intalnit de obicei la nivelul halucelui (degetul mare de la picior), cu o forma de prezentare care pleaca din dreptul cuticulei si se intinde distal la nivelul patului unghial si al unghiei in sine.
Tratamentul melanomului malign este chirurgical si oncologic. Se discuta intens de-a lungul distantei marginilor de excizie fata de tumora, de ani de zile. Multi considera o margine de excizie cuprinsa intre 1-3 cm circumferential in jurul leziunii ca fiind necesara, iar altii inlatura chiar si fascia musculara in lamboul excizional. Noile studii confera aceeasi siguranta la o excizie de 1 cm cat si la 3 cm circumferential fata de tumora.
Un melanom malign gros are o sansa mai mare de a metastaza sau de a fi metastazat deja. Melanomul in faza metastatica raspunde destul de slab la chimioterapie si radioterapie, desi tratamentul chirurgical local si al posibilelor metastaze ganglionare poate fi curativ. Terapia imunologica si moleculara sunt experimentate la nivel inalt pentru a oferi o alta varianta acestor pacienti.
Medicii nostri doresc sa sublinieze cat de importanta este corelarea intre tratamentul local si a celui regional si apoi cel oncologic. Asta s-ar traduce prin stabilirea deciziei de a efectua evaluarea ganglionului santinela in acelasi timp cu tratamentul excizional propriu-zis al tumorii.
Ei considera ca tratamentul complet este in beneficiul pacientului. In situatia in care in cadrul examenului clinic si apoi al dermatoscopiei se stabileste diagnosticul de melanom malign, operatia sa presupuna intai tehnica ganglionului santinela si apoi excizia propriu-zisa a tumorii deoarece in acest fel vasele limfatice vor fi pastrate intacte si specificitatea descoperirii posibilului ganglion santinela va fi mult mai mare decat daca lucrurile se petrec invers.
Tratamentul adjuvant pentru cura melanomului malign ar trebui sa eradicheze micrometastazele, inainte ca acestea sa produca raspandirea generala la nivelul organismului. Din pacate, in acest moment nu prea exista solutii eficiente de tratament adjuvant in cazul melanomului malign. Interferonul-alfa, care este o citokina proinflamatorie, este singura varianta la indemana celor mai multe centre. Din pacate, efectele sale nu pot decat sa intarzie aparitia metastazelor in cazul unor pacienti. Se incearca cateva terapii de tipul interleukina-2, tamoxifen sau vaccin specific pentru melanomul malign, dar nici una dintre ele nu si-a aratat pana in acest moment beneficiile.
De aceea, recomandarile medicilor nostri sunt pentru profilaxie prin controale dermatologice periodice si detectarea timpurie a melanomului malign, deoarece doar asa exista o sansa reala pentru vindecare.
Supravietuirea in urma unui melanom malign primar este data prin stabilirea indicelui Breslow si totodata de prezenta sau absenta ulceratiei. Aceste caracteristici au fost elaborate de Comitetul American in stadializarea cancerelor.
Medicii nostri considera ca fiind cheie in succesul operatiei si a prognosticului pe termen lung, descoperirea melanomului malign in faza incipienta. Asta s-ar traduce la un indice Breslow de sub 1 mm. Cand melanomul malign este subtire si are un indice Breslow bun, prognosticul de supravietuire la 5 ani este de 90 % pentru femei si 80% pentru barbati.
Clinica noastra, Cosmedica, detine un contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de aceea costul unui tratament pentru melanom malign depinde de calitatea de asigurat a pacientului si, totodata, de procedurile necesare pentru o conduita terapeutica completa.
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Atunci cand vine vorba de labioplastie, multe femei se simt nesigure sau au intrebari pe care le considera tabu. Procedura de remodelare a labiilor este una destul de comuna, insa ramane invaluita de multe mituri si conceptii gresite care pot …
20 noiembrie, 2024 CITEȘTEDaca iei in calcul faloplastia, probabil ca te gandesti la performanta sexuala, satisfactia ta si a partenerei, dar si la increderea in propria persoana. Toate aceste elemente conteaza enorm pentru o viata sexuala implinita. In cele ce urmeaza, te invitam …
17 noiembrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!