Tratamentul cu laser endovenos pentru varice este o procedura noua si promitatoare. Raportam in cele mai jos constatarile noastre dupa 3 ani de experienta cu pacienti, care demostreaza capacitatea si siguranta acestei tehnici.
Metode:
Din 05.2006 pana in 04.2009 au fost tratate 218 varice(200 vene safene mari si 18 vene safene mici), la 170 persoane de sex feminin si 48 persoane de sex masculin. Varsta medie a pacientilor a fost 65,24 ani (in intervalul 25-72 ani).
Diametrul mediu al venelor tratate a fost 7,4 mm (4-13 mm).
Am informat pacientii cu privire la procedura, riscul operatiei, posibilitatea de reaparitie a bolii in caz de recanalizare a venei si referitor la nerecunoasterea eficacitatii pe termen lung a acestei tehnici, iar pacientii au semnat in cunoastinta de cauza formularul de acord scris.
Inainte de a incepe operatia, s-a efectuat un examen echo doppler, pentru a exclude variante anatomice a venei safene mari (GSV), tromboflebita superficiala si tromboza profunda de vene.
Sub anestezie locala (2ml Lidocaina 1%) si sub ghidaj ultrasonografic, s-au operat incizii in 165 din cazuri la aproximativ 6cm sub condilul medial al genunchiului si in 35 din cazuri la aproximativ 7-10 cm deasupra genunchiului. Vena safena mica (LSV) a fost injectata in 11 cazuri la maleola externa, iar in 7 cazuri la 10-12 cm deasupra acesteia.
Un fir J-ghidaj a fost introdus in GSV sau LSV si pozitionat la 1 cm dincolo de jonctiunea safeno-femurala (SFJ), in vena femurala comuna sau in jonctiunea safeno-popliteala(SPJ) in vena poplitee. Teaca introductiva A5-F a fost pozitionata pentru a acoperi firul J-ghidal.
Firul de ghidaj si teaca au fost spalate si a fost inserat un laser cu fibre 600microni Biolitec la capatul tecii introductive 5-F.
Teaca a fost apoi retrasa pana la un marcaj al locului care indica ultimii 2 cm ai fibrei laser. Pozitia corecta a varfului fibrei a fost confirmata prin vizualizarea directa a fasciculului de lumina rosie transluminant al fibrei laser prin piele.
Anestezia locala, tumescenta (45mlof 0,25% clorhidrat Mepivacaina, neutralizat cu bicarbonat de sodiu) a fost distribuita de-a lungul spatiului perivenos sub ghidare ecografica pentru a evita punctia accidentala a venei.
Pentru a evta ocluzie non-trombotica a venelor, a fost distribuita energie laser la 810 nm lungime de unda la 190 pacienti si la 980 nm lungime de unda la 28 pacienti cu ajutorul unei fibre laser la 600 microni. Setarile instrumentului au fost 12 W, intervalul dintre impulsuri 1 sec.
Rezultate
Colapsul imediat al GSV sau LSV si absenta fluxului a fost asistata, dupa procedura si confirmata de examenul echodoppler. Nu a fost observata nici o deteriorare a venei femurale, nici o tromboza venoasa profunda, nu au fost evidentiate arsuri pe piele, nu au fost parestezii, nici o durere, nici flebita si nici alte reactii adverse intraoperator.
Echimoza postoperatorie a fost minima si s-a observat la aproape toti pacientii. Un singur pacient a prezentat recanalizare imediata dupa o saptamana. Ocluzia cu succes, definita ca ocluzie a venei cu lipsa fluxului, a fost observata in 98,8% din GSV si 100% in LSV. Rezolutia completa a simptomelor clinice a devenit evidenta la scurt timp dupa operatie.
Concluzii:
Tratamentul endovenos cu unda laser a venei safene mari-GSV, pare a oferi o alternativa mai sigura pentru interventie chirurgicala traditionala (ligaturarea si demontarea).
Rezultatele timpurii si pe termen mediu a evolutiei venelor safene mari si mici au fost prommitatoare. Aceasta tehnica minim invaziva pare a fi sigura, usor de realizat, bine tolerata, cu o rata scazuta a comlicatiilor si acceptanta buna a anesteziei generale sau epidurala.
Evaluarea va continua cu un numar mai mare de pacienti si pe termen mai lung, pentru a defini si preciza cat mai bine rolul tehnicii endovenoase ca tratament alternativ al pacientilor cu insuficienta venoasa cronica.
C. Chertif MD PhD
M. Chertif MD
Plastic and Aesthetic Surgery Center COSMEDICA Baia Mare.
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Pentru multe femei, aspectul sanilor joaca un rol important in increderea de sine si confortul personal. Hipoplazia mamara poate afecta nu doar dimensiunea, ci si forma sau simetria sanilor, determinand multe persoane sa caute solutii pentru a-si imbunatati aspectul [1]. …
12 decembrie, 2024 CITEȘTEAtunci cand vine vorba de labioplastie, multe femei se simt nesigure sau au intrebari pe care le considera tabu. Procedura de remodelare a labiilor este una destul de comuna, insa ramane invaluita de multe mituri si conceptii gresite care pot …
20 noiembrie, 2024 CITEȘTE[…] presupun terapia laser, care se bazeaza atat pe lasere de suprafata, care pot rezolva mici dilatatii venoase, cunoscute si […]
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.