Orice fel de leziune suferita de catre piele va lasa un semn asupra acesteia, care poate fi mai mult sau mai putin vizibil. Acest semn este prezent sub forma unei cicatrici, care apare atunci cand tesuturile deteriorate incep sa se regenereze. Descopera mai multe despre tipurile de cicatrici cu care poti avea de-a face, cum apar acestea si ce poti face pentru a le ameliora aspectul.
Cuprins:
Pielea poate suferi nenumarate leziuni, mai mult sau mai putin grave. Acestea pot include taieturi, rani, lovituri, arsuri sau chiar si lezari provocate de anumite afectiuni cutanate, precum acneea sau varicela. Aici putem include si inciziile realizate in timpul interventiilor chirurgicale.
In urma acestora, pielea va trebui sa se refaca si, astfel, va lua start un proces de regenerare. Pentru ca leziunea formata sa fie reparata, se va activa productia de colagen, o proteina fibroasa care va incerca sa inlocuiasca tesutul pierdut. Acest nou tesut constituie cicatricea. Insa, noile fibre de colagen vor fi pozitionate usor diferit, motiv pentru care aceasta capata un aspect diferit fata de restul pielii.
Asadar, numeroasele tipuri de cicatrici fac parte din procesul natural de vindecare a pielii. Intregul proces prin care ele iau nastere poarta numele de cicatrizare si are trei etape:
Cicatricile pot fi de mai multe tipuri si exista mai multi factori care pot influenta tipul de cicatrici cu care vei avea de-a face. In primul rand, tipul de leziune suferita conteaza foarte mult. Apoi, si locul accidentarii este important deoarece, in anumite zone ale corpului, pielea este mai subtire, dar si modul in care este ingrijita leziunea.
Iata care sunt principalele tipuri de cicatrici.
Cicatricile hipotrofice, numite si cicatrici atrofice, se formeaza atunci cand are loc o pierdere considerabila de colagen din piele. Drept rezultat, se formeaza mici orificii care raman vizibile pe piele. Cauzele cele mai frecvente ale acestor tipuri de cicatrici sunt afectiunile cutanate precum acneea si varicela, micile depresiuni formandu-se pe locul fostelor cosuri sau “bube”.
In functie de forma, aceste cicatrici pot fi la randul lor de mai multe tipuri: ice pick (depresiuni ascutite, in forma de V, care patrund adanc in piele), boxcar (depresiuni in forma de U, cu margini angulare) si rolling (mici orificii valurite, cu margini neregulate).
Cicatricile hipertrofice si keloide isi fac aparitia atunci cand corpul produce prea mult colagen pentru a repara leziunea. Drept rezultat, pe locul acesteia se formeaza tesut in exces, care iese usor in relief. In cazul cicatricilor keloide, protuberanta ocupa doar spatiul leziunii initiale, iar la cele hipertrofice, ea se va extinde in afara suprafetei acesteia.
Asemenea cicatrici apar in urma unei leziuni mai grave, prin care tesuturile sunt afectate mult mai mult. Astfel, acestea incep sa se retraga, iar pielea ramasa incepe sa “se stranga” si sa isi piarda din elasticitate. In cazul in care cicatricile sunt localizate in apropierea articulatiilor, poate aparea o reducere a mobilitatii, iar disconfortul va fi destul de pronuntat. Cele mai comune cauze ale acestora sunt arsurile.
Cicatricile fac parte din procesul natural de vindecare a pielii, asa ca ele nu vor disparea de la sine. Cu timpul, aspectul lor se poate atenua si unele din ele pot deveni dificil de observat, insa nu este posibil ca ele sa nu mai fie vizibile deloc. Din aceasta cauza, au aparut numeroase metode prin care sa poti scapa de aceste semne inestetice.
Metodele recomandate difera in functie de tipul de cicatrice, de dimensiunea sa, de cat este de veche si de localizare. O procedura de tratament a cicatricilor des utilizata in trecut a fost cea de excizie chirurgicala a acestora, insa in prezent au fost adoptate tehnici mai putin invazive sau mai moderne.
Alte proceduri pot include injectiile cu steroizi, presoterapia, radioterapia, dar si proceduri cu laser sau microneedling (folosirea unui aparat cu multe ace mici pentru a stimula productia de colagen). Insa, o tehnica revolutionara, pe care o utilizam si noi in clinica Cosmedica, este cea a injectarii de celule stem.
Aceasta metoda inedita este parte din conceptul de medicina regenerativa si ofera o solutie cu rezultate impresionante, fara sa fie necesare metodele dure si invazive de tratament. Preluarea celulelor stem se face din grasimea proprie, extrasa prin lipoaspiratie din anumite zone ale corpului unde se afla in exces.
Apoi, grasimea este centrifugata si spalata cu ajutorul unei solutii speciale, procedura in cadrul careia celulele stem vor fi separate. Dupa injectarea lor, cicatricea poate fi remodelata, pot aparea schimbari in structura si culoarea sa si, astfel, aceasta isi imbunatateste aspectul in mod considerabil.
Dupa ce pielea sufera leziuni, pot aparea mai multe tipuri de cicatrici, in diferite grade de severitate. Daca si tu ai astfel de semne deranjante din punct de vedere estetic, ia legatura cu un chirurg plastician si discutati despre metodele de tratament existente.
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Ginecomastia afecteaza un numar considerabil de adolescenti. Daca esti in aceasta situatie sau cunosti pe cineva care trece printr-o perioada dificila din cauza acestei afectiuni, ai nevoie de informatii clare si corecte. Aspectul fizic devine tot mai important in adolescenta, …
23 aprilie, 2025 CITEȘTEO privire obosita iti poate afecta increderea in tine si felul in care te percep cei din jur. Cearcanele si pungile de sub ochi la barbati nu sunt doar o problema cosmetica, ci pot indica anumite dezechilibre in organism [1]. …
2 aprilie, 2025 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.