In ultimele decenii, procedurile cosmetice au devenit tot mai populare, iar injectiile cu acid hialuronic se numara printre cele mai cautate interventii estetice. Cu toate acestea, uneori, rezultatele pot fi nesatisfacatoare, iar pacientii se pot confrunta cu aparitia unor efecte secundare.
In randurile urmatoare vom discuta despre acidul hialuronic si modul sau de actiune la nivelul buzelor si iti vom explica din ce cauza apar, uneori, efecte nedorite, precum nodulii. Totodata, te vom ajuta sa descoperi ce poti face daca te confrunti cu aceasta problema, dar si ce masuri poti lua, astfel incat augmentarea buzelor sa iti ofere cele mai bune rezultate!
Cuprins:
Ce este acidul hialuronic si ce efect are la nivelul buzelor?
Acidul hialuronic este o substanta care se gaseste in mod natural in organism si care are rolul de a mentine un nivel optim de hidratare a pielii. Cantitati semnificative de acid hialuronic se gasesc si la nivelul ochilor sau al incheieturilor.
In medicina estetica, acidul hialuronic este utilizat in mod frecvent pentru a adauga volum si contur buzelor, oferind un aspect plin si bine definit. Procedeul de injectare este unul minim invaziv, cu rezultate vizibile si durabile.
Chiar daca este considerat un tratament sigur, injectarea buzelor cu acid hialuronic poate provoca si unele efecte secundare [1]. Printre acestea se numara roseata, umflarea sau durerea la locul injectarii. In anumite cazuri, este posibila si aparitia nodulilor la nivelul tesutului injectat [2].
De ce pot aparea noduli in buze dupa injectarea de acid hialuronic?

Aparitia unor noduli la nivelul buzelor in urma injectarii unui filler cu acid hialuronic poate avea mai multe cauze, precum:
- reactiile alergice – produsele injectabile pentru augmentarea buzelor pot contine acid hialuronic, dar si alte ingrediente precum lidocaina sau diversi excipienti. Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la ingredientele din produsul injectat, iar inflamatia rezultata poate conduce la formarea unor granuloame, sau noduli;
- o tehnica de injectare necorespunzatoare – daca substanta este distribuita intr-un mod inegal sau este injectata superficial in tesuturi, pot aparea efecte precum umflaturi, un aspect neuniform si invinetirea pielii [3];
- calitatea scazuta a produsului – folosirea unui acid hialuronic de calitate inferioara, cu o biocompatibilitate redusa, poate declansa reactii adverse, inclusiv formarea de noduli [4]. Totodata, unele tipuri de acid hialuronic au o consistenta mai densa care poate fi mai dificil de distribuit uniform. De aceea, este extrem de important ca produsul sa fie ales cu atentie, achizitionat de la surse de incredere si administrat de catre un profesionist cu experienta;
- raspunsul sistemului imunitar – unele persoane pot fi mai predispuse sa dezvolte noduli sau umflaturi in urma injectiilor, chiar si atunci cand procedura este executata corect, iar fillerul este unul calitativ. Sistemul imunitar al organismului poate reactiona la acidul hialuronic ca la un corp strain, ceea ce poate provoca inflamatie si, de asemenea, formarea de noduli, la cateva saptamani, luni sau chiar la ani de la injectare [3];
- dezvoltarea unei infectii – desi probabilitatea este redusa, o infectie localizata in zona injectata poate duce la formarea de noduli. Unii specialisti au emis ipoteza ca nodulii aparuti la nivelul buzelor pot avea drept cauza o infectie cu stafilococi sau bacterii ce creeaza un biofilm in jurul substantei injectate. Nu este recomandata injectarea de acid hialuronic in buze daca exista infectii intraorale sau dentare [3].
Tratamentul si gestionarea nodulilor in buze
Identificarea simptomelor este primul pas important in tratamentul nodulilor aparuti la nivelul buze. Aceste simptome pot varia de la durere si umflaturi la asimetrie sau modificari de culoare. In unele cazuri, nodulii pot fi palpabili sau vizibili [2]. Daca ai observat zone neuniforme la nivelul buzelor dupa injectarea cu acid hialuronic, iata ce trebuie sa faci:
- contacteaza medicul – daca te confrunti cu efecte adverse dupa augmentarea buzelor cu acid hialuronic, discuta cat mai curand cu medicul care a efectuat procedura. Acesta va putea evalua situatia si iti va oferi recomandarile adecvate;
- urmeaza tratamentul recomandat – in functie de cauza specifica a aparitiei nodulilor, medicul poate recomanda diverse tratamente, cum ar fi administrarea de medicamente antiinflamatoare sau injectarea de hialuronidaza pentru dizolvarea fillerului;
- mergi la reexaminare – in anumite cazuri, specialistul iti poate recomanda o examinare ulterioara pentru a monitoriza evolutia simptomelor si pentru a decide asupra altor optiuni de tratament, daca este cazul.
Cum poti preveni formarea nodulilor daca iti doresti marirea buzelor?
Daca vrei sa urmezi aceasta procedura de infrumusetare, dar, totodata, sa ai un risc redus de aparitie a efectelor adverse, tine cont de urmatoarele recomandari:
- alege intotdeauna un profesionist cu experienta in procedurile de injectare cu acid hialuronic. Cerceteaza si verifica in detaliu certificarile si acreditarile clinicii cosmetice inainte de a efectua procedura. Alegerea unui medic cu experienta si cunostinte solide poate reduce semnificativ riscul complicatiilor, inclusiv formarea de noduli;
- discuta cu medicul despre asteptarile tale, istoricul medical si eventualele preocupari legate de procedura. O comunicare deschisa si transparenta poate ajuta specialistul sa adapteze procedura la nevoile si dorintele tale;
- intreaba despre tipul de filler folosit si discuta despre riscul de reactii adverse specifice acestuia;
- urmeaza cu strictete instructiunile medicului cu privire la ingrijirea post-injectare pentru a reduce riscul de complicatii. Specialistul iti poate recomanda sa eviti expunerea excesiva la soare, sa folosesti gheata pentru a reduce edemul și sa nu aplici presiune excesiva la nivelul zonei tratate;
- noteaza orice simptome care apar post-procedura si discuta cu medicul daca observi formarea de noduli. Un control de rutina post-procedurala poate ajuta la identificarea si tratamentul precoce al eventualelor reactii adverse.
Asadar, marirea buzelor cu acid hialuronic poate oferi rezultate spectaculoase, dar, in unele cazuri, poate cauza si efecte nedorite, cum ar fi nodulii. De aceea, este foarte important sa ai incredere in specialistul care efectueaza procedura si sa discuti deschis despre orice ingrijorare.
Echipa de profesionisti din cadrul Clinicii Cosmedica are o experienta vasta in domeniu si te poate ajuta sa iti atingi idealul de frumusete, cu un risc minim de reactii adverse. Pentru a descoperi care este solutia potrivita pentru nevoile tale, te invitam la o consultatie de specialitate online sau la sediul clinicii noastre!
Bibliografie:
- [1]Clinic, Cleveland. “Lip Fillers: What to Expect, Types, Benefits & Side Effects.” Cleveland Clinic, 2018, my.clevelandclinic.org/health/treatments/22133-lip-fillers#risks-benefits. Accesat in data de 18 Ian. 2024.
- [2] Marks, Hedy. “Lip Augmentation.” WebMD, WebMD, 3 Oct. 2012, www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-lip-augmentation#1-4. Accesat in data de 18 Ian. 2024.
- [3] Lafaille, Philippe, and Anthony V. Benedetto. “Fillers: Contraindications, Side Effects and Precautions.” Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, vol. 3, no. 1, Medknow, Jan. 2010, pp. 16–16, https://doi.org/10.4103/0974-2077.63222. Accesat in data de 18 Ian. 2024.
- [4] Convery, Cormac, et al. “Delayed-Onset Nodules (DONs) and Considering Their Treatment Following Use of Hyaluronic Acid (HA) Fillers.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, vol. 14, no. 7, 2021, pp. E59–67, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8570356/. Accesat in data de 18 Ian. 2024.