Fenomenul de hiperhidroza este marcat de transpiratia abundenta, prezenta mai mult decat este normal. Ea poate aparea atat din cauze in aparenta necunoscute, dar poate si sa marcheze prezenta anumitor afectiuni. Insa, indiferent de factorul care ii determina aparitia, transpiratia excesiva este deranjanta. Afla mai multe despre aceasta problema si despre ce este de facut intr-o astfel de situatie.
Cuprins:
Hiperhidroza reprezinta practic transpiratia excesiva, aparuta drept raspuns al unei activitati anormale a glandelor sudoripare. Transpiratia este un proces natural, care are rol de reglare a temperaturii corpului, dar are si alte functii, precum aceea de a ajuta organismul sa se adapteze la efort, stres sau la anumite simptome (de exemplu febra).
Insa, in momentul in care transpiratia este excesiva fara un motiv aparent, persista timp de 6 luni sau mai mult si este prezenta in mod simetric pe ambele parti ale corpului, este vorba de o problema. De asemenea, daca acest tip de transpiratie apare doar ziua, lipsind noaptea, isi lasa amprenta asupra activitatilor zilnice, se manifesta inainte de varsta de 25 de ani si este asociata cu un istoric familial al afectiunii, putem vorbi despre hiperhidroza./p>
In foarte multe cazuri, hiperhidroza este mostenita, asa ca tinde sa fie prezenta la persoanele care au o istorie familiala a transpiratiei excesive. Asadar, aceasta poate parea ca apare fara un motiv evident.
Insa, este posibil sa fie si rezultatul unor afectiuni sau sa apara in urma administrarii unor medicamente. Printre afectiunile ce pot cauza transpiratii excesive se numara afectiunile hormonale, pulmonare (de exemplu tuberculoza), neurologice, cancerul, infectiile cu diferite bacterii. Hiperhidroza poate aparea si in urma febrei.
De asemenea, exista si o serie de factori care nu reprezinta cauze directe, insa pot creste sansele de aparitie ale acestui tip de transpiratie. Acestia includ expunerea la temperaturi foarte ridicate, efortul fizic, stresul, obezitatea.
Hiperhidroza poate fi caracterizata atat in functie de cauza, cat si de zona corpului unde se manifesta. Astfel, hiperhidroza mostenita este primara, iar cea asociata cu diverse afectiuni este secundara. Din punct de vedere al localizarii, poate fi vorba de hiperhidroza localizata (prezenta doar intr-o anumita regiune a corpului) sau generalizata, prezenta pe intregul corp.
Transpiratia excesiva localizata este cel mai adesea prezenta in zona axilelor, lucru care provoaca un disconfort pronuntat si probleme de incredere, din cauza mirosului si a urmelor lasate pe haine. Aceasta apare deseori in asociatie cu efortul fizic si stresul.
Hiperhidroza localizata poate fi si palmara si plantara, prezenta la maini, respectiv picioare. Acestea sunt de asemenea asociate cu stresul si pot afecta calitatea vietii pacientului, din cauza disconfortului pe care il provoaca (transpiratia palmara) si a mirosului neplacut provocat (transpiratia plantara).
Un ultim tip de transpiratie localizata este cea prezenta la nivelul capului, fie pe scalp, fie in zona fetei. In general, ea poate aparea in urma expunerii la caldura si a efortului, dar poate fi asociata si cu consumul de alimente foarte fierbinti sau picante.
Exista mai multe metode utilizate adesea in cazul unei astfel de probleme, care ofera rezultate variate. Medicul poate recomanda optiunea cea mai potrivita in functie de starea pacientului si de cat de severe sunt simptomele. Iata care sunt acestea.
Tratamentele locale includ de fapt produsele antiperspirante speciale, care contin o combinatie unica de ingrediente ce pot controla secretia glandelor sudoripare de la nivelul axilelor. Pe langa acestea, se pot utiliza si niste servetele speciale care pot opri transpiratia, intervenind la nivel nervos in zonele afectate.
Exista si medicamente cu efect antiperspirant, insa acestea sunt in general recomandate in cazul hiperhidrozei generalizate. Acestea nu pot actiona la nivel local si, in cazul in care transpiratia se manifesta doar intr-o anumita zona, ele vor afecta productia glandelor sudoripare de pe intregul corp, lucru nerecomandat.
Probabil una dintre cele mai populare metode de tratament la ora actuala este cea a injectarii unei substante active revolutionare, toxina botulinica. Aceasta permite interventia localizata, exact asupra zonelor cu probleme, iar riscurile sunt minime.
Inainte de procedura, medicul va aplica un anestezic local, si apoi va realiza mici injectii in zona unde se manifesta hiperhidroza. Rezultatele apar dupa aproximativ o saptamana, insa va fi necesara repetarea tratamentului la un interval de 6 luni, pentru ca acestea sa poata persista. Procedura este una rapida, iar efectele adverse pot fi inexistente sau usoare (mici inflamari, sangerari sau o usoara slabiciune a muschilor ce dispare repede).
Este posibil si tratamentul chirurgical al acestei probleme, prin realizarea unor incizii in zonele afectate. Insa, procedura este una mai complexa si vine cu riscurile specifice interventiilor chirurgicale, cicatricile numarandu-se printre acestea. De aceea, medicii incearca de obicei sa gaseasca alte metode de tratament mai putin invazive.
Hiperhidroza este o problema ce poate cauza un adevarat disconfort din punct de vedere fizic si nu numai, creand situatii stanjenitoare si afectand in mod serios increderea de sine a pacientului. Te asteptam la clinica Cosmedica sa discutam despre ce optiuni de tratament poti urma daca te confrunti cu astfel de probleme.
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Pentru a-i reda chipului un aspect intinerit, ferm si revigorat, multe persoane apeleaza la liftingul facial. Combinarea acestei interventii cu alte proceduri estetice poate duce, insa, la rezultate spectaculoase. O astfel de abordare amplifica efectele liftingului facial si poate corecta …
7 octombrie, 2024 CITEȘTEImbatranirea este un proces natural, care ne afecteaza pe toti si lasa urme vizibile pe fata: pielea isi pierde din elasticitate, muschii incep sa se lase si ridurile devin tot mai profunde. Din fericire, insa, tehnicile moderne de chirurgie estetica, …
2 octombrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!