Fenomenul de hiperhidroza este caracterizat de transpiratia abundenta, prezenta in cantitati semnificativ mai mari decat este normal. Acesta poate aparea atat din cauze, in aparenta, necunoscute, dar poate fi si un simptom al anumitor afectiuni. Insa, indiferent de factorul care ii determina aparitia, transpiratia excesiva este deranjanta. Afla mai multe despre aceasta problema si despre ce poti face intr-o astfel de situatie, in cele ce urmeaza!
Cuprins:
Hiperhidroza reprezinta, practic, transpiratia excesiva, aparuta drept raspuns al unei activitati anormale a glandelor sudoripare. Transpiratia este un proces natural, ce are rol de reglare a temperaturii corpului. Aceasta are, insa, si alte functii, precum aceea de a ajuta organismul sa se adapteze la efort, stres sau la anumite simptome, cum ar fi febra.
Insa, in momentul in care te confrunti cu transpiratie excesiva fara un motiv aparent, aceasta persista timp de 6 luni sau mai mult si este prezenta in mod simetric pe ambele parti ale corpului, cel mai probabil este vorba de o problema. De asemenea, daca acest tip de transpiratie apare doar ziua, nu si noaptea, isi lasa amprenta asupra activitatilor zilnice, se manifesta inainte de varsta de 25 de ani si este asociata cu un istoric familial al afectiunii, putem vorbi despre hiperhidroza [1]./p>
In foarte multe cazuri, hiperhidroza este mostenita, asa ca tinde sa fie prezenta la persoanele care au o istorie familiala de transpiratie excesiva. Asadar, aceasta poate parea ca apare fara un motiv evident.
IInsa, aceasta manifestare poate sa fie si rezultatul unor afectiuni sau poate sa apara in urma administrarii unor medicamente. Printre afectiunile ce pot cauza transpiratii excesive se numara afectiunile hormonale (cum ar fi problemele tiroidiene), pulmonare (de exemplu tuberculoza), neurologice, oncologice sau infectiile cu diferite bacterii. De asemenea, riscul de aparitie a hiperhidrozei este mai mare si in cazul diabetului sau dupa menopauza.
De asemenea, exista si o serie de factori care nu reprezinta cauze ale transpiratiei excesive in mod direct, dar care pot creste sansele de aparitie ale acestei probleme. Acestia includ expunerea la temperaturi foarte ridicate, efortul fizic, stresul sau obezitatea [1][2].
Hiperhidroza poate fi clasificata atat in functie de cauza, cat si de zona corpului unde se manifesta. In functie de cauza, hiperhidroza se clasifica astfel:
Din punct de vedere al localizarii, poate fi vorba de:
Transpiratia excesiva localizata este cel mai adesea prezenta in zona axilelor, lucru care provoaca un disconfort pronuntat si probleme de incredere, din cauza mirosului si a urmelor lasate pe haine. Aceasta apare deseori in asociere cu efortul fizic si stresul. Hiperhidroza localizata poate fi prezenta si la maini (hiperhidroza palmara), respectiv la picioare (hiperhidroza plantara). Acestea tipuri sunt, de asemenea, asociate cu stresul si pot cauza disconfort si mirosuri neplacute./p>
Transpiratia excesiva nu este doar o problema fizica, ci poate avea un impact emotional semnificativ asupra vietii tale. Daca suferi de hiperhidroza, probabil ca ai experimentat deja senzatii de rusine sau disconfort in diverse situatii sociale. Te poti confrunta cu anxietate la gandul ca vei transpira in momente nepotrivite sau ca ceilalti vor observa petele de transpiratie pe haine.
Relatiile interpersonale pot avea si ele de suferit. Transpiratia palmelor poate face dificila socializarea, iar hiperhidroza axilara te poate face sa eviti purtarea anumitor haine din cauza petelor de transpiratie. In plus, poate fi nevoie sa te speli sau sa te schimbi de haine mult mai des decat alte persoane, ceea ce duce la un consum suplimentar de timp si resurse.
La locul de munca, hiperhidroza poate fi o sursa constanta de stres. Interactiunile profesionale, cum ar fi stransul mainilor sau tinerea unor prezentari, devin provocari majore atunci cand stii ca transpiri in exces. Toate aceste dificultati poti fi eliminate, insa, cu ajutorul tratamentului potrivit [1].
In prezent, exista mai multe solutii de tratament pentru transpiratie excesiva, care ofera rezultate variate. Medicul specialist poate recomanda optiunea cea mai potrivita, in functie de starea ta si de cat de severe sunt simptomele. Iata principalele variante:
Tratamentele locale includ, de fapt, produsele antiperspirante speciale, care contin o combinatie unica de ingrediente ce pot controla secretia glandelor sudoripare de la nivelul axilelor. Acestea contin diverse ingrediente active, cum ar fi clorura de aluminiu, care blocheaza temporar canalele glandelor sudoripare. Produsele de acest tip sunt, in general, disponibile fara reteta, Pe langa acestea, se pot utiliza si niste servetele speciale care pot opri transpiratia, intervenind la nivel nervos in zonele afectate [2].
Exista si medicamente cu efect antiperspirant, insa acestea sunt, de regula, recomandate in cazul hiperhidrozei generalizate. Ele nu pot actiona la nivel local si, in cazul in care transpiratia se manifesta doar intr-o anumita zona, ele vor afecta productia glandelor sudoripare de pe intregul corp, lucru nerecomandat. Acestea functioneaza prin blocarea chimica a semnalelor nervoase care declanseaza transpiratia, dar pot avea efecte secundare, precum uscaciunea gurii, ameteli sau constipatie [1][2].
Probabil una dintre cele mai populare metode de tratament la ora actuala este cea a injectarii unei substante active revolutionare, toxina botulinica. Aceasta permite interventia localizata, exact asupra zonelor cu probleme, iar riscurile sunt minime.
Inainte de procedura, medicul va aplica un anestezic local, si apoi va realiza mici injectii in zona unde se manifesta hiperhidroza. Rezultatele apar dupa aproximativ o saptamana, insa va fi necesara repetarea tratamentului la un interval de 6 luni, pentru ca acestea sa poata persista. Procedura este una rapida, iar efectele adverse pot fi inexistente sau usoare (mici inflamari, sangerari sau o usoara slabiciune a muschilor, ce dispare in scurt timp) [1][2].
In cazurile severe, in care niciun alt tratament nu functioneaza, se poate recurge la tratamentul chirurgical al acestei probleme, prin realizarea unor incizii in zonele afectate. Insa, procedura este una mai complexa si vine cu riscurile specifice interventiilor chirurgicale, cicatricile numarandu-se printre acestea. De asemenea, poate aparea transpiratia compensatorie, o situatie in care alte parti ale corpului incep sa transpire mai mult pentru a compensa pierderea functiei glandelor sudoripare in zona tratata. De aceea, medicii incearca, de obicei, sa gaseasca alte metode de tratament, mai putin invazive [1][2][4].
Pe langa optiunile de tratament pe care ti le-am prezentat, poti face cateva schimbari in stilul de viata pentru a contribui la reducerea transpiratiei abundente. Iata cateva recomandari:
Asadar, hiperhidroza este o problema care poate cauza disconfort din punct de vedere fizic si nu numai. Daca te confrunti cu situatii stanjenitoare sau simti ca aceasta problema iti afecteaza in mod serios increderea in tine, te asteptam la clinica Cosmedica sa discutam despre optiunile de tratament ideale pentru tine. Specialistii nostri sunt pregatiti sa iti ofere cele mai bune solutii pentru problema cu care te confrunti!
Surse de informare:
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Pentru multe femei, aspectul sanilor joaca un rol important in increderea de sine si confortul personal. Hipoplazia mamara poate afecta nu doar dimensiunea, ci si forma sau simetria sanilor, determinand multe persoane sa caute solutii pentru a-si imbunatati aspectul [1]. …
12 decembrie, 2024 CITEȘTEAtunci cand vine vorba de labioplastie, multe femei se simt nesigure sau au intrebari pe care le considera tabu. Procedura de remodelare a labiilor este una destul de comuna, insa ramane invaluita de multe mituri si conceptii gresite care pot …
20 noiembrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.