Himenul reprezinta un tesut subtire de mici dimensiuni din interiorul vaginului. Grosimea, elasticitatea, marimea si forma himenului sunt unice la fiecare femeie in parte si se pot modifica odata cu trecerea timpului. Desi integritatea structurii himenului este asociata popular cu activitatea sexuala, adevarul este ca acesta se poate rupe si in urma unor activitati de zi cu zi, cum ar fi sportul. Afla mai multe despre himen si miturile comune legate de acesta.
Cuprins:
Himenul este localizat la deschiderea vaginului si are aceeasi culoare ca pielea de la acest nivel. Acesta se formeaza in timpul vietii intrauterine din resturile de tesut embrionar. In momentul nasterii, este gros si are o forma inelara, insa odata cu inaintarea in varsta, forma himenului se modifica (1).
Himenul este un tesut care se intinde in timpul miscarilor sau sportului. In timp, acesta se uzeaza si devine mai putin elastic, din cauza activitatilor fizice, a sexului, fluctuatiilor hormonale si utilizarii tampoanelor intravaginale (2).
Cele mai frecvent intalnite tipuri de himen sunt:
Un himen „rupt” arata ca o bucata de tesut care a fost impinsa in lateral (2).
In general, himenul nu acopera intreaga deschidere vaginala deoarece acest lucru ar impiedica scurgerea menstruatiei. Totusi, unele femei pot avea unul dintre urmatoarele tipuri de himen:
Printr-o simpla examinare, medicul poate diagnostica tulburarile de la nivelul himenului. De asemenea, daca este nevoie, poate efectua o interventie chirurgicala pentru indepartarea excesului de tesut. De obicei, aceste tulburari sunt depistate inca de la nastere, insa, uneori, sunt diagnosticate abia dupa aparitia menstruatiei (2).
Spre deosebire de alte tesuturi din organism, himenul nu are un scop. Acesta nu este implicat in reproducere si nu are niciun fel de impact asupra sanatatii aparatului genital feminin (1).
Unii specialisti considera totusi ca himenul are rolul de a tine la distanta bacteriile si corpii straini, insa acest lucru nu este demonstrat stiintific (1).
Cele mai frecvente mituri despre himen sunt:
Desi himenul este considerat un simbol al virginitatii, in special in anumite culturi, trebuie sa stii ca acesta nu se „rupe” doar in urma contactului sexual. Acesta poate fi lezat si pe parcursul activitatilor sportive (gimnastica, mers pe bicicleta, exercitii pentru planseul pelvin), a calaritului, miscarilor bruste, masturbarii sau din cauza utilizarii tampoanelor intravaginale (2).
Daca din motive religioase sau psihologice, iti doresti reconstructia himenului, poti apela la procedura de himenoplastie. Aceasta presupune refacerea chirurgicala a acestui tesut si restaurarea virginitatii. Exista, de asemenea, si alte interventii la nivel vaginal, cum ar fi vaginoplastia(operatia de stramtare a vaginului) si labioplastia (procedura de remodelare a labiilor). Acestea pot fi realizate in scop estetic.
Majoritatea persoanelor cred ca himenul se rupe brusc la contactul sexual. Himenul nu se rupe propriu-zis, ci se intinde si se subtiaza in timp, deoarece este un tesut flexibil. De obicei, acesta nu se lezeaza de la primul impact. Cu alte cuvinte, chiar si dupa inceperea vietii sexuale, himenul nu dispare (2).
Lezarea himenului nu provoaca intotdeauna durere brusca. De asemenea, intensitatea acesteia nu este la fel in cazul tuturor femeilor. In timp ce unele persoane simt o durere puternica si prezinta sangerari, altele nu simt nimic sau experimenteaza doar un disconfort la intinderea himenului. Prin urmare, unele femei stiu cand himenul s-a „rupt”, in timp ce altele nu.
Exista femei care se nasc fie cu un himen foarte mic, fie fara himen. Este un lucru perfect normal si nu pune in pericol sanatatea in niciun fel. Prin urmare, se poate intampla ca himenul sa lipseasca la femeile virgine. Asadar, nu te alarma daca verifici deschiderea vaginului si observi ca nu exista himenul (3).
In concluzie, himenul este un tesut localizat la nivel vaginal care nu influenteaza in niciun fel sanatatea sistemului reproducator feminin. Daca ai nelamuriri sau ingrijorari cu privire la acest subiect sau daca prezinti simptome ginecologice, adreseaza-te medicului ginecolog!
Referinte:
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Multe persoane pot considera inestetic parul de pe corp, asa ca aleg sa il indeparteze prin diferite metode. Insa, deseori, se pot confrunta cu alte probleme in urma acestora, un foarte bun exemplu fiind firele de par crescute sub piele. …
30 noiembrie, 2023 CITEȘTEProaspetii parinti se confrunta frecvent cu numeroase intrebari legate de sanatatea si bunastarea micutilor lor. In cazul bebelusilor de sex masculin, o problema intens dezbatuta este cea a decalotarii. Ar trebui sau nu realizata aceasta procedura? Exista anumite beneficii sau …
22 noiembrie, 2023 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi