Foliculita este o afecțiune a pielii pe care majoritatea persoanelor o experimentează cel puțin o dată în decursul vieții. În acest articol poți afla mai multe despre cauzele foliculitei, simptome și opțiuni de tratament, dar și sfaturi practice despre cum poate fi prevenită.
Cuprins:
Foliculita este determinată de infectarea sau inflamația unuia sau mai multor foliculi pilosi.
Principala problema pe care o ridica foliculita este de natura estetica – foliculul inflamat este rosu, dureros si prezinta o pustula la suprafata, iar cand leziunea este prezenta pe o zona de piele vizibila – de exemplu pe fata – pacientul poate suferi din cauza impactului psihosocial. Se poate intampla ca leziunile de foliculita sa determine aparitia unor complicatii.
Foliculita poate aparea pe aproape orice zona a corpului, cel mai frecvent fiind afectate fata si scalpul, toracele, fesele si picioarele [1].
Foliculita poate fi declansata de numerosi factori: infectiosi, inflamatori, mecanici sau chimici. In functie de cauzele declansatoare, exista mai multe tipuri de foliculita.
Foliculita infectioasa este una dintre cele mai comune forme de foliculita si, de multe ori, afecteaza suprafete mai mari de piele. In functie de microorganismul care a declansat-o, ea poate fi, la randul sau, de mai multe tipuri:
Foliculita inflamatorie este o forma relativ frecventa de foliculita, care poate avea cauze variate:
Foliculita mecanica este determinata de purtarea de imbracaminte stramta sau de unele metode de epilare. Poate aparea la anumite categorii profesionale care petrec mult timp asezate, in aceeasi pozitie si este relativ frecventa la barbati, la care apare consecutiv barbieritului.
Foliculita mecanica sterila se poate intalni si la femei, in special pe picioare, dupa ras, caz in care evolueaza cu prurit marcat și cu pustule purulente aparute in jurul firelor de par crescute sub piele.
Foliculita mecanica poate aparea la persoanele supraponderale, in zonele de frecare si in pliurile de piele. Scaderea in greutate poate fi un factor important in controlul foliculitei mecanice [4].
Foliculita chimica apare consecutiv contactului pielii cu substante chimice de tipul:
Pentru prevenirea acesteia se recomanda utilizarea de produse de ingrijire corporala testate dermatologic si care nu contin ulei.
O forma de foliculita chimica poate fi determinata si de unele tratamente medicamentoase.
Medicamentele cel mai frecvent incriminate sunt:
Simptomele foliculitei pot varia in functie de cauze, dar manifestarea clinica principala este reprezentata de aparitia, pe piele, a unor pustule rosii, albicioase sau galbene, similare cosurilor, insotite de:
Pustulele pot fi unice sau numeroase, asemanatoare acneei. In timp, ele formeaza cruste superficiale, devenind pruriginoase si determinand disconfort [2].
Tratamentul foliculitei trebuie individualizat in functie de pacient, de etiologia leziunilor, raspandirea lor, severitate, distributie si istoricul medical. Optiunile de tratament includ:
Exista numeroase masuri care trebuie instituite pentru prevenirea foliculitei sau evitarea recifivelor dupa tratament. Printre ele se numara:
Pentru prevenirea recidivelor este important ca obiectele personale folosite in perioada de evolutie a afectiunii sa fie corect igienizate:
Foliculita este, de cele mai multe ori, o afectiune benigna, dar daca ramane netratata, exista un risc de complicatii. Contacteaza medicul pentru o evaluare completa si pentru stabilirea unui tratament adecvat, in functie de cauzele care au produs problemele de piele.
Bibliografie:
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Decizia de a opta pentru o procedura de faloplastie este una importanta, ce poate avea un impact major asupra vietii tale sexuale si asupra increderii in sine [1]. Totusi, daca vrei sa obtii rezultate cat mai bune si sa te …
3 noiembrie, 2024 CITEȘTETrecerea timpului nu face diferente intre femei si barbati, iar daca esti preocupat de felul in care acesta si-a pus amprenta asupra chipului tau, liftingul facial ar putea fi solutia potrivita. Fata este una dintre primele zone in care se …
31 octombrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!