Proaspetii parinti se confrunta frecvent cu numeroase intrebari legate de sanatatea si bunastarea micutilor lor. In cazul bebelusilor de sex masculin, o problema intens dezbatuta este cea a decalotarii. Ar trebui sau nu realizata aceasta procedura? Exista anumite beneficii sau riscuri ale acesteia? Afla mai multe despre decalotarea la bebelusi si daca ar trebui sau nu sa o realizezi si tu.
Cuprins:
Decalotarea este procedura prin care preputul, acea portiune de piele care acopera varful penisului, este indepartat de pe gland. La bebelusi, preputul este strans lipit de gland si nu ar trebui sa fie fortat sa se retraga. Acest proces, numit decalotare naturala, are loc pe masura ce copilul creste. Preputul isi pierde treptat aderenta si se poate retrage fara probleme in timp.
Exista multe controverse cu privire la momentul potrivit pentru decalotare. Unii specialisti sustin ca acest proces ar trebui sa inceapa din primele luni de viata, in timp ce altii sustin ca decalotarea precoce poate duce la probleme, cum ar fi infectii sau leziuni ale preputului. De aceea, multi parinti sunt confuzi cand vine vorba de cea mai sigura practica de ingrijire a micutilor. In principiu, este recomandat ca procedura sa se realizeze doar daca este strict necesar.
Preputul bebelusilor joaca un rol crucial in protejarea glandului penisului, fiind o bariera naturala impotriva iritantilor, murdariei si bacteriilor. Aceasta functie de protectie este esentiala in primii ani de viata ai copilului, atunci cand sistemul imunitar inca se dezvolta. Preputul formeaza o bariera fizica impotriva contaminarii si infectiilor, protejand astfel glandul penisului.
Pe langa protectie, preputul bebelusilor are si rolul de a lubrifia si igieniza glandul. In interiorul acestuia, se formeaza o substanta numita smegma, care este un lubrifiant natural. Desi poate parea o problema de igiena, formarea smegmei este perfect normala. Ea ajuta la mentinerea unui mediu umed, prevenind uscarea si iritarea glandului penisului. In timp, aparitia smegmei marcheaza si momentul in care incepe sa aiba loc desprinderea preputului. Vorbim, din nou, despre un proces natural si individual, care are loc la fiecare copil in ritmul sau propriu.
Decalotarea fortata poate duce la probleme de dezvoltare a penisului si poate cauza leziuni sau cicatrici. De aceea, este recomandat sa se respecte procesul natural de desprindere a preputului si sa se evite orice interventie fortata.
Uneori, este posibil sa fie necesara realizarea decalotarii. Exista anumite manifestari si simptome specifice prin care se poate deduce necesitatea unei astfel de proceduri. Daca apar astfel de situatii, este recomandat sa se apeleze la un specialist pentru ca decalotarea sa aiba loc in conditii de maxima siguranta si pentru a evita alte neplaceri.
Fimoza este indicatia principala pentru decalotare. Aceasta reprezinta o afectiune in care preputul are un orificiu mai retrans, asa ca membrana adera de varful penisului si nu poate fi retrasa complet. Astfel, poate aparea disconfort si alte complicatii. Fimoza poate aparea si la pacienti adulti, insa este destul de frecventa la bebelusi si necesita realizarea decalotarii prin metode chirurgicale. Ea poate fi congenitala, dar adesea apare si din cauza unei decalotari necorespunzatoare.
In cadrul clinicii Cosmedica, se poate realiza un tratament al acestei probleme la bebelusi. Dupa cazul fiecarui pacient, se pot aborda atat metode nonchirurgicale (dilatarea preputului), cat si metode chirurgicale de desprindere a membranei. In prima faza, dorim sa abordam tehnici neinvazive si sa apelam la tratamentul chirurgical doar daca este neaparat nevoie si daca disconfortul persista.
Decalotarea la bebelusi este necesara si in cazul unei complicatii mai serioase numite parafimoza. Aceasta apare atunci cand preputul este retras in permanenta si nu poate fi readus in pozitia corecta. In aceste cazuri, membrana se va umfla in jurul penisului si va provoca durere si disconfort pronuntat, asa ca va fi necesara interventia de urgenta.
Infectiile preputului, cum ar fi balanita sau postita, sunt alte indicatii pentru o eventuala decalotare. Acestea pot provoca simptome precum dureri, roseata, umflaturi, mancarimi si prezenta unor secretii. Atunci cand apar astfel de manifestari si sunt asociate cu dificultati sau imposibilitatea de urinare, este posibil sa fie necesara decalotarea pentru a remedia problema. Este important sa iei legatura cu un specialist, deoarece fiecare caz trebuie evaluat individual. Acesta va lua decizia cea mai potrivita cu privire la abordarea recomandata in cazul bebelusului tau.
Decalotarea fortata la bebelusi poate fi asociata cu o serie de riscuri si poate duce la aparitia unor complicatii. De multe ori, procedura poate duce la aparitia unor afectiuni care apoi necesita, la randul lor, decalotare.
Principalul risc este acela de traumatizare a organului genital al bebelusului. Aceasta poate duce la sangerari, rani sau cicatrizarea necorespunzatoare a regiunii. Astfel, poate creste riscul de infectie. Orice leziune sau rana la nivelul organului genital poate creste susceptibilitatea la infectii. In astfel de situatii, igiena adecvata este esentiala. Decalotarea la bebelusi reprezinta principalul factor de risc pentru dezvoltarea fimozei si parafimozei. Din aceasta cauza, este recomandat ca parintii sa permita ca preputul sa se desprinda natural si sa respecte intotdeauna sfaturile pediatrului.
In cazul in care apar astfel de complicatii si ar putea fi necesara decalotarea la bebelusi pentru a indeparta disconfortul, va trebui sa iei legatura cu un specialist. In functie de situatia micutului tau, acesta poate recomanda cea mai buna metoda de tratament si poate realiza procedura in conditii de siguranta.
Decalotarea la bebelusi poate fi necesara in anumite situatii, dar aduce cu sine si anumite riscuri. Aceasta ar trebui realizata doar la recomandarile medicului si doar daca exista anumite indicatii medicale cum ca aceasta ar fi necesara. Daca nu exista vreo problema, este recomandat ca desprinderea preputului sa aiba loc natural si sa nu se intervina. Nu ezita sa ceri oricand sfatul unui specialist si sa respecti indicatiile acestuia.
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Pentru multe femei, aspectul sanilor joaca un rol important in increderea de sine si confortul personal. Hipoplazia mamara poate afecta nu doar dimensiunea, ci si forma sau simetria sanilor, determinand multe persoane sa caute solutii pentru a-si imbunatati aspectul [1]. …
12 decembrie, 2024 CITEȘTEAtunci cand vine vorba de labioplastie, multe femei se simt nesigure sau au intrebari pe care le considera tabu. Procedura de remodelare a labiilor este una destul de comuna, insa ramane invaluita de multe mituri si conceptii gresite care pot …
20 noiembrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.