„Deși suntem o clinică de chirurgie plastică și estetică și practic profilul nostru este complet diferit de cel al virusologiei, ne confruntăm în profesia noastră cu termenul de infecție destul de des. De aceea dorim să venim în sprijinul pacienților noștri și totodată al cetățenilor, având în vedere situația din România datorată infecției cu COVID-19.
Dorim să emitem acest comunicat deoarece considerăm că încă lucrurile nu sunt pe deplin înțelese și totodată să ne informăm în primul rând pacienții care doresc să ne acceseze serviciile și de asemenea, și restul populației.
O epidemie și apoi o pandemie se produce datorită contagiunii virusului sau unei bacterii de la o persoană la altă, de la o regiune la altă și de la un continent la altul. Aceste lucruri se întâmplă datorită migrației populației și totodată măsurilor care nu sunt luate corect sau sunt luate prea târziu. De obicei, virusurile sunt cele care au o rată de contagiune ridicată și pot provoca o epidemie sau pandemie. Coronavirusurile sunt cunoscute că produc infecții respiratorii. Problema este că acest tip de coronavirus este extrem de contagios și putem vedea că după câteva luni de zbucium, a produs o pandemie. Asta înseamnă o epidemie la nivelul mondial, ceva care nu s-a mai întâmplat în ultima sută de ani.
Dacă la început erau multe țări și multe voci care spuneau că infecția cu COVID-19 nu este cu nimic mai periculoasă decât gripa sezonieră, în ziua de azi toate acestea ne-au fost dovedite că au fost interpretate extrem de greșit. Diferențele între o gripă sezonieră care poate fi produsă de alte tulpini de virusuri decât cele din cadrul COVID-19 și infecția produsă de COVID-19, este că o gripă o putem preveni prin vaccinare și avem variante de tratament în caz că ea se produce, mult mai bune decât în cazul infecției cu COVID-19.
Gripa sezonieră nu este la fel de contagioasă ca și infecția produsă de COVID-19.
Ceea ce nu au prevăzut țările și grupurile medicale din țările unde această infecție a escaladat în ultimele săptămâni, este gradul ridicat de contagiune. În acest moment toți epidemiologii, virusologii și medicii infecționiști spun că nu au văzut până acum un virus care se poate răspândi așa de rapid. Toată lumea a spus că nu este decât o infecție asemănătoare cu cea din gripa sezonieră și că dacă stăm să facem o statistică la numărul de decese din anii precedenți datorate gripei sezoniere, vom vedea că acest COVID-19 nu ar fi la fel de rău și nu ar există mari diferențe. Există o probabilitate că în mecanismul fiziopatologic al celor 2 să nu fie mari diferențe, deoarece deocamdată tulpinile de COVID-19 au făcut cele mai multe victime între vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice decompensate într-un anumit grad. Pe de altă parte, în Italia există suficienți de mulți tineri care au necesitat și încă necesită suport ventilator mecanic.
Din punctul nostru de vedere problema apare când pentru o astfel de afecțiune nu există un vaccin sau un tratament care să știm că funcționează. Deocamdată toate tratamentele și schemele de tratamente care se administrează nu au evidente clare care să ne țină la adăpost.
România se află într-o situație destul de șubredă datorită sistemului medical care cu siguranță nu ar fi în măsură să suporte un val extrem de mare de pacienți infectați, exact cum a fost și în cazul Italiei, dacă măsurile din punct de vedere epidemiologic nu sunt luate corespunzător și la timp.
Este un lucru demonstrat în medicină până în acest moment, că lipsa unui vaccin sau a unui tratament eficient în față unei astfel de afecțiuni, nu lasă loc decât măsurilor preventive de propagare a infecției. Asta înseamnă izolare și carantină totală, pentru o anumită perioadă de timp. Noi de fapt încercăm să reducem numărul infecțiilor și să câștigăm timp până la un moment dat, când vom învața mai multe despre acest virus și cum vom putea să-l eradicăm. De aceea, singura soluție eficientă pentru a salva vieți este carantină și anume, să nu ne expunem decât dacă este o urgență sau o nevoie imperioasă pentru acest lucru. Când sunteți nevoiți să ieșiți, faceți-o doar pentru a vă procura alimente, apă și medicamente și chiar și în acele cazuri, folosiți masca și mănuși chirurgicale, chiar dacă nu sunt sterile. Spălați-vă pe mâini des, chiar și atunci când v-ați gândi că sunteți curați. Folosiți soluții dezinfectante pe baza de alcool. Soluțiile dezinfectante folosiți-le acasă doar pentru mâinile dumneavoastră, nu le consumați pe suprafate și materiale textile deoarece există posibilitatea să se termine stocurile și să nu mai aveți posibilitatea să vă procurați altele.
Cu cât interacțiunile între persoane vor exista, datorită gradului ridicat de contagiune al acestui virus, numărul celor infectați va crește peste măsură și această perioada de carantină se va prelungi. Autoritățile și personalul medical vor avea o muncă mai mare și mai grea de depus pentru a tria și trata pacienții infectați. Ajutați-i, nu le ingreunati sarcinile !
În concluzie, recomandarea clinicii Cosmedica este ca toate persoanele care au posibilitatea de a rămâne acasă și de a nu se expune deloc, chiar pentru o perioada de minim 2 săptămâni, să o facă, deoarece doar așa putem salva cât mai multe vieți.
Rămâneți în izolare și Împreună putem salva cât mai multe vieți !”
Dr.med. Priv. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Multe persoane pot considera inestetic parul de pe corp, asa ca aleg sa il indeparteze prin diferite metode. Insa, deseori, se pot confrunta cu alte probleme in urma acestora, un foarte bun exemplu fiind firele de par crescute sub piele. …
30 noiembrie, 2023 CITEȘTEProaspetii parinti se confrunta frecvent cu numeroase intrebari legate de sanatatea si bunastarea micutilor lor. In cazul bebelusilor de sex masculin, o problema intens dezbatuta este cea a decalotarii. Ar trebui sau nu realizata aceasta procedura? Exista anumite beneficii sau …
22 noiembrie, 2023 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi