Lipomul este o mica formatiune adipoasa care poate crea un disconfort estetic si, ocazional, si fizic. Acesta poate ridica semne de intrebare, deoarece poate fi confundat usor cu alte afectiuni mai grave. De aceea, este important sa stii care sunt caracteristicile sale si sa iei legatura cu un specialist pentru un diagnostic. Lipomul poate indepartat de catre un specialist in chirurgie plastica, iar acesta te poate sfatui cu privire la tratamentul potrivit.
Cuprins:
Un lipom este o tumora benigna a tesutului adipos, care se formeaza sub piele. Aceasta poate fi localizata in orice parte a corpului, insa apare cel mai frecvent la nivelul spatelui si membrelor, putand fi observat cu usurinta. Foarte rar, acesta se formeaza si in interior, la nivelul organelor interne.
Putem vorbi despre mai multe tipuri de lipoame, in functie de natura tesutului din care sunt formate si de felul in care apar. Astfel, putem vorbi despre lipoame solitare (o singura formatiune), multiple (mai multe formatiuni care apar concomitent sau succesiv) sau lipomatoze (lipoame multiple asezate dupa un tipar simetric, care pot aparea in urma unor afectiuni).
De obicei, lipomul apare in partea superioara a spatelui si in apropierea gatului, dar si pe brate, coapse sau in preajma abdomenului. Insa, poate fi prezent oriunde. De obicei, dimensiunea sa este una redusa, dar se poate extinde. Totusi, cresterea se desfasoara intr-un ritm lent. Daca vorbim despre lipoame pe organele interne, pot aparea complicatii si simptome specifice.
Cauzele exacte ale aparitiei acestor excrescente adipoase nu sunt cunoscute cu exactitate, insa specialistii sunt de parere ca factorul ereditar poate fi implicat. Persoanele cu un istoric familial de lipom au mai multe sanse de a se confrunta cu astfel de probleme. Poate fi vorba si de un traumatism al tesutului adipos care sa provoace formarea sa.
Desi nu reprezinta, in mod propriu-zis, o cauza, anumite afectiuni pot avea drept simptome aparitia lipoamelor. Este vorba despre sindromul Gardner, boala Madelung, sindromul Cowden, Proteus si alte afectiuni genetice.
Putem mentiona si cativa factori de risc ce pot determina o crestere a sanselor de aparitie a lipomului. In general, acesta tinde sa apara dupa varsta de 40 de ani, la barbati mai frecvent decat in cazul femeilor. Problema este intalnita mai des si la persoanele care sufera de dislipidemie (niveluri anormale de colesterol in organism), la persoane obeze sau care sufera de diabet zaharat.
In general, medicul poate pune diagnosticul de lipom doar pe baza unei examinari fizice, care presupune palparea si observarea masei adipoase. Daca exista suspiciuni cu privire la natura formatiunii, vor fi necesare mai multe investigatii. Poate fi vorba despre alte edeme, chisturi, noduli sau chiar tumori canceroase. De aceea, este foarte important sa iei legatura cu un specialist atunci cand observi umflaturi pe piele.
In cazul in care au aparut simptome care indica o localizare interna, se vor recomanda o serie de investigatii imagistice, precum ecografia, RMN-ul sau CT-ul. Insa, pentru a confirma cu exactitate natura tumorii, va trebui prelevata o proba si realizata o biopsie.
Pentru tratarea lipomului, exista mai multe optiuni disponibile, in functie de dimensiunea si localizarea acestuia, precum si de severitatea simptomelor. Unele lipoame mici si nedureroase pot fi monitorizate in mod regulat, fara a necesita interventie medicala. In cazul in care simptomele creeaza disconfort sau lipomul se mareste in dimensiuni, poti apela la cateva optiuni de tratament.
De cele mai multe ori, medicul va recomanda o procedura de chirurgie a tumorilor de piele, care presupune realizarea unor incizii de mici dimensiuni si indepartarea lipomului. De cele mai multe ori, interventia este una rapida, care necesita anestezie locala, iar pacientul isi poate relua activitatile obisnuite dupa scurt timp. Cicatricile ramase in urma procedurii sunt minime. Insa, pentru a elimina orice riscuri, va trebui sa realizezi o serie de investigatii pre-operatorii.
Exista si situatii in care alte metode sunt preferate in favoarea exciziei chirurgicale. Daca nu exista riscul de a ramane tesut in exces, medicul poate recomanda si liposuctia, prin care se va aspira tesutul adipos din componenta lipomului. In functie de situatia fiecarui pacient, medicul poate recomanda una dintre cele doua tehnici sau o combinatie intre acestea.>
Pentru lipoamele de mici dimensiuni, pot fi recomandate si injectiile cu steroizi. Insa acestea nu reprezinta o varianta ideala, deoarece nu vor indeparta complet lipomul, doar vor ajuta la reducerea dimensiunilor sale.
Lipomul nu reprezinta o afectiune grava si, de cele mai multe ori, nu ridica probleme si nu produce disconfort. Insa, daca il consideri deranjant din punct de vedere estetic sau incep sa apara dureri, poti lua legatura cu un chirurg plastic pentru a vedea cum il poti indeparta. Te asteptam la clinica Cosmedica pentru a afla care este cea mai buna metoda de tratament care ti se potriveste.
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Atunci cand vine vorba de labioplastie, multe femei se simt nesigure sau au intrebari pe care le considera tabu. Procedura de remodelare a labiilor este una destul de comuna, insa ramane invaluita de multe mituri si conceptii gresite care pot …
20 noiembrie, 2024 CITEȘTEDaca iei in calcul faloplastia, probabil ca te gandesti la performanta sexuala, satisfactia ta si a partenerei, dar si la increderea in propria persoana. Toate aceste elemente conteaza enorm pentru o viata sexuala implinita. In cele ce urmeaza, te invitam …
17 noiembrie, 2024 CITEȘTEStai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!