Cuprins:
Acidul hialuronic sau hialuronanul este asociat adesea cu tehnicile utilizate de chirurgia estetica moderna. Cei mai multi dintre noi stiu deja ca acesta se foloseste ca metoda de estompare a ridurilor si ca este o substanta preferata pentru interventiile de marire a buzelor. Insa, acestea nu sunt singurele moduri de intrebuintare a hialuronanului. Mai multe detalii despre ce este acidul hialuronic si despre beneficiile pe care acesta le ofera, poti descoperi in cele ce urmeaza.
Acidul hialuronic a fost descoperit in anul 1936, in urma unor cercetari desfasurate in cadrul institutului Karolinska din stockholm. Din punct de vedere chimic, acesta se clasifica drept polimer linear neramificat, care se compune dintr-o unitate de dizaharid formata din acid glucoronic si acetil glucozamina. Acidul hialuronic este secretat in mod natural de catre organism, insa pe masura ce inaintam in varsta productia acestei substante scade.
Acidul hialuronic este o polizaharida si, totodata se numara printre principalele componente ale matricei extracelulare. Acidul hialuronic are ca rol principal mentinerea nivelului optim de hidratare a tesuturilor si, in forma sa sintetizata este folosita in scop medical si in industria cosmetica in tratamentul ridurilor cu acid hialuronic, pentru remodelare sau pentru marirea buzelor.
Este important de subliniat ca exista diferite tipuri de acid hialuronic; de exemplu, acidul hialuronic cu masa moleculara ridicata este mai mare ca dimensiune, caracteristica ce il transforma in ingredientul ideal pentru produsele care redau fermitatea pielii. Pe de alta parte, moleculele mai mici penetreaza pielea profund si sunt folosite adesea in cadrul tratamentelor cu acid hialuronic injectabil.
Asa cum spuneam, la fel ca elastina si colagenul, acidul hialuronic se regaseste in mod firesc in corpul uman. aceasta substanta retine apa si contribuie la pastrarea elasticitatii si hidratarii pielii. Foarte important de mentionat este ca o singura molecula de acid hialuronic retine de o mie de ori greutatea sa in apa.
Ca si in cazul elastinei si al colagenului, productia de acid hialuronic scade treptat incepand cu varsta de 26 de ani. Efectele diminuarii sale devin si mai evidente pe masura ce se instaleaza procesul natural de imbatranire. Organismul bebelusilor beneficiaza de o cantitate foarte mare de acid hialuronic, iar datorita acestui fapt pielea lor este atat de neteda si de catifelata.
Iata cele mai importante efecte ale scaderii secretiei de acid hialuronic la nivelul organismului:
Cativa dintre factorii care favorizeaza diminuarea productiei de acid hialuronic sunt urmatorii:
Datorita proprietatilor pe care le are, acidul hialuronic este un ingredient des intalnit in industria cosmetica. acesta are o eficienta sporita, actionand pe mai multe directii, respectiv:
Acidul hialuronic poate fi sintetizat in laborator si utilizat in domeniul medicinei pentru tratarea a diverse probleme de sanatate, printre care si:
Necesarul de acid hialuronic poate fi asigurat prin intermediul alimentatiei. Mai mult decat atat, anumite produse care ne sunt puse la dispozitie spre consum prelungesc durata de viata a acidului hialuronic de la nivelul tesuturilor.
In discutia despre alimentele bogate in acid hialuronic se remarca citricele. Ele au in componenta naringerina, un flavonoid care are un efect inhibator asupra hialuronidazei, enzima care distruge lantul de polizaharide. Cum acidul hialuronic este, la randul sau, o polizaharida, consumul de citrice are beneficii lesne de inteles.
Nucile, semintele, fructul de avocado sau varza Kale, la fel ca spanacul, contin mari cantitati de magneziu. Acesta este indispensabil pentru secretia de acid hialuronic. Acelasi lucru se intampla si cu cartofii sau cu rosiile.
Organele si oasele de pasare sunt alte componente care contin o cantitate mare de acid hialuronic. Consumate sub forma de supa, ele reprezinta suplimente importante pentru asigurarea necesarului de acid hialuronic. Soia contine estrogen, hormon specific feminin, care contribuie la producerea de acid hialuronic in organism.
Suplimentarea aportului de acid hialuronic este posibila si prin administrarea sa in diverse forme. Cele mai populare dintre acestea se regasesc in lista de mai jos:
Tratamentele cosmetice care implica injectarea cu acid hialuronic se desfasoara dupa o procedura clara. Inainte de interventia propriu-zisa se aplica o crema anestezica pe zona care urmeaza sa se supuna tratamentului, prevenind astfel durerile cauzate de intepatura cu acul. In cadrul clinicii Cosmedica folosim un anestezic local care actioneaza in jur de 20 de minute, dupa care se realizeaza introducerea acidului in zona vizata. Inovatia procedurilor noastre in ceea ce priveste acidul hialuronic, este reprezentata de tehnica de injectare. De obicei, cele mai multe produse de acid hialuronic vin in cutia sterila acompaniate de unul sau 2 ace cu care se poate face injectarea, dar noi nu le folosim decat in conditii speciale.
Dr. Mihai Chertif foloseste o canula cu care poate depozita acidul hialuronic in zonele dorite, intr-o maniera foarte confortabila si eficienta pentru pacienti. Aceasta presupune o tehnica mai dificila si necesita un medic cu experienta, dar avantajele pentru pacienti sunt mult mai mari:
Procedura este simpla si nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zeci de minute, in functie de scopul acesteia (remodelare sau umplere dermica). In clinica noastra, marirea buzelor cu acid hialuronic este una dintre interventiile non-invazive care are loc zilnic.
Durata efectelor datorate acidului injectat variaza si in functie de capacitatea naturala a fiecarui organism in parte de a produce propriul acid hialuronic. Un alt factor demn de luat in calcul este gradul de hidratare a pielii asupra careia se realizeaza un astfel de tratament.
Nu in ultimul rand, in stabilirea duratei efectelor unor injectii cu acid hialuronic este important si metabolismul persoanei care apeleaza la aceasta metoda cosmetica de infrumusetare. Insa, dupa spusele Dr. Mihai Chertif, perioada de retentie a acidului hialuronic depinde de ceea ce isi doreste si vede pacienta in oglinda.
Acest aspect este foarte important de inteles de fiecare pacienta si noi incercam sa il explicam de fiecare data, deoarece este un subiect foarte sensibil. Exista pacienti care pot sa considere ca mai au nevoie de o completare doar din simplul motiv ca s-au obisnuit cu aspectul pielii, desi inca mai exista suficient produs injectat.
Companiile de acid hialuronic ne transmit informatii despre retentia fiecarui produs pe baza biopsiilor efectuate la o perioada de 3, 6, 9 sau 12 luni de la injectarea de hialuron. De aceea, daca prin biopsie se observa un strat considerabil sau substantial de acid hialuronic inca prezent, nu inseamna ca acest lucru poate fi multumitor si pentru pacienta, care poate dori o usoara completare.
Evaluarea se face intotdeauna dupa minim 2 saptamani de la injectare, cand produsul s-a asezat si edemul s-a remis complet. In acest moment, medicul este cel care decide daca o completare de acid hialuronic este benefica si totodata sigura pentru pacienta.
Totusi, ca regula generala, acidul hialuronic poate fi impartit in doua categorii, in functie de durata efectelor sale, respectiv:
In general, injectarea cu acid hialuronic este sigura si nu implica probleme post-tratament. Exista, insa, cazuri izolate in care poate sa aiba loc o reactie alergica la produsul folosit. Pentru a evita astfel de situatii, se va face un test inainte de inceperea propriu-zisa a procedurii de injectare.
In plus, sunt contraindicate tratamentele cu acid hialuronic in timpul sarcinii si imediat dupa, inclusiv pe durata alaptarii. Persoanelor alergice la compusul de baza, precum si pacientilor care sufera de boli autoimune le este strict interzisa administrarea acidului hialuronic.
Exista si o serie de efecte adverse care pot sa apara in anumite cazuri, ca urmare a injectarii acidului hialuronic; ameteala, starile de greata, febra, varsaturile si inflamatiile sau chiar durerile de cap se numara printre acestea. De asemenea, dorim sa amintim cat este de important ca procedurile de injectare de acid hialuronic sa fie efectuate de un medic cu experienta si capacitate de a remedia unele complicatii de tip vascular care pot sa apara.
Primele semne ale scaderii productiei de acid hialuronic din corp se observa in jurul varstei de 30 de ani. Nu exista un moment propice la care ar trebui sa apelezi la astfel de tratamente, insa poti lua in considerare utilizarea acestora atunci cand nu mai esti multumit de aspectul pielii tale.
In clinica noastra folosim acidul hialuronic pentru diverse proceduri de infrumusetare. astfel, in portofoliul de servicii al clinicii Cosmedica se regasesc urmatoarele interventii de chirurgie plastica care utilizeaza fillerele cu acid hialuronic:
Asadar, ce este acidul hialuronic? Proprietatile sale hidratante remarcabile fac ca acesta sa fie un ingredient foarte apreciat in industria cosmetica. In plus, compusul ofera o multime de beneficii pentru sanatatea noastra. Desi este produs in mod natural in organismul nostru, secretia sa scade pe masura ce inaintam in varsta.
Pentru o piele mai frumoasa si mai neteda, aportul de acid hialuronic poate fi suplimentat prin consumul de alimente bogate in aceasta substanta si poate fi injectat in cadrul procedurilor de umplere dermica sau aplicat topic.
Programeaza-te acum pentru o consultatie la Clinica Cosmedica, iar specialistii nostri iti vor explica ce este acidul hialuronic si iti vor recomanda cel mai bun tratament pentru tine!
Pentru programări sau consultații online, ne poți contacta telefonic la 0753.042.234 sau ne poți trimite un email pe office@cosmedica.ro
Decizia de a opta pentru o procedura de faloplastie este una importanta, ce poate avea un impact major asupra vietii tale sexuale si asupra increderii in sine [1]. Totusi, daca vrei sa obtii rezultate cat mai bune si sa te …
3 noiembrie, 2024 CITEȘTETrecerea timpului nu face diferente intre femei si barbati, iar daca esti preocupat de felul in care acesta si-a pus amprenta asupra chipului tau, liftingul facial ar putea fi solutia potrivita. Fata este una dintre primele zone in care se …
31 octombrie, 2024 CITEȘTE[…] a unui flux sangvin insuficient catre zona respectiva, cauzat de o injectare necorespunzatoare cu acid hialuronic. Oxigenul hiperbaric ajuta la furnizarea de oxigen suplimentar in tesuturile afectate, ceea ce […]
Stai la curent cu cele mai noi informații de la noi
Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a descoperi ultimele inovații în chirurgia estetică și plastică, oferte exclusive și sfaturi personalizate pentru a arăta și a te simți extraordinar.
Mulțumim!Te-ai abonat cu succes!
Eroare! Incearcă din nou!