Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Tratarea cicatricilor

Tratamentul cicatricilor

 

 Tratamentul cicatricilor este unul dintre cele mai vechi din lume si in orice caz cu mult, foarte mult mai vechi decat tratamentul in diversele capitole ale chirurgiei actuale.

Situatia este mult ingreunata de pretentiile care se impun in tratamentul cicatricilor: cele functionale (retractii, invalidari) si/sau biologice (profilaxia cancerului) sunt asociate si uneori devansate de pretentii estetice si, de multe ori, fizionomice, in rezolvarea acestui capitol grav pentru functia sociala (inclusiv sexuala) si pentru sanatatea psihica a persoanei.

 

De multe ori, necesitatile reparatorii presupun inlocuirea de tesuturi si in primul rand de tegument si cum aceasta inlocuire este prin ea insasi o problema foarte exigenta, nu putem, desigur, folosi decat „materialul clientului”. Se stie sau nu, pielea diferitelor regiuni ale corpului nu este identica cu cea a altor regiuni si nu numai culoarea si grosimea ei intra in calcul, ci si desenul, pilozitatea, transluciditatea, gradul de vascularizatie si mai ale reactiile noii pieli grefate: atat reactiile expunerii la soare (nu toate suprafetele se bronzeaza la fel, desi avem iluzia ca bronzarea este uniforma pe tot corpul), cat si cele emotionale si de aparare.

 

Tratamentul chirurgical : in principiu operatia consta in excizarea cicatricei in tesut sanatos, de obicei dupa inscrierea ei intr-un poligon cunoscut si manevrat de chirurgul plastic, asa incat rezerva cutanata distribuita simetric sau asimetric sa fie corespunzator atrasa pentru a acoperi fara tensiune defectul rezultat la excizie. Desigur  ca elementul principal al unei astfel de operatii este o cicatrice liniara, sau intrerupta daca are o lungime mare sau se subscrie unei zone functionale, care se obtine prin respectarea regulilor chirurgiei atraumatice.

                                               –  excizarea cicatricei si acoperirea defectului restant cu grefa de piele libera despicata, sau , dupa caz, grefa de piele toata grosimea 

                                               –  excizarea cicatricei, care daca lasa in urma un defect considerabil de tesuturi moi, sa se utilizeze lambouri(tesut compus din piele, tesut celular subcutanat si eventual, uneori si fascie musculara) locale rotate, avansate, transpozitionate sau interpolate 

                                                – excizarea cicatricei , dupa ce anterior s-a utilizat tehnica expandarii tisulare, prin folosirea unui expander (proteza din silicon care se poate umfla cu ser fiziologic sau albastru de metil, progresiv, de-a lungul a 1-3 luni, pentru a castiga tesut nou, care ulterior sa fie folosit la acoperire defectului lasat dupa inlaturarea cicatricii,  vezi articolul despre Expandarea Tisulara  http://www.cosmedica.ro/interviu-dr-mihai-chertif-expansiunea-tisulara-controlata/)

 

 

 

Tratamentul farmacologic al cicatricelor hipertrofice si keloide

Excizia chirurgicala pare o forma logica de tratament pentru ca cicatricile hipertrofice si keloidele sunt de fapt tumori benigne ale pielii. Totusi, marea recurenta dupa excizia simpla neasociata cu masuri supresive, a facut din excizie un tratament nepopular. Astfel, s-au recomandat, pe langa excizia sistematica, injectarea locala de steroizi (triamcinolon). Mai mult, exista localizari anatomice (lobii auriculari, regiunea presternala) si forme anatomice(keloidele pedunculate) in care se recomanda combinarea acestor metode cu radioterapia.

Steroizii singuri sau in combinatie cu alte metode, sunt exemple bune de tratament farmacologic.

Cercetarile au aratat, corticoisteroizii determina o colagenoliza intena si accelerata.

Injectiile intracicatriciale de triamcinolon sunt folosite astazi ca punctul central al tratamentului keloidelor, de cele mai multe ori asociate cu excizia chirurgicala.

cicatrice keloida pavilion auricular drept- injectata cu corticoid

cicatrice keloida pavilion auricular drept- injectata cu corticoid

       

 

Tratamentul radioterapic si fizioterapic al cicatricilor

 Tratamentul radioterapic si iradiant in afectiunile cutanate este un tratament cunoscut demult si folosirea lui in cicatrizari hipertrofice si cheloidiene a urmat ca o consecinta fireasca.

Problemele pe care le pun radioterapia si terapia prin iradiere sunt probleme biologice grave, ele antrenand complicatii mai importante decat recrudescenta tuberculoasa si maladia Cushing pentru infiltratiile cu cortizon.

Radiologii care aplica radioterapia si inregistreaza cu satisfactie efectele imediate pe liza si regres al cicatricelor hipertrofice si cheloidiene nu mai revad in timp cazurile tratate, fie pentru ca bolnavii nu revin la control, fie, in egala masura, pentru ca pare sa nu existe deprinderea urmaririi in timp a pacientilor in loturile de radioterapie.

Pe langa radioterapie, fizioterapeutii ai introdus in tratamentul cicatricelor hipertrofice si cheloidiene si alte mijloace fizice, inscrise in mare, in trei tipuri de actiune: crioterapia, ultrasunetele, aspiratia cicatricii si terapia de contact. Terapia de contact este cea mai frecventa forma de tratare a cicatricilor hipertrofice si cheloidiene, iar aici s-au aplicat mai extensiv decat altele, gelurile de silicon.

 

Tratamentul presoterapeutic pentru cicatricile hipertrofice si cheloidiene

 

Desi relativ nou intrata, ultima dintre terapiile anti-cheloidiene, presoterapia a fost folosita ca principiu incepand din anii `70 de catre flebologi pentru a trata insuficienta venoasa. Principiul tratamentului a fost cunoscut si exploatat de la inceput, el derivand  din experienta aparatelor „elastice” de imobilizare din insuficientele venoase cronice ale membrelor inferioare, cu tulburari trofice. Rezultatele foarte bune, cu inchiderea ulceratiei si vindecarea de durata a atestat metoda ca direct si efectiv activa pe aceste tipuri de cicatrice.

Terapia presurala pentru cicatrice hipertrofice si cheloide este curent aplicata sub forma de piese de imbracaminte intima (manusi, mansoane, ciorapi, chiloti, corset, brasiera, cagula etc), preconfectionate sau create, produse din tesaturi elastice. Tensiunea cu care strang aceste texturi elastice este variabila, presiunea optima exercitata pe tipuri de cicatrice si pe regiuni, fiind in curs de cercetare. Tratamentul se mentine cel putin de la 6 luni pana la 2-3 ani, continuu sau intermitent, depinzand de raspunsul cicatricei.

Tratamentul modern

Injectarea de celule stem din grasime proprie obtinuta prin lipoaspiratie este o metoda noua care face parte din conceptul de medicina regenerativa, si care pentru unele cicatrici, poate sa ofere o solutie cu minime daune si efecte extraordinare.  Procedura presupune obtinerea grasimii prin lipoaspiratie , apoi centrifugarea si spalarea cu o solutie speciala pentru a separa celulele stem, care pot imbunatati foarte mult o cicatrice in evolutie prin faptul ca se va produce o modelare si o inmuierea a acesteia. Cicatricea isi poate schimba culoarea si structura, conferind astfel un aspect mult mai placut.

De multe ori, cand exista cicatrici aderente, subdenivelate, rosii, pruriginoase si dure la atingere, prin aceasta tehnica, se poate obtine in decursul a cateva luni de la injectare un aspect total diferit. Cicatricea va putea fi ridicata de pe planul unde a fost aderenta,plina, modificandu-si culoarea din rosu in roz sau roz spre alb, va fi mai moale, mai supla, si nu va mai fi pruriginoasa.

cicatrici hipertrofice postcombustionale dupa grefare, subdenivelate, aderente- injectare de celule stem din grasime

cicatrici hipertrofice postcombustionale dupa grefare, subdenivelate, aderente- injectare de celule stem din grasime

4 Comentarii
 1. Copilul meu de 2 ani a cazut acum aproximativ 6 luni si si-a crapat buza de sus pe interior. A fost cusut dar i-a ramas buza putin marita, arata practic ca o buza cazuta pe jumatate. Cand rade nu se cunoaste deloc insa atunci cand sta relaxat cu gura deschisa arata ca o denivelare in jos. Se poate face ceva sa readucem buza „la normal”?

  • Buna ziua dna Lavinia,

   Va multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru ca medicii nostri sa va poata oferi cat mai multe detalii despre situatia dvs particulara va recomandam sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din fata, semi-profil si profil , pe un fundal mai inchis la culoare (perete/perdea) astfel incat sa se inteleaga cat mai bine legatura cu realitatea, de la 1m distanta impreuna cu cateva date despre dvs (varsta, adresa,telefon de contact, inaltime, greutate, ocupatie, istoric de boli/tratamente/operatii/spitalizari/alergii etc) la office@cosmedica.ro si dupa ce vor fi evaluate veti primi un raspuns cu sugestia noastra. Daca va fi nevoie de o discutie mai ampla sau de anumite precizari speciale, puteti fi contactat/a de unul dintre medicii nostri chiar inainte de a veni la o consultatie pentru a fi cat mai bine informat/a cu privire la conditia dvs.
   Trebuie sa stiti ca pozele pot distorsiona intr-o oarecare masura realitatea, asa ca e bine sa intelegeti ca acestea doar pot sa ne orienteze cu privire la solicitarea dvs si astfel nu pot inlocui consultatia. Daca e nevoie de mentiuni cu privire la acest lucru, medicul vi le poate explica telefonic.

   Multumim

   Clinica Cosmedica
   Baia Mare
   +40-771227176
   +40-753042234

 2. Buna ziua,
  În urma cu trei ani am fost ars? pe picioare pân? în prezent nu am stat deloc la soare, am cicatrici keloide violacee maronie. In toamna vreau sa merg sa imi scot cicatricile doar ca vreau sa merg acuma la mare. Pot s? stau la soare, nu o s?-mi fie mai greu s?-mi scot cicatricile dupa? Va rog sa ma ajutati

  • Buna ziua,

   Multumim pentru intrebarea dvs.

   Va recomand sa nu va expuneti la soare cu cicatricile respective, chiar daca veti aplica factor de protectie solara cu 50+.
   Pentru alte detalii despre situatia dvs ne puteti contacta telefonic in vederea unei programari la o consultatie.

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-771227176

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.