Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Cicatricea hipertrofica / cicatricea cheloida

Cicatricea hipertrofica si cicatricea keloida

Clinic procesul se manifesta prin congestie, edem, prurit, caracteristice evolutiei cicatricei tinere. Efectul excitant local, acidifiant si edematos determinat de concentratul de componente celulare exteriorizate (mai ales lizozomi prin liza autoimunitara), determina o multiplicare crescuta, in timpul imaturitatii, de celule sintetizate si o acumulare locala intensa de glicozaminoglicani si fibre colagenice.

Cicatricea hipertrofica si mai ales keloidul, mai rebele la sanctionarile terapeutice, dau recidive in mainile celor mai experimentati chirurgi, cu cele mai diverse tratamente asociate.

Cicatricea hipertrofica si forma ei tumorala, keloidul, apar consecutiv unui proces de ramanere cronica in stadiul de modelare din perioada de imaturitate, fie prin persistenta sau autoreproducerea continua a unor cantitati mari de produsi imperfecti de metaplazie si/sau structuri extracelulare.

cicatrici hipetrofice in curs de evolutie dupa arsura, trunchi posterior

cicatrici hipetrofice in curs de evolutie dupa arsura, trunchi posterior

Numai examenul clinic ne poate spune daca o cicatrice este excesiva prin invadarea tesutului vecin sau prin presiune pe tesuturile sanatoase. Exista situatii insa cand diagnosticul nu se poate face daca reactia de cicatrizare hipertrofica este intensa, antrenand in cicatricea hipertrofica chiar tesuturi minim lezate, cand, desi nu apare o invadare accentuata a tesuturilor sanatoase vecine, cicatricea hipertrofica apare keloid.

 

Cicatrice cu evolutie scurta (cicatricele hipertrofice) sunt cele mai numeroase si apar intotdeauna dupa o plaga. Cicatricea devine rosie, iritabila si creste rapid in volum in trei luni sau, in unele cazuri pana la 6 luni, ramanand nemodificata dupa aceasta trecere de timp, racindu-se in cateva luni si apoi regresand.

Cicatricea hipertrofica apar in orice regiune a corpului si nu semne de invazie in pielea sanatoase. Varsta este importanta la aceste categorii de cicatrice: reactia hipertrofica este minima in primele luni de viata, dupa care cresc in frecventa si amploare catre un maxim la 5-7 ani, varsta dupa care incidenta si dimensiunile declina.

Cicatricile foarte voluminoase pot sa nu mai regreseze: ele raman ca atare ani intregi chiar dupa ce semnele de activitate au disparut, pentru ca s-a depus o prea mare cantitate de colagen.

Cicatricile cu evolutie indelungata (cicatricile keloide) au o evolutie care se intinde timp de ani si tesuturile sanatoase sunt evident invadate. Incidenta este categoric mai mica decat pentru cicatricile hipertrofice, aratand ca activitatea de diagnostic esueaza foarte frecvent.

Keloidele apar specific pe regiunea sternala (ca leziune unica), imbracand  in evolutie forma tipica de fluture. Pentru ca aceasta eventualitate se inregistreaza mai ales la femei, forma de fluture se datoreste probabil tensiunii pe fibrele de colagen determinata de greutatea glandelor mamare.

    De multe ori, keloidul  apare la leziunile multiple si pe alte zone decat cea sternala: torace, spate, solduri, coapse. Cand nu sunt in legatura cu o leziune evidenta, sunt keloide spontane, dar inregistrarea aceasta trebuie sa fie prudenta, pentru ca de obicei exista un traumatism local uitat de purtator.

Keloidele  sunt caracteristice adultilor tineri si apar inainte de pubertate (cand cicatricile sunt cu multa probabilitate  hipertrofice)

    Keloidul  este ca o plaga vindecata a pielii umane care se extinde peste marginile vechii plagi si se caracterizeaza printr-o depunere supraabundenta de colagen. Keloidele  nu sunt limitate exclusiv la piele. Desi rare, s-au descris  keloide  ale corneei. Apar la toate rasele, cu predilectie la africani. Triburile mai inchis colorate sunt mai expuse. Caucazienii si albinoticii au statistici mult mai reduse comparativ cu negrii. Nu se cunosc  keloide  ale palmelor si plantelor. Sunt foarte rare  keloidele  de pe pielea laxa (pleoape, penis, scrot, areole mamare).

cicatrice keloida dupa arsura la nivelul fetei

cicatrice keloida dupa arsura la nivelul fetei

    Diagnosticul de certitudine dintre hipertrofie si keloid pus de examinarea limitelor cicatricei in raport cu tesuturile sanatoase: marginea keloidului infiltreaza, invadeaza si genereaza o zona ”amestecata” de tesut sanatos „penetrat”.

 

Clinic, cicatricile hipertrofice  apar reliefate, ca structuri individuale, inalte, rosii in primele faze si sidefii in fazele tardive, cu cianozari sau congestii in timpul puseelor inflamatorii, insotite de prurit si/sau durere, albindu-se la presiune si forfecare, fragile si determinand reactii progresive si agravante. Ele evolueaza pana la 12-18 luni, dupa care se maturizeaza si nu se mai modifica.

Keloidul se prezinta ca o tumora rosie sau roza, foarte calda, dura, crescand mereu, pruriginoasa, exfoliativa uneori, aparuta pe toata sau numai o parte a unei cicatrice in evolutie si luand forme monstruoase, conopidiforme, care sa oblitereze orificiile naturale (narine, pleoape, conduct auditiv). Evolutia keloidului  este progresiva si continua, nemanifestand stopari in evolutie. Vascularizatia keloidului este abundenta, luxurianta, desi cicatricea normala ar fi fost demult saracita de vase. Aceasta hipervascularizatie este responsabila de culoarea roz flambant, care se albeste la presiune si da coloratia cianotica in puseele inflamatorii.

   Filmul fenomenelor patologice este aproape comun pentru cicatricea hipertrofica si keloid, una fiind forma benigna, autocontrolabila in timp, si alta fiind forma tumorala, fara control local sau general in evolutie

 

56 Comentarii
 1. Baiatul meu are doua cheloide pe umar de la varsatul de vant. Le-am operat o singura data chirurgical si acum sunt mai mari decat erau cand le-am operat.Am folosit creme cu silicon,plasturi siliconati .Au trecut 7 ani de la operatie si cheloidele cresc odata cu el.Se mai poate face ceva ?Va multumesc.

  • Buna ziua,

   Multumim pentru intrebarea dvs.

   In general e bine sa stiti ca cicatricile keloide nu prea merg bine cand se opereaza. Motivul este pentru ca aceasta cicatrice este ca si un iceberg. Ce se vede afara, e mult mai extins in profunzime si in acest fel excizia va fi facuta tot in cicatrice lasand tesut cicatricial pe loc, care va da nastere ulterior la un keloid si mai mare.
   Pentru inceput efectuam injectare cu corticosteroizi, in sedinte repetate la un interval de timp de cateva saptamani intre ele.
   Cea mai buna varianta ar fi sa veniti intai la o consultatie +/- injectare sa vedeti ce presupune.

   Pentru mai multe detalii in vederea unei programari ne puteti contacta telefonic.

   Multumim

   Clinica Cosmedica
   Baia Mare
   +40-771227176

 2. Buna ziua
  În urma cu trei ani am fost ars? pe picioare si am ramas cu cicatrici cheloide violacee maronie, pân? în prezent nu le-am expus deloc la soare deoarece vreau sa le operez. Pot da stau cu ele la soare,sau mi-ar face rau lucrul acesta? Adic? dac? iau alta culoare si dupa sa nu o mai pot scoate. Va rog sa ma ajutati. Mul?umesc!

  • Buna ziua,

   Va multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
   Pentru ca medicii nostri sa va poata oferi cat mai multe detalii despre situatia dvs particulara va recomandam sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu acele cicatrici impreuna cu cateva date despre dvs (varsta, adresa,telefon de contact, inaltime, greutate, ocupatie, istoric de boli/tratamente/operatii/spitalizari/alergii etc) la office@cosmedica.ro si dupa ce vor fi evaluate veti primi un raspuns cu sugestia noastra. Daca va fi nevoie de o discutie mai ampla sau de anumite precizari speciale, puteti fi contactat/a de unul dintre medicii nostri chiar inainte de a veni la o consultatie pentru a fi cat mai bine informat/a cu privire la conditia dvs.
   Trebuie sa stiti ca pozele pot distorsiona intr-o oarecare masura realitatea, asa ca e bine sa intelegeti ca acestea doar pot sa ne orienteze cu privire la solicitarea dvs si astfel nu pot inlocui consultatia. Daca e nevoie de mentiuni cu privire la acest lucru, medicul vi le poate explica telefonic.

   Multumim

   Clinica Cosmedica
   Baia Mare
   +40-771227176
   +40-753042234

 3. Buna ziua! Am o cicatrice hipertrofica pe picior si as vrea sa imi spuneti, va rog, daca pot face un tatuaj peste. Multumesc frumos!

  • Buna ziua dna Andreea,

   Pentru mai multe detalii despre situatia dvs va recomandam sa veniti la o consultatie pentru a vedea cum se prezinta de fapt acea cicatrice. Asa cum bine ati putut citi la noi pe website sau in alte publicatii, cicatricea hipertrofica poate sa se rezolve de la sine in timp, mai ales daca este si ajutata. Exista destul de multe solutii pentru a incerca sa o modelati si maturati corespunzator. Daca in momentul in care a ajuns la maturitate, nu veti fi multumita de aspect, veti putea opta pentru un tatuaj.

   Pentru alte informatii, nu ezitati sa ne contactati.

   Multumim

   Dr.Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   Baia Mare
   +40-753042234

 4. buna ziua

  M-am operat anul acesta in mai a doua oara de lipom de grasime in zona gatului.Au trecut 3 luni de la operatie si putin mai sus de operatie ma ustura foarte tare in interior, este ca o arsura mai degbraba senzatia.Se poate sa se stragnga operatia si sa traga niste nervi?

  • Buna ziua dna Simona,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Este foarte posibil ca aceasta senzatie de disconfort de tipul „arsurii” sa fie datorita unei hiperestezii (unele filete nervoase care sunt iritate).
   Puteti aplica o crema cu antiinflamator pana situatia se va remedia de la sine, ceea ce ar trebui sa fie in urmatoarele luni si sa folositi o crema cu gel siliconic pentru modelarea mai rapida si uneori mai eficienta a cicatricii, deoarece poate sa fie si o evolutie a cicatricii care sa dea aceste senzatii.

   Intre timp va recomand sa mergeti la un control la medicul care a efectuat operatia sau sa va faceti o programare la noi pentru o consultatie.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-771227176

 5. Buna ziua m-am dat cu apa oxigenata si ma-am ara acumca sa vindecat a ramas o chicatrice care nu imi place cu ce sa dai sa nu se mai vada urat momentan dau cu contractubex

  • Buna ziua,

   Pentru mai multe detalii va recomandam sa veniti la o consultatie pentru a fi vazut de unul dintre medicii nostri care va poate da toate informatiile si indicatiile de care aveti nevoie.

   Multumim

   Clinica Cosmedica
   +40-771227176

 6. Buna ziua.Acum multi ani in urma am suferit o interven?ie chirurgical? la pulpa pe piciorului drept.Din cauza infectiei mi s a cur??at plaga si mi sa pus piele de pe spate.Piciorul nu mai are acceasi conformatie iar cicatrice este foarte mare.Ce metode as avea sa acop?r si sa fac ceva de nu se mai vada diferen?a .multumesc

  • Buna ziua dna Elena,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru mai multe detalii despre situatia dvs va recomand sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu cele 2 gambe si dupa ce vor fi evaluate de medicii nostri veti primi un raspuns cu sugestia lor.

   Clinica Cosmedica
   +40-771227176

 7. Bun gasit! Am 49 de ani, pe data de 29 mai m am operat de tiroidectomie totala. Pentru a se vindeca cat mai frumos cicatrice, in afara de stratamed ce infiltra?i ar trebui sa fac si cand? Sunt dureroase? Ce imi recomandati ?

  • Buna ziua dna Marilena,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Daca aplicatiile locale pe baza de gel siliconic (Stratamed, Silgel, Silmed etc) nu par sa ofere o cicatrice mai supla, va putem recomanda injectarea de corticosteroizi. Aveti 1 luna si jumatate de la operatie, asa ca e prea devreme sa vorbim de o cicatrice patologica.
   Consider ca in acest moment doar aplicarea de gel siliconic si acoperirea cicatricii astfel incat aceasta sa nu vina in contact cu razele solare, e suficienta. Pe parcursul cicatrizarii trebuie facute cateva evaluari pentru a se vedea cum decurge.

   Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati.

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   Baia Mare

 8. Buna ziua!
  In urma cu 4 ani am facut opera?ie de esofagoplastie. Operatia sa vindecat bine, dup? 2 ani a început sa ma doara foarte r?u si e foarte tare. Nu pot sa dorm pe burta din cauza ca ma doare sau sa stau dreapta, pentru ca ma tine. Cand apas am impresia ca e a?a uitat acolo. Multumesc frumos!

  • Buna ziua dna Anamaria,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru mai multe detalii despre situatia dvs va recomand sa ne trimiteti cateva poze cat mai clare din fata si profil cu regiunea cervicala. Dupa ce vor fi evaluate de unul dintre medicii nostri veti primi un raspuns cu sugestia sa si posibilitatile de tratament.

   Clinica Cosmedica
   +40-771227176

 9. Buna ziua,

  Am facut operatie de excizie cicatrici arsura bratul stang(3 cicatrici) in octombrie 2016 , la 1 luna dupa operatie dupa ce s-au scos toate firele si au cazut cojile m-am dat in fiecare zi de 2/ori cu gel siliconic , m-am dat cu cimeosil, dermatix, strataderm am tinut o fasa elastica peste cicatrici (acolo unde era posibil) 24h/24 si inca am cicatricea roz/rosie si iesita din relief(hipertrofica). In unele locuri s-a aplatizat in altele nu. Cate injectii ar fi necesare sa se aplatizeze? In cat timp se va vindeca (se va face alba si plata) daca fac sau nu fac astfel de injectii?

  Multumesc frumos !

  • Buna ziua dna Simona,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Din ce ati relatat, va pot spune ca ati facut un tratament foarte corect al cicatricilor excizie de cicatrici postcombustionale. Chiar si asa, faptul ca unele sunt inca hipetrofice pe alocuri, e de inteles si asteptat. Avand in vedere ca au fost la nivelul bratului, tensiunea care s-a stabilit dupa excizia cicatricilor a facut ca cele restante sa fie pe alocuri hipetrofice. Inca nu aveti 1 an si e bine sa stiti ca e foarte posibil ca pe alocuri cicatricile sa nu fie inca maturate. Fiindca ati efectuat profilaxia corecta pana la acest moment, urmatorul pas ar putea fi reprezentat de injectarea de corticosteroizi, de tipul metilprednisolonului.
   Substanta se injecteaza cu anestezie locala si sedintele se repeta aproximativ la un interval de 1 luna.E foarte greu sa va spun de cate sedinte ar fi nevoie, dar pentru mai multe detalii ati putea sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare si dupa ce le evaluez va voi oferi sugestia mea.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-771227176

 10. Buna seara.Fetita mea in vârst? de 7 ani a suferit in urma cu un an o operatie la cot
  (In aprilie anul trecut)iar dup? cea de a doua operatie ( de scoatere a broselor in iunie 2016 ) cicatrice sa ingrosat si este mult mai urât? si as dori sa stiu daca se poate face ceva sa o facem sa arate mai bine.

  • Buna ziua dna Ileana,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Legat de solicitarea dvs, putem considera ca acum este 1 an de la operatia de inlaturare a materialului de osteosinteza, ceea ce ar insemna ca teoretic cicatricea ar trebui sa fie maturata. Avand in vedere varsta, felul cum a fost facuta sutura si tratata ulterior cicatricea e foarte posibil ca aceasta sa nu fie inca maturata, si de aici depinde foarte mult si tratamentul.
   Pentru aceasta va recomand sa veniti la o consultatie sau sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din care sa se inteleaga exact cum se prezinta cicatricea si o sa primiti un raspuns cu sugestia noastra.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-753042234

 11. Buna seara! Am si eu o intrebare legata de o cicatrice a baiatului in varsta de 2 ani si 11 luni. La varsta de 1 an si 3 luni si-a spart buza de jos, accident in urma caruia a fost cusut. I-a ramas semn (este de culoare alburie, exact forma cusaturii). Acestui semn i se mai poate face ceva pentru a putea fi estompat intr-un anume fel sau deja e prea tarziu? Daca exista cumva vreo procedura anume in urma caruia semnul respectiv sa nu se mai vada sau macar sa fie de culoarea pielii. Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Buna ziua dna Cristina,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru mai multe detalii va recomandam sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu acea cicatrice si dupa ce va fi evaluata veti putea primi un raspuns de la unul dintre medicii nostri.

   Clinica Cosmedica
   +40-753042234

 12. Buna ziua,

  As dori sa stiu cat sunt de dureroase injectiile cu corticosteroizi in cazul unei asemenea solutii.

  Va multumesc!

  • Buna ziua dle Mihai,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Injectarea cu corticosteroizi a cicatricilor hipertrofice sau keloide se face de obicei dupa o anestezie locala a cicatricii deoarece acestea pot fi destul de dureroase. Cu anestezie locala nu veti simti nici o durere.
   Pentru alte detalii, nu ezitati sa ne contactati

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-753042234

 13. Bun? ziua! În urma cu 1 an mi-a ap?rut un cos iar ulterior s-a transformat în keloid (?tiu asta dup? un control la medic). Mi-a fost recomandata crema Dermovate dar keloid-ul a fost mic?orat, nu a disp?rut de tot. Ce as putea sa fac în continuare? Am auzit de injec?iile cu corticosteroizi dar mi-e frica de reac?iile adverse. Se pot forma al?i keloizi în urma unei injec?ii? Ar avea vreun beneficiu ?? Va mul?umesc anticipat ?i a?tept un r?spuns de la dumneavoastr?!

  • Buna ziua dna Alexndra,

   Daca intr-adevar acea formatiune este o cicatrice keloida, prima solutie este injectarea de corticosteroizi. Inafara unei reactii alergice la corticosteroizi (extrem de rara), nu prea sunt efecte adverse. Nu exista sansa ca de la acea intepatura in keloid sa se formeze un altul. Beneficiile sunt recunoscute la nivel mondial, dar nu va poate garanta nimeni ca tratamentul functioneaza si rezultatele sunt cele dorite. In orice caz, putem sa facem 2-3 sedinte la un interval de 3-4 saptamani si sa vedem daca se observa o imbunatatire.

   Daca sunteti interesata, nu ezitati sa ne contactati.

   Dr. Mihai Chertif
   +40-753042234

 14. Buna ziua, am auzit de cazuri in care keloizii apareau dupa piercinguri in cartilaj. Cum se pot preveni acestia si e 100% sigur ca nu apar daca urechea e dezinfectata frecvent atat cat si cercelul? Astept raspuns.

  • Buna ziua dna Rebecca,

   Zona cartilajului auricular si mai ales a lobului auricular poate fi sediul aparitiei cicatricilor keloide. Nu are nici o legatura dezinfectia tesutului inainte inserarii pin-ului de la cercel. Depinde foarte mult de capacitatea de a cicatriza a persoanei respective asa ca e foarte greu sa se poata preveni 100%.

   Dr. Mihai Chertif

 15. Buna ziua sotul meu are keloizi cind se scimba vremea il inteapa le are pe piept,a facut si injectare in keloizi si au iesit in alta parte,Lea avut pe mina si ia iesit si pe piept.multumesc astept raspuns

  • Buna ziua,

   Cicatricile keloide nu pot aparea de la sine. Cu siguranta in locul unde au aparut a existat cel putin o intepatura daca nu o plaga, fie ea traumatica sau chirurgicala.

   Pentru mai multe detalii, puteti sa veniti la o consultatie si sa vedem mai multe detalii despre conditiile aparitiei acestora si ce ar trebui sa facem pentru a-i indeparta sau ameliora.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

 16. Buna ziua! In urma cu o luna mi s-a efectuat o operatie de excizie a unor cicatrici. Acum pe pe linia de sutura a inceput sa se formeze un tesut ingrosat rozaliu.Inca de la inceput am aplicat Stratamed de mai multe ori pe zi.Urmeaza sa mi se faca si niste injectii cu corticoid.Cum pot sa imi dau seama daca este vorba de keloid sau de o cicatrice hipertrofica si mai aleas, care ar fi diferenta dintre cele doua. Multumesc!

  • Buna ziua Loredana,

   Legat de relatarea ta, cea mai buna solutie ar fi sa te indrepti catre medicul care a facut operatia deoarece el/ea poate sa iti spuna daca vorbim de o cicatrice hipetrofica sau una keloida. Diferenta intre ele exista, chiar si clinic.
   Pentru inceput, e bine sa stii ca cicatricile hipetrofice apar repede de la sutura si in timp pot sa treaca de la sine. Cele keloide apar mai tarziu si nu trec de la sine, uneori nu trec chiar si cu tratament.

   Pentru mai multe detalii de la noi, iti recomand sa ne trimiti un set de poze cat mai clare cu acea cicatrice si iti vom spune parerea noastra.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

   • Buna ziua as vrea stiu dak ma poate ajuta cnv in legatura cu prietena mea …are pe piept o cicatrice rasie si inflamabila rozalie am fost cu ea si la operat a dato jos dar tot sa facut la loc si mai are si pe spate ca un fel de cosuri da mai mari si snt tari va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri sau recomandatimi un doctor …multumesc

    • Buna ziua dle Cristian,

     Pentru mai multe detalii despre situatia prietenei dvs, va recomand sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare pentru a ne putea elucida despre ce e vorba. La nivelul toracelui anterior cel mai probabil ca acea cicatrice este un keloid. Cea mai buna solutie este sa se faca injectare cu o substanta de tip corticosteroid deoarece operatia nu are rezultat, deoarece cicatricea se reface in aproape 100% din cazuri. Zona presternala este foarte pacatoasa din punctul acesta de vedere.

     O alta solutie este sa va faceti programare la consultatie, in cadrul careia va vom putea oferi sugestia despre tratamentul care merita facut atat pentru cicatricea de pe torace cat si despre leziunile de pe spate.

     Multumim

     Dr. Mihai Chertif

   • Buna ziua! In urma cu 6 luni, fetita mea in varsta de 10 ani a suferit o interventie chirurgicala pe fata in urma unor muscaturi de caine. Am folosit dermatix gel o luna, apoi am folosit pana in prezent stratamed de doua ori pe zi. As dori sa stiu prin ce metoda ar putea scapa definitiv de acele cicatrici urate. Va multumesc!

    • Buna ziua dna Georgiana,

     Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

     Pentru mai multed detalii, va recomand sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din mai multe unghiuri cu acele cicatrici pentru a vedea care ar fi cea mai buna solutie a noastra.

     Dr. Mihai Chertif
     Clinica Cosmedica
     +40-753042234

 17. Buna ziua! Am si eu o problema, in urma cu un an, am facut 4 sedinte cu laser (la 1 luna si jumatate, respectiv 2 luni intre sedinte) pentru incercarea de a sterge un tatuaj nedorit in zona omoplatului. In tot acest timp de la incetarea procedurii (timp de 1 an) au aparut 2 mici cicatrici hipertrofe (reliefate si rosiatice) inestetice. Ce imi recomandati ca tratament acasa pentru atenuarea acestora? V.as fi mult recunoscatoare daca m.ati putea scoate din incurcatura. Va multumesc mult! O zi buna.

  • Buna ziua dna Alexandra,

   In primul rand cel mai indicat ar fi sa mergeti la un control sau sa luati legatura cu medicul care a efectuat procedura si sa ii trimiteti poze, ca sa va poata spune daca e un rezultat normal.
   In principiu tatuajele sunt facute in dermul profund, iar pentru a le inlatura complet e nevoie ca unda de laser sa ajunga destul de profund, iar arsura creata va fi una moderata spre profunda, care in principiu poate sa necesite chiar grefa de piele. Daca arsura se lasa sa se vindece de la sine cel mai probabil vor aparea cicatrici hipertrofice sau keloide.
   Puteti sa ne trimiteti cateva poze cat mai clare la office@cosmedica.ro sa vedem cum arata. Este foarte posibil ca un gel siliconic sa ajute foarte mult la supleerea cicatricii.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

 18. Buna seara,
  In septembrie 2011 am avut un incident, am fost arsa pe 65% din corp de o flama provocata de o butelie cu gaz, arsuri gr. 2 si 3. Membrele mi-au fost grefate cu epiderma neafectata prelevata din alte parti ale corpului meu. Pe total s-a vindecat destul de acceptabil, problema este ca as dori sa mai intervin sa ameliorez estetica pe maini si picioare, sunt portiuni restranse care au ramas rosii si ma intreb oare cat dureaza vindecarea, observ de la an la an ca se mai reduc, dar totusi mi se pare destul de incet procesul. As dori sa va trimit niste poze sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva in acest sens.
  Multumesc

  • Buna ziua dna Elena,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru mai multe detalii va indicam sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu acele cicatrici postcombustionale si unul dintre medici va reveni cu sugestia lui de tratament.

   Clinica Cosmedica

 19. URMARE A UNEI DURERI DE UMAR M-AM HOTARAT SA PUN O PRISNITA FERBINTE (CEAI DE MUSETEL, TARATE DE GAU SI HREAN).AM STAT CU UMARUL PE ACEASTA PRISNITA FERBINTE PANA NU AM MAI SUPORTAT.CA URMATE AM FACUT O ARSURA URATA CARE S-A VIDECAT CAM IN 3 LUNI(IAN.-MART.a.c)IMPROPRIU SPUS VINDECAT FIINDCA SA FORMAT O CICATRCE KELOIDA CARE MA JENEAZA. ARE CULOARE ROSIE SI NU SUPORT SA DORM PE UMARUL RESPECTIV.MA JENEAZA CHIAR SI CAND NU O ATIG.AM SANSE SA MA VIDEC? SI CE TREBUIE SA FAC? ARE APROXIMATIV 2LUNI SI JUMATATE DE CAND S-A FORMAT. CU RESPECT VA MULTUMESC

  • Buna ziua,

   La 2 luni de la asa-zisa vindecare e putin probabil sa fie deja o cicatrice keloida. Cicatricile keloide apar la o perioada mai lunga de timp si nu trec de la sine cu timpul, fata de cicatricile hipertrofice care apar devreme si pot sa se estompeze cu timpul.
   In primul rand e foarte important sa nu stati la soare sau la solar cu acea zona timp de minim 18 luni. In plus, cicatricea este in plin proces de maturare, asa ca ar fi bine sa folositi gel siliconic, compresie, plasturi cu silicon sau sa se faca un tratament cu injectari de corticosteroizi.
   Daca sunteti din apropiere, va asteptam pentru o consultatie.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

 20. Va rog sa-mi spuneti cat dureaza un tratament cu laser pentru o cicatrice cheloida? ( cate sedinte)

  • Buna ziua,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru mai multe detalii despre cicatricea keloida la care faceti referire si la tratamentul pe care l-am recomanda cel mai bine, va rog sa ne trimiteti cateva poze cat mai clare si vom reveni cu explicatiile necesare.
   In plus sa ne spuneti de la ce a rezultat cicatricea, cat de veche este, daca a fost sub incidenta razelor solare UV-A/UV-B si daca s-a mai facut pana acum vreun tratament.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

 21. Buna ziua,

  In urma cu cativa ani mi-a aparut un cheloid la ureche care crestea din ce in ce mai mare. A fost operat dar acesta a revenit. In urma cu 3 ani am repetat operatia (exact dupa operatie mi s-a facut o injectie cu cortizon), insa in prezent a revenit la aceleasi dimensiuni. De asemenea am folosit Contractubex si remedii naturiste dar fara niciun rezultat.
  Mentionez ca am avut cheloid si pe piept (in urma unei operatii), insa cu timpul s-a aplatizat si are o culoare acceptabila.
  Va rog sa imi spuneti daca exista alte remedii la care pot apela.

  Multumesc,

  • Buna ziua,

   Consider ca a 2-a operatie, cea care a fost urmata si de injectare de cortizon imediat dupa excizie a fost cam cel mai bun lucru facut. Totusi, daca cicatricea a revenit la aspectul, marimea si forma initiala, inseamna ca aveti o capacitate de cicatrizare care predispune la keloidizare si cicatrici hipertrofice.
   Oricum , diferenta dintre cele 2 e destul de mare.
   In acest moment va recomand sa continuati doar cu injectii cu cortizon o data pe luna pentru cateva luni si totodata cine face aceste injectari sa poate estima diferenta si efectul lor.
   Ciudat ca acel keloid de pe zona sternala a disparut si s-a aplatizat. In principiu cicatricea keloida apare mai tarziu, dupa cateva luni bune, fata de cicatricea hipertrofica, dar diferenta cu cea din urma mentionata este ca el nu mai trece. Cicatricea hipetrofica apare repede, in prima etapa a cicatrizarii si poate sa treaca de la sine in timp. Keloidul nu. Cel putin, nu fara tratament.
   Ar trebui vazut daca acela a fost intr-adevar un keloid.

   Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati

   Dr. Mihai Chertif

 22. Buna ziua. Sunt in saptamana III de la o splenectomie, fara complicatii ale plagii. De 10 zile folosesc Stratamed, insa mi se pare ca tesutul cicatrizeaza violent (rosu si linia inciziei se ingroasa). Poate fi vorba despre o cicatrice hipertrofica in aceasta etapa? Nu mai am alte cicatrici pentru a sti daca sunt predispusa la hipertrofie. Cum va pot trimite o poza? Multumesc!

 23. Buna ziua asi vrea sa stiu sau ce pot face unei cicatrice cheloid ce mea a parut in urma unei operati de glanda ma deranjeaza la atingere este rosie si cite o data alba ma tine si ma intapa uneori nu mai stiu ce sa fac si unde sa ma duc poate ma ajutati dumnea voastra va multumesc

  • Buna ziua,

   Pentru mai multe detalii va recomand sa ne trimiteti cateva imagini cu cicatricea, sa vedem daca intr-adevar este un keloid sau un alt fel de cicatrice.
   Totodata, sa ne spuneti cand a fost facuta operatia si daca ati folosit ceva creme pentru cicatrici. In plus, e bine sa stim daca mai aveti cicatrici pe undeva pe corp de la un traumatism sau o alta operatie.
   O sa revenim cu un raspuns cu sugestia noastra de tratament, deoarece pot fi mai multe cai pe care se poate merge.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

  • Sunt operata pe data 22 06 2015 nu mam dat cu nici o crema pentru cheloid in schimb am facut Foliculita interioara la operatie mea zis doctorul am fost tratata dar operatia e foarte urita va multumesc

   • Buna ziua,

    Ar trebui sa ne trimiteti o poza cu acel keloid sau sa veniti la o consultatie. Dupa ce vedem pozele o sa revenim cu sugestiile noastre ca si strategii terapeutice.

    Dr. Mihai Chertif

 24. As vrea sa stiu „CICATRICEA EPIDURALA”formata in urma operatiei de HDL4 si care a prins si nervul. se mai poate diminua sau retrage dupa nerv si prin ce mijloace medicale !?
  Va multumesc

  • Buna ziua,

   Din ce descrieti, inteleg ca in urma unei operatii de hernie de disc, s-a constat ca ar exista o compresie a unui filet nervos in cicatrice. Pentru asta ar fi nevoie de decompresie chirurgicala.
   Daca cicatricea nu arata bine, in sensul ca este hipertrofica sau cheloida, exista si alte metode de a o suplea, fara a apela la chirurgie, cel putin in prima faza.

   Dr. Mihai Chertif

   • Va multumesc d-le doctor ptr. raspuns ,dar m-ar interesa ce alte mijloace exista. deoarece chirurgical. mi sa spus de catre doi doctori neurochirurgi ca nu se poate chirurgical ca ramin mai rau ca in prezent .Mentionez ca am facut infiltratii. cu. dipropos si xilina direct in coloana si nu ma tinut bine decit cinci zile.
    Sunt disperat nu mai stiu unde sa ma adresrz ,medicul operator Florin Exergian a facut atac cerebral iar altii nu se baga
    Ce alternative ar mai fi

    • Buna ziua,

     Solutia pe care o folosesc personal pentru majoritatea cicatricilor keloide este aplicarea de gel siliconic. Daca in acest fel keloidul nu da semne de regresie astfel incat pacientul sa fie multumit, a doua solutie ar fi injectarea de corticoizi in mai multe sedinte. Daca nici aceasta solutie nu este viabila, trebuie evaluata zona, gradul de retractie, daca este inestetica pentru pacient, si apoi evaluat daca radioterapia este o solutie de acceptat.
     O alta solutie poate fi sa se excizeze chirurgical, iar in marginile de sutura proaspete sa se injecteze corticosteroizi.
     La toate solutiile oferite, evolutia poate fi imprevizibila si astfel e bine sa stiti ca expectantele nu trebuie sa fie mari.

     Prin acestea m-am referit la variante de tratament pentru cicatricea keloida, si nu pentru decompresie la nivelul coloanei vertebrale pentru o recidiva dupa hernie de disc. Pentru aceasta, nu va pot da detalii.

     Dr. Mihai Chertif

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.