Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Cicatricea atrofica

Cicatricea atrofica

  Maturizarea cicatricilor este un proces endocrin, a carui configuratie nu tine numai de terenul endocrin constitutional, ci poate fi determinat de persistenta unor adaptari sau fenomene anormale in cadrul unei reechilibrari incomplete- sau deviate-  biologiei, la agresiunea care a determinat, local, plaga de cicatrizat.

Cand procesul de maturare, adica de evolutie pura  a repararii, fara procese inflamatorii (de aparare sau de modelare) se instaleaza, atunci, sub regie ergonala si ca rezultat al inflamatiilor trecute, de modelare, vasele se oblitereaza si se raresc, celulele se autolizeaza enzimatic individual si dispar, glicozaminoglicanii „nefixati” de populatia celulara in scadere- se depolimerizeaza si sunt carati limfatic, ramanand ca vestigiu neinfluentabil de procesul de maturare, fibrele colagenice mature (cele imperfecte au fost lichidate prin „inflamatiile” de modelare). Rezulta o cicatrice saraca in vase, celule sau matrice, dar mai bogata decat normal in fibre colagenice.        Cicatricea este atrofica sau hipotrofica, conservandu-si rezistenta mecanica datorita densitatii crescute de fibrile, dar fiind deosebit de fragila, din cauza lipsei vaselor si celulelor, la fortele mecanice cronice, de forfecare, care conduc cand o lezeaza, la ulceratii cronice, deseori cancerizate.

Terapeutic cicatricea atrofica nu pune probleme speciale: ea se cicatrizeaza si grefeaza cu succes.

Cicatricea dehiscenta este cea mai pregnanta manifestare clinica a cicatrizarii atrofice. Inca de mult, chirurgii observasera ca unele cicatrici „cedeaza” mecanic, relaxandu-se si permitand hernierea transcutana si subcutana a partilor moi subiacente, asa cum la unii operati pe abdomen, cicatricea postoperatorie a peretelui abdominal se deschide si permite hernierea franca sau subcutanata a viscerelor (evisceratia postoperatorie). S-au incriminat tehnica suturii, materialul de sutura, raportul inciziei cu liniile structurale de solicitare majora predominanta, dar concluziile nu au fost clare. Un lucru evident este ca unii operati fac relaxare cicatriciala, in timp ce altii(majoritatea) au o cicatrizare normala, sanatoasa, cu aceleasi tehnici operatorii, cu aceleasi substante si materiale, si uneori, cu acelasi chirurg. Examinarea histologica a acestor cicatrice relaxate, a aratat totdeauna tesut de cicatrizare atrofica sau hipotrofica, intre marginile desirate ale vechii cicatrice.

 

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.