Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Medicina regenerativa

Chirurgia regenerativa este un domeniu si trend relativ nou in medicina de astazi.

Medicina regenerativa

Cand vorbim despre medicina sau chirurgia regenerativa trebuie sa ne gandim obligatoriu la celule stem.

Celule stem din sange si/sau din grasime.

Medicina regenerativa se bazeaza pe conceptul de regenerare tisulara dupa afectiune congenitale, traumatice, iatrogene etc  cu ajutorul resurselor naturale care se gasesc in sange si grasime. Rolul ei este de a ne face sa intelegem cum functioneaza celulele stem si cum evolueaza afectiunile patologice. In acest fel, putem gasi o rezolvare de a trata sau stopa dezvoltarea unor afectiuni prin capacitatile noastre imbunatatite de sute de ori.

medicina regenerativa

In mod normal exista boli pe care le ducem in spate, fara tratament, simptome sau semne de boala,  care se vindeca de la sine.

Noi spunem ca „Am o raceala, Am o vanataie, Am o mica fractura, Am o plaga, Am o contuzie, Am o umflatura, Am un cucui si………O sa-mi treaca…. „ pentru ca stim din experiente anterioare ca ele se pot rezolva de la sine fara un tratament, sau o interventie chirurgicala.

Motivul pentru care ele se rezolva este ca ORGANISMUL SE VINDECA SINGUR .

El se regenereaza si se vindeca tocmai datorita acestor compusi care se numesc generic celule stem. Trebuie sa stim si sa intelegem ca oricare dintre afectiunile enumerate mai sus, orice boala, orice interventie chirurgicala nu se poate vindeca doar prin tratament medicamentos sau bisturiu impreuna cu priceperea chirurgului daca organismul nostru nu ne ajuta.

El ne ajuta prin eliberarea acestor celule stem din rezervele proprii. Aceste celule stem sunt de fapt proteine reglatoare si factori de crestere care se gasesc in celulele galbene (trombocite) din sange, in grasime, in maduva osoasa, ficat, rinichi.

Cum extractia si procesarea lor din organe precum ficat, rinichi, creier, se face doar experimental de la animale de laborator, sangele, grasimea si maduva osoasa sunt locatiile care permit aceste manipulari si folosiri pentru reintinerire, acceerarea vindecarii, prevenirea complicatiilor si tratarea unor afectiuni la oameni, in vivo.

Dintre cele 3 zone de extractie, maduva osoasa este cea mai greu abordabila, complexa ca si proces, dar nu imposibila.

Astfel, prin punctia unor zone ca si creasta iliaca antero-superioara (de obicei), calota craniana (mai rar), stern (uneori), se obtine maduva osoasa pura care se recolteaza intr-un container special, steril, pentru ca apoi sa fie introdusa intr-o centrifuga si timp de aproximativ 14 minute sa fie procesata, pentru ca la sfarsitul acestui ciclu sa se obtina un concentrat in care se regasesc doar celule stem si care mai departe poate fi injectat pentru tratarea multor afectiuni.

Prin recoltarea a 20ml de sange dintr-o vena periferica, cantitate care se depoziteaza intr-un container special steril, si mai apoi prin centrifugare timp de 14 minute se obtin 3 ml de celule stem (PRP-plasma bogata in trombocite) si 8ml PPP-plasma saraca in trombocite.

recoltare celule stem maduva

recoltare celule stem maduva

Acesti 3 ml reprezinta un concentrat trombocitar bogat in factori de crestere si proteine reglatoare care AU SCHIMBAT SOARTA MULTOR AFECTIUNI SI INTERVENTII CHIRURGICALE.

recoltare PRP-plasma bogata in trombocite

recoltare PRP-plasma bogata in trombocite

Grasimea este un concept  destul de vechi, fiind folosit inca de la sfarsitul anilor 1800, si care a fost introdus in ultimii ani in Clinica Cosmedica de catre Dr. Chertif.

Grasimea este obtinuta prin liposuctie de la nivelul unei zone bogata in acest compus si pe care de obicei pacientul o reclama ca fiind o zona inestetica.

Aceasta este apoi procesata prin centrifugare, dupa care se vor separa lichidul folosit pentru liposuctie si cantitatea de ulei restanta pentru ca grasimea pura ramasa astfel, sa fie injectata la nivelul fetei, sanilor, feselor, cicatricilor, mainilor etc.

Conceptul de grasime si celule stem este intr-o relatie stransa, deoarece conform ultimelor studii, in grasime s-ar afla aproape cea mai mare concentratie de celule stem.

Aceasta poate fi injectata in forma pura sau printr-un proces aditional care presupune adaugarea unei substante numita colagenaza si un alt procedeu de centrifugare si spalare a compusului, sa se obtina un derivat de celule de stem din grasime care poate fi folosit pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Conceptul de medicina regenerativa se bazeaza pe grasime si pe celulele stem din grasime.

Nevoia de a corecta anumite diformitati, de a restaura aspectul estetic  i.e- al sanilor, al feselor, al fetei, de a remodela unele cicatrici inestetice, malformatii si/sau atrofii congenitale ne-a impins sa cautam mai mult in posibilitatea folosirii resurselor proprii si asa a luat nastere acest concept de grasime si celule stem din grasime.

Exista multe forme artificiale de produse care pot si introduse ca si inlocuitori de tesuturi, i.e implanturi mamare, implanturi fesiere, implanturi de gambe, acid hialuronic pentru corectarea ridurilor faciale si nu numai, care pot sa ajute intr-o anumita masura, si au avantajele lor, dar prezinta si dezavantaje care pot sa duca la unele complicatii pe termen scurt sau lung deoarece ne sunt straine organismului, caracteristica pe care grasimea si celulele stem obtinute din orice tesut nu le vor avea niciodata.

Nu exista reactii adverse la grasimea proprie.

Nu exista reactii adverse la celulele stem din grasimea proprie sau din sangele propriu.

Acest trend de a folosi grasimea pentru i.e marirea de sani, marirea feselor, corectia ridurilor, rejuvenarea faciala, rejuvenare vaginala, reintinerirea mainilor, imbunatatirea cicatricilor etc.  poate fi capricios pentru cei care nu cunosc toate detaliile acestui proces deosebit de complex si solicitant.

Este foarte important ca in primul rand sa se evalueaze corect destinatia si scopul injectarii de grasime. Tesutul in care se va injecta grasimea trebuie sa aiba anumite caracteristici si functii. Nu orice zona poate primi si integra grasimea.

Pentru ca un tesut sa accepte grasimea, cel mai important aspect este ca acesta sa fie bine vascularizat.

Astfel, grasimea va putea ingloba vasele de sange si va deveni una cu tesutul unde a fost introdusa. Un tesut slab sau aproape deloc vascularizat nu numai ca nu va accepta grasimea si aceasta va fi absorbita de catre organism, dar va putea duce si la posibilitatea unei infectii deoarece se stie potentialul infectogen al grasimii.

Un alt aspect inportant care trebuie explicat pacientilor este ca de cele mai multe ori vor fi  nevoie de mai mult de o sedinta de injectare deorece o parte va fi reabsorbita de organism.

Studiile spun ca uneori chiar pana la 70% poate sa se resoarba. Exista multe contradictii intre cei care folosesc foarte mult grasimea referitor la faptul cum aceasta trebuie manipulata.

Cu cat aceasta este traumatizata prin diversele metode de recoltare prin liposuctie, cu cat este centrifugata si decantata, cu atat cantitatea de celule grasoase va fi distrusa.

La Cosmedica, protocolul de recoltare si procesare a grasimii se bazeaza pe aceste deziderate, lucru care ne este foarte facil prin metoda de colectare si injectare a grasimii. Aceasta presupune folosirea unui dispozitiv de liposuctie de ultima generatie, liposuctie pe baza de apa. Apa este un element vital pentru toti dintre noi si acest procedeu utilizeaza jetul de apa care va disloca celulele grasoase fara a le traumatiza asa cum se intampla cu aparatele clasice de liposuctie.

Prin aceasta metoda liposuctia va fi una blanda prin miscari usoare, suple, care nu vor traumatiza sub nici o forma tesuturile, mai mult decat atat vor facilita obtinerea grasimii cu cat mai putin sange si detritusuri celulare.

Liposculptura

Liposculptura

Procedura permite selectarea programului special de colectare a grasimii  prin intensitate scazuta de aspirare si totodata de spalare usoara a tesuturilor de unde se va extrage.

Grasimea extrasa va trece printr-un filtru ca apoi sa se depoziteze intr-un colector special, steril, (vezi in imagine) fara a mai fi nevoie sa fie procesata si centrifugata (procedeu prin care se pierd multe celule sanatoase), ea putand fi aspirata in seringi, gata pentru injectare.

Extragere grasime pentru liposculptura prin Jet de apa

Extragere grasime pentru liposculptura prin Jet de apa

Un alt avantaj extraordinar al acestei tehnici il are grasimea care nu va lua contact cu mediul exterior, ea ramanand in acest container steril intr-un mediu perfect inchis, de aici riscul scazut de complicatii prin contaminare.

seringi cu grasime proprie

seringi cu grasime proprie

Video colectare grasime la Clinica Cosmedica:

Acest procedeu poarta numele de Liposculptura, iar avand in vedere ca se foloseste de jetul de apa, poarta numele de Liposculptura prin Jet de apa (Aqua-Shape).

Liposuctia cu jet de apa

Liposuctia cu jet de apa

Procedurile de Medicina Regerativa disponibile in prezent la Clinica Cosmedica:

Liposculptura;

Marirea feselor fara operatie;

Marirea Sanilor fara operatie

Marire de penis naturala fara operatie;

Intinerirea mainilor fara operatie;

Intinerirea fetei fara operatie;

Intinerire vagin fara operatie.

2 Comentarii
Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.