Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Chirurgie Tumori pre-maligne piele

Tumori pre-maligne ale pielii – tratamente la Clinica Cosmedica.

 

  • Keratoza actinica – este cea mai frecvent leziune pre-maligna a pielii.

Este rezultatul final al multiplelor procese de reparare tegumentara care nu numai ca imbatranesc pielea, dar si predispun spre degenerare neoplazica a acesteia.

Acest proces poate rezulta in urma radiatiilor solare sau a radiatiilor ionice ale razelor Roentgen folosite pentru tratarea acneei sau a pilozitatii excesive, frecvente la femei.

Radiatiile solare sunt cele mai implicate deoarece aproape toate leziunile de acest gen apar in zone cu expunere la soare-fata, dosul mainilor, umeri si spate.

Tind sa apara relativ tarziu in cursul vietii datorita proceselor repetate de expunere la doze mici de iradiatii.

Tratamentul acestor leziuni pre-maligne este recomandat sa fie chirurgical.

Totusi, daca se considera ca acestea sunt doar la granita (border-line) se pot aplica si tratamente topice sau mini-invazive, cum ar fi chiuretajul sau radiofrecventa.

  • Nevul sebaceu Jodassohn

Este o afectiune a pielii, sub forma de placarda, bine delimitata, fara pilozitate, uneori hemoragica la usoara atingere, foarte friabila, raspandita de obicei pe pielea capului, tample sau zona preauriculara superioara.

Din punct de vedere microscopic, se observa o hipoplazie a foliculilor pilosi si glandelor sebacee; mai tarziu aceste glande sebacee devin hiperplastice.

Cel mai important aspect al acestor leziuni este ca exista o incidenta de proliferare maligna, cum ar fi carcinomul bazocelular, in procent de 10-15%.

Aceste carcinoame tind sa apara chiar din adolescenta, de aceea potentialul lor de dezvoltare trebuie recunoscut si prevenit, prin excizie timpurie.

Pentru excizia acestor formatiuni tumorale, de multe ori se recurge la procedee de expansiune tisulara, datorita extinderii care nu permite sutura primara.

1 Comentariu
Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.