Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Tratament chirurgical Melanom malign

Tratamentul chirurgical al melanomului malign la Clinica Cosmedica Baia Mare.

Melanomul malign – Dupa cum si numele ii spune, este o tumora maligna de piele, deosebit de agresiva, care presupune o abordare multidisciplinara, de catre specialisti cu experienta.

In fata unei leziuni pigmentate, un medic de familie sau un dermatolog este obligat sa recunoasca daca aceasta are un potential malign si daca suspecteza acest lucru, sa indrume pacientul catre un chirurg plastic, care poate trata specific aceasta leziune.

De cele mai multe ori, diagnosticul corect de melanom malign este destul de greu de confirmat de cei fara experienta.

Diagnosticul diferential trebuie facut cu alte leziuni asemanatoare, multe dintre ele benigne.

Acestea trebuie cunoscute si recunoscute corect, iar daca exista un dubiu in legatura cu o astfel de leziune, pacientul trebuie intrumat catre un alt medic cu o experienta mai amre pentru astfel de probleme, care isi poate astfel exprima parerea si actiona in consecinta.

Pentru a recunoaste o astfel de leziune, in primul rand din punct de vedere macroscopic, trebuie ca acel medic sa aiba experienta si sa stie sa conduca o anamneaza detaliata care sa ofere date concrete despre evolutia acesteia de-a lungul timpului, din momentul aparitiei si pana la descoperire.

Aceste date concrete trebuie sa cuprinda aspecte precum rata de crestere in ultima perioada, eventualele hemoragii intra-tumorale, inflamatia perilezionala.

Tratamentul melanomului malign este in principal cel chirurgical.

In plan secund se situeaza tratamentele oncologice adjuvante. Clasificare melanomului se face in functie de extinderea clinica a acestuia.

  • Astfel, stadiul I- presupune o tumora limitata doar la locul sau de origine.

Acest lucru semnifica absenta simptomele si semnelor specifice diseminarii limfatice si la distanta a tumorii.

Supravietuirea la 5 ani in acest stadiu este de 80%.

  • Stadiul II- presupune o tumora primara asociata cu ganglioni limfatic regionali palpabili.

In acest stadiu, extinderea tumorii primare s-a produs pe cale limfatica catre limfoganglionii regionali. Supravietuirea la 5 ani in acest stadiu este de 40%, dar prognosticul este influentat de numaru de limfoganglioni afectati.

  • Stadiul III – presupune metastazarea tumorii la distanta.

Aceasta forma de afectare este de obicei fatala. Clasificarea melanomului din punct de vedere histologic se face prin indicii Clark si Breslow care masoare extinderea tumorii in profunzime.

Dintre cele 2 sisteme, Breslow, conform ultimelor studii, ar fi cel mai bun, in stabilirea prognosticului pentru melanomul in stadiul I.

Factorii aditionali care sunt implicati in recurenta tumorii sunt ulceratia, varsta, si se sexul pacientului, locul tumorii primare si tipul morfologic la tumorii.

O metoda foarte eficienta de a stabili stadiul si totodata extinderea tumorii, este efectuarea ganglionului santinela, printr-o explorarea speciala, unde se injecteaza o substanta radioactiva (trasor) si cu ajutorul unui aparat, se detecteaza daca exista un limfoganglion afectat, de obicei acesta fiind cel mai aproape de tumora primara.

Este foarte important de stiut ca medicul care pune diagnosticul macroscopic de melanom malign si stabileste ca ar fi stadiul I, sa se gandeasca la efectuarea ganglionului santinela inainte de a efectua excizia chirurgicala.

Este gresit de a se face ganglionul santinela dupa excizia chirurgicala deoarece in acest fel, toate vasele limfatice din zona adiacenta tumorii au fost lezate si intrerupte, si substanta radioactiva care se foloseste nu mai poate indica raspandirea catre limfoganglionii regionali. In acest fel, daca se considera efectuarea ganglionului santinela, dupa aceasta, se poate practica excizia care trebuie gandita dinainte, incluzand tipul de reconstructie daca este nevoie.

Avand in vedere cele spuse mai sus despre dificultatea  uneori de a stabili diagnosticul de certitudine de melanom malign macrosopic, fata de alte tumori care pot sa semene foarte bine cu acesta, se poate efectua o biopsie a tumorii.

Exista studii pro si contra acestei proceduri de punctie-biopsie, protocolul Clinicii Cosmedica este contra acesteia si noi consideram aceasta manevra nriscanta si nebenefica pacientului.

Consideram ca studiile care sunt impotriva acesteia prezinta evidente si fapte solide mult mai multe si mai credibile decat studiile care sustin ca efectuarea acesteia inainte de excizia chirurgicala ar fi mai benefica.

Parerea noastra este ca o leziune care seamana si prezinta toate caracterele macroscopice ale melanomului malign, trebuie interpretata si tratata excizional ca un melanom malign. Fiind chirurgi plastici avem toate resursele, parghiile, de a face orice operatie reconstructiva daca situatia o impune.

Din punct de vedere excizional se stie ca leziunile mai mici de 1 cm, care nu invadeaza dermul se pot trata prin excizie minima, la cativa mm in jurul tumorii.

Cele care prezinta un diametru intre 1-2 cm, se vor exciza la o distanta cel putin egala cu diametrul lor. Ultimele discutii despre aceste aspecte au fost la ce distanta se vor exciza melanoamele care au peste 2cm diametru si care se extind mult in profunzime.

Raspunsul conform ultimelor studii semnificative statistic este ca o margine de 2,5 cm circular in jurul tumorii este suficienta indiferent de cat de mare si extinsa este leziunea si in profunzime, pana la fascia musculara.

Protocolul clinicii Cosmedica presupune in cazul tumorilor mari si invalidante, o excizie larga, 2,5-3 cm in jurul acesteia si in profunzime incluzand  in piesa de rezectie si fascia musculara.

Orice operatie de rezectie de acest fel, cu putine exceptii, este urmata de una de reconstructie cu lambouri locale sau regionale impreuna cu sau fara grefe de piele, pentru acoperirea defectelor create.

La clinica Cosmedica sunteti pe mana celor mai buni specialisti in domeniu.

1 Comentariu
Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.