Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Tratament Carcinom spinocelular

Carcinom spinocelular retroauricular stang, ulcertiv, infiltrativ, invadant la nivelul mastoidei, cu arii de hemoragie si necroza

Carcinom spinocelular retroauricular stang, ulcerativ, infiltrativ, invadant la nivelul mastoidei, cu arii de hemoragie si necroza

Tratament chirurgical Carcinomul spinocelular – este opus celui bazocelular, acesta fiind o adevarata tumora maligna a pielii, care ia nastere din keratinocite.

Este considerat ca fiind a 2-a cauza de cancer in Statele Unite. Factorii biologici si externi care favorizeaza aparitia modificarilor actinice, keratozei senile si a carcinomului bazocelular, sunt de asemenea implicati si in aparitia carcinomului spinocelular.

Asadar, acest tip de tumora se poate datora expunerilor la radiatiile solare si ultraviolete, leziunilor displazice cum este xeroderma pigmentosa, boala Bowen si a leukoplakiei.

In plus,se cunoaste incidenta crescuta a carcinomului spinocelular la persoanele cu expuneri la radiatii arsenice. Carcinomul spinocelular are predispozitie in zonele expuse(fata, scalp, gat, umeri, brate, maini, urechi, buze).

Leziunile apar de obicei ca fiind mici, nesemnificative, nedureroase, motiv pentru care pacientii nu le iau in seama. Apoi, acestea sufera fenomene de inflamatie, devin indurate; pe masura ce dimensiunile cresc, isi schimba aspectul si devin ulcerative, hemoragice, aratand deseori ca un crater.

Evolutia este mult mai rapida decat a celui bazocelular, care evolueaza in ani. Este foarte important de a face diagnosticul diferential cu keratoacantomul care are si acesta o evolutie rapida, cu un aspect supradenivelat, neted,dar cu o caracteristica de pata keratinica intr-un centru ombilicat.

In formele incipiente poarta denumirea de cancer in situ, care semnifica o leziune neoplazica localizata, neinfiltrativa, ne-extinsa, care printr-o excizie corecta, larga, in tesut sanatos, urmata de o verificare prin examinare histopatologica care atesta lipsa invaziei tesutului neoplazic, semnifica practic vindecare, uneori fara nici un tratament oncologic adjuvant. O astfel de leziune care este neglijata, poate deveni in cateva luni, una invaziva, infiltrativa. In aceste cazuri, tratamentul consta in tipul morfologic si structural al tumorii cuantificat prin gradul de diferentiere si gradul invaziei.

Cele cu grade ridicate de invazie (Clark IV sau V) vor prezenta totodata un nivel crescut de recidiva atat locala, cat si ganglionara sau chiar metastazare la distanta.

Ca si metode terapeutice pentru carcinomul spinocelular se numara cele non-chirurgicale care presupun chiuretajul, impreuna cu cauterizarea si crioterapia , care sunt de obicei preferate de dermatologi si nu de chirurgi.

Cand un pacient care are o astfel de leziune, care este incipienta si se prezinta la dermatolog, acesta obisnuieste sa le „arda” cu cauterul, iar din pacate, acestea recidiveaza, avand o crestere si devzoltare galopanta, motiv pentru care pacientul se prezinta sau este indrumat catre chirurgul plastic. In aceste situatii, de obicei operatiile vor fi extensive, deoarece excizia va lasa defecte mari care trebuie acoperite cu tesuturi locale, regionale sau de la distanta.

Metodele chirurgicale sunt cele pe care noi le recomandam tuturor pacientilor si acestea includ:

  • chirurgia clasica – aceasta presupune rezectia larga in tesut sanatos, prelevarea si trimiterea materialului bioptic in vederea examinarii histopatologice.

In cazul cazul carcinoamelor spinocelulare mari, infiltrative, ulcerative si hemoragice, deseori se poate practica limfadenectomia de vecinatate si interpretarea histopatologica a fiecarui ganglion in parte in vederea stadializarii tumorale;

  • chirurgia moderna – presupune chirurgia Moh, care semnifica o cartografiere a leziunii, in 4 puncte orare, urmata de o excizie in jurul acesteia si apoi reexcizii seriate in jurul defectului creat, corespunzatoare zonelor orare marcate care, sunt interpretate histopatologic imediat post-excizie prin tehnici speciale.

Dupa excizie, pacientului i se  aplica peste defectul creat un pansament steril si apoi acesta poate sa astepte in salon rezultatul histopatologic. Anatomopatologul urmeaza sa confirme daca excizia este in tesut sanatos in toate cele 4 zone marcate.

Daca aceasta este completa, pacientul este reintrodus in sala de operatie si i se finalizeaza cura chirurgicala, fie prin simpla sutura, fie printr-un lambou local rotat sau printr-o grefa de piele.

Procedeul este ales in functie de zona si de preferinta chirurgului. Daca excizia este incompleta intr-o anumita zona sau in mai multe, pacientul este reintrodus in sala de operatie urmand a i se practica o noua reexcizie, dupa care examenul histopatologic se repeta, se interpreteaza si se stabileste daca excizia este completa.

Acesti pasi se repeta pana cand in toate cele 4 zone excizia va fi in tesut sanatos. Astfel, defectul care se va crea va fi cat mai mic cu putinta, necesitand uneori o simpla sutura sau eventual un mic lambou local cu un beneficiu maxim prin faptul ca rezectia va fi completa. Minima trauma cu maxim de beneficiu.

De obicei, chirurgia Moh isi arata beneficiul in zonele unde prezervarea tesutului sanatos in cantitate cat mai mare este vitala, si anume extremitatea cefalica (pleoape, zona nazo-labiala, in jurul ochilor si urechilor).

In urma tratamentului chirurgical se va stabili tipul tumorii prin examen histopatologic, care inseamna morfologia, histologia, gradul de diferentiere, invazia tesuturilor inconjuratoare; pe langa acestea, la aceste tumori maligne, cum este si carcinomul spinocelular, se va practica un consult oncologic, prin care se urmareste starea limfoganglionilor si restul starii generale, in vederea stabilirii tratamentului adjuvant, daca este cazul.

Daca tratamentul chirurgical se decide ca este curativ si nu este nevoie de un tratament oncologic precum radio sau chimioterapie, cel mai important aspect pe care atat pacientul cat si chirurgul trebuie sa-l respecte, este urmarirea in timp, prin controale la 1,2 sau 3 luni, in functie de preferinta sau sugestia chirurgului.

Recidivele locale pot sa apara daca nu sunt descoperite la timp si tratate corespunzator, pot sa creeze mari probleme, ele avand o crestere si dezvoltare accelerata.

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.