Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Chirurgie tumori piele

Impartita in trei categorii mari: chirurgia tumorilor de piele benigne, pre-maligne si chirurigia tumorilor maligne,  toate se pot trata fara probleme ulterioare la Clinica Cosmedica Baia Mare.

Tumori benigne

 • Cheratoza seboreica benigna

Sunt cele mai frecvente tumori benigne intalnite la adulti. Incepe prin aparitia unei pete mici, <1cm, bine delimitate, pigmentate (galben spre maro), adesea numite si “pete de batranete”. In cazul in care leziunile sunt mici si usor de excizat, tratamentul se poate face si prin cauterizare cu radiofrecventa.

 • Chisturi dermoide

De obicei, acestea apar mobile, dar uneori pot sa fie aderente de tesuturile dure din profunzime. Nu sunt aderente de epiderm, cum sunt cele epidermoide sau sebacee. Tratamentul lor este chirurgical si materialul recoltat trebuie interpretat histopatologic.

  • Chisturi epidermoide
  • Sunt ferme, non-compresibile, dand impresia unei tumori solide fata de un chist. Tratamentul este chirurgical si consta in extirparea completa a chistului.

Tumorile pre-maligne:

   • Keratoza actinica

Este rezultatul final al multiplelor procese de reparare tegumentara care nu numai ca imbatranesc pielea, dar si predispun spre degenerare neoplazica a acesteia. Acest proces poate rezulta in urma radiatiilor solare sau a radiatiilor ionice ale razelor Roentgen folosite pentru tratarea acneei sau a pilozitatii excesive, frecvente la femei.

   • Nevul sebaceu Jodassohn

Cel mai important aspect al acestor leziuni este ca exista o incidenta de proliferare maligna, cum ar fi carcinomul bazocelular, in procent de 10-15%. Aceste carcinoame tind sa apara chiar din adolescenta, de aceea potentialul lor de dezvoltare trebuie recunoscut si prevenit, prin excizie timpurie.

Tumori maligne de piele:

De obicei aceste tumori cresc relativ lent, motiv pentru care majoritatea pacientilor care nu sunt bine consiliati, le trateaza cu indiferenta si/sau cu diferite creme, motiv pentru care in momentul in care ajung la chirurgul plastic prezinta forme agravate, extinse, infectate, ulcerate, mutilante, pentru care metodele de reconstructie vor fi complexe, implicand alte tesuturi loco-regionale si implicit riscul operator va creste considerabil alaturi de complicatii si costuri ridicate.

Este considerat ca fiind a 2-a cauza de cancer in Statele Unite. Factorii biologici si externi care favorizeaza aparitia modificarilor actinice, keratozei senile si a carcinomului bazocelular, sunt de asemenea implicati si in aparitia carcinomului spinocelular.

Este o tumora maligna de piele, deosebit de agresiva, care presupune o abordare multidisciplinara, de catre specialisti cu experienta. In fata unei leziuni pigmentate, un medic de familie sau un dermatolog este obligat sa recunoasca daca aceasta are un potential malign si daca suspecteza acest lucru, sa indrume pacientul catre un chirurg plastic, care poate trata specific aceasta leziune.

2 Comentarii
 1. Buna ziua,

  Insperanta ca -mi ve-ti da un raspuns , as vrea sa va intreb:
  tatal meu a fost operat la ochiul stang ( a avut o alunita ) care s a transformat in carcinom bazocelular in (urma biopsiei), dupa un an de zile se pare ca a recidivat in acelasi loc la coada ochiului asa dedesupt , cam urat cei dret .
  Se mai poate opera din nou sau prin tratament ?
  Va multumesc!

  • Buna ziua dna Radoi,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Acea leziune era de la inceput un carcinom bazocelular. Nu avea cum sa se transforme in urma biopsiei. Examinarea bioptica doar a confirmat ceea ce era deja pe piele.
   Asa cum era indicat sa fi stiut de la medicul care a efectuat excizia, carcinomul bazocelular nu metastazeaza (in 99,99% din cazuri), dar poate recidiva local. De aceea e important sa se faca un control la o perioada de timp de catre medicul curant si astfel orice risc de posibila recidiva sa fie infirmat sau confirmat de catre acesta. In cazul in care formatiunea recidiveaza si apuca sa nu se dezvolte anarhic, operatia de reexcizie se poate face in conditii destul de bune de cele mai multe ori.
   In situatia tatalui dvs, in acest moment e important sa vedem cum se prezinta leziunea. Este foarte probabil ca excizia recidivei sa lase un defect destul de mare pentru ca va necesita sa facem o operatie reconstructiva cu tesut adus din apropiere sau din alta parte.
   Asadar, pentru mai multe detalii, puteti sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare cu leziunea si vom reveni cu sugestia noastra de tratament si ce presupune.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-753042234
   office@cosmedica.ro

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.