Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Sindromul de canal (tunel) carpian

Sindromul de canal carpian reprezinta compresia nervului median la trecerea pe sub ligamentul carpian transvers si are ca simptome parestezii(amorteli) la nivelul primelor 3 degete. In formele avansate se  poate ajunge la pierderea completa a sensibilitatii primelor 3 degete si functiei de opozabilitate a policelui.

 

 • SIMTITI FURNICATURI SI AMORTELI IN PALMA CARE MERG PANA LA NIVELUL DEGETELOR?
 • SIMTITI DURERI LA NIVELUL PALMEI?
 • SIMTITI SLABICIUNE SI LIPSA PUTERII LA NIVELUL MAINII?
 • ATI OBSERVAT CA IN ULTIMA VREME O ANUMITA PARTE A MAINII ESTE MAI SLABA SI MUSCULATURA S-A ATROFIAT?
 • EXISTA POSIBILITATEA SA AVETI O NEUROPATIE COMPRESIVA PENTRU CARE AVETI NEVOIE DE O CONSULTATIE LA UN CHIRURG PLASTIC.
Sindromul de canal carpian - neuropatie compresiva

Sindromul de canal carpian – neuropatie compresiva

 

 • a. Sindromul de canal carpian

Sindromul de canal carpian este o neuropatie compresiva asupra nervului median la nivelul incheieturii mainii si este de departe cea mai frecventa dintre acestea la nivelul membrului superior.

Simptomele includ parestezii si/sau amorteli in teritoriul de inervatie senzitiva a nervului median(degetul mare, aratator, medius si jumatatea externa inelarului).

Pe langa aceste simptome care semnifica o afectiune incipienta, pacientii pot descrie dureri si atrofia musculaturii eminentei tenare(muschii de la baza degetului mare). Sindromul de canal carpian este o afectiune a mainii care se diagnosticheaza clinic, prin simptome coroborate cu semne specifice.

Afectiuni maini tratate prin chirurgie

Afectiuni maini tratate prin chirurgie/ atrofia musculaturii tenariene

 

Studiile electrodiagnostice pot fi de folos, mai ales pentru a stabili gradul afectarii nervului median si astfel pentru a ghida atat chirurgul cat si pacientul in privinta recuperarii postoperatorii. Aceasta afectiune se poate trata prin metode conservatorii, chirurgicale si endoscopice.

Metodele conservatorii se bazeaza pe imobilizare in usoara extensie (30 grade) a incheieturii mainii intr-o orteza speciala pentru aproximativ 2 luni, combinate sau nu, cu medicamente anti-inflamatorii si/sau injectii cu corticosteroizi.

Operatii chirurgicale la maini

tratamentul endoscopic al canalului carpian

 

Metodele endoscopice care se bazeaza pe sectionarea ligamentului carpian folosindu-se un trocar special subcutanat si o camera de luat vederi. Totul se desfasoara printr-o mini-incizie, care lasa o cicatrice aproape insesizabila.

Metoda este la moda in ziua de azi in tarile bine dezvoltate, dar avand in vedere costurile, durata operatorie destul de ridicata si rata mare de recidive, este abandonata de multi chirurgi cu experienta, fiind preferat procedeul chirurgical.

Metodele chirurgicale sunt in functie de tipul inciziei si sunt mai multe la numar.

La Clinica Cosmedica protocolul chirurgical pentru sindromul de canal carpian presupune o incizie medial de traseul nervului median pe sub ligament, protejand astfel ramul senzitiv palmar al nervului median si nelasand viitoarea cicatrice deasupra nervului median, aceasta fiind principala conditie de reinterventie pentru acesti tip de operatie.

Cu aceasta incizie se poate decomprima totodata si nervul cubital, deseori implicat intr-o compresie alaturi de nervul median.

2 Comentarii
 1. Buna ziua! Recent am fost diagnosticat cu sindromul de canal carpian bilateral, cu recomandare de interventie cirurgicala la mana stanga. Ma intereseaza, care sunt formalitatile care trebuiesc indeplinite pentru a fi operat in clinica dumneavoastra, si ce costuri prevede interventia. Multumesc Attila Bereczki

  • Buna ziua dle Bereczki,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Daca aveti un diagnostic de sindrom de canal carpian bilateral mai ales confirmat prin EMG, prin care vi s-a recomandat decompresia la nivelul mainii stangi (acolo compresia si tulburarile nervului median sunt mai serioase decat la dreapta), puteti sa va faceti o programare la consultatie sa vedem cum se prezinta situatia si sa rezolvam problema.
   In cadrul consultatiei o sa va explicam de ce e nevoie pentru internare. Procedura presupune decompresia canalului carpian printr-o incizie la nivelul articulatiei mainii. Se poate face cu anestezie locala wide-awake (nu e nevoie de banda pentru hemostaza la nivelul bratului) si puteti parasi clinica la 10 minute dupa procedura, urmand sa veniti la controale si pansamente conform protocolului nostru.
   Daca sunteti de departe, ne puteti trimite un nr de telefon si va putem contacta pentru a va explica protocolul procedurii.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.