Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Sindromul de canal Guyon

Teritoriul de inervatie senzitiva a nervului cubital la nivelul mainii

Teritoriul de inervatie senzitiva a nervului cubital la nivelul mainii

Sindromul de canal Guyon este una dintre cele mai interesante neuropatii de compresie la nivelul mainii, tocmai datorita artificiului de a decomprima atat ramul senzitiv al nervului cubital, cat si cel motor, care este de cele mai multe ori uitat, neglijat sau nerecunoscut.

Sindromul de canal Guyon este o neuropatie compresiva care poate aparea din mai multe cauze, factorul traumatic repetitiv fiind foarte des implicat, alaturi de consolidare vicioasa a carligului osului hamat, formatiuni inlocuitoare de spatiu in acea arie(tumori, ganglioni, chisturi, pseudoanevrisme, tromboza arteri cubitale).

Anatomia unica a canalului Guyon va influenta simptomele. Nervul poate fi comprimat proximal insertiei sale(zona 1), prezentand astfel o combinatie de simptome atat senzitive cat si motorii.

Compresiunea la nivelul zonei 2 (ramura motorie profunda) va prezenta simptome pur motorii caracterizate prin atrofia musculaturii hipotenare si interosoase, cu imposibilitatea departarii degetelor unul de altul si adductia degetului mare. Compresia in zona 3 este asupra ramurii motorii si reprezinta parestezia la nivelul jumatatii interne a inelarului si a degetului mic.

Avand in vedere multitudinea de afectiuni la nivelul acestui spatiu, pentru un diagnostic corect, de cele mai multe ori este nevoie si de examinari imagistice pe langa examenul clinic clasic.

Metodele de tratament includ si aici abordare conservatoare prin orteze termoplastice si medicatie anti-infamatorie si/sau injectari de corticosteroizi, dar din pacate aceste tehnici nu dau rezultatele scontate, decat foarte rar.

Tehnicile chirurgicale raman singurele capabile sa poate rezolva problema daca sunt corect conduse. Protocolul clinicii Cosmedica implica atat decomprimarea canalului Guyon a ramului senzitiv, care este de obicei singura efectuata de majoritatea chirurgilor, dar si a ramului motor, artificiu pe care il consideram vital pentru recuperarea corecta a unui nerv comprimat si traumatizat.

Majoritatea recidivelor si nemultumirilor pacientilor sunt date de acel ram motor profund care ramane comprimat sub o brida musculotendoninoasa si care este de obicei uitat.

Sursa imagine: http://www.ehealthstar.com/conditions/guyons-canal-syndrome

2 Comentarii
 1. Buna ziua,
  Va felicit pentru pentru profensionalismul prezentarii.In zona marcata cu galben(in imaginea de mai sus-Guyons Kanal Sindrom)am senzatia de amorteala la mana stanga(partea palmara)de ca. 2 luni.Nervii motori sunt in regula. In urma consultatiei medicale(diagnostic neuropatie ulnara stg),am urmat un tratament(Milgama, Maldorex,Deep Relief cu aplicare in zona cotului-initial amorteala cuprindea si zona dorsala a degetului5 si 1/2 din 4) care a ameliorat dar nu a vindecat.V-asi fi recunoscator daca mi-ati transmite recomandarile dumneavoastra in privinta terapiei nechirurgicale.
  Va multumesc si va urez toate bune!

  • Buna ziua,

   Referitor la cele scrise, avand in vedere ca exista parestezii si la nivelul bordului cubital al fetei dorsale a mainii, este probabil sa existe pe langa sindromul de canal Guyon si sindrom de canal cubital. Aceasta din urma este o neuropatie compresiva a nervului cubital la nivelul cotului, unde el trece printre olecran si epifiza mediala a humerusului.
   Ar trebui sa va examinam cu atentie, sa vedem daca este vorba si de sindrom de canal cubital. La nivelul cotului trebuie decomprimate mai multe structuri care pot sa apese nervul cubital.
   Exista posibilitatea sa efectuati studii de conducere electrica la nivelul nervului cubital, dar eu personal, nu le conditionez la nimeni care se prezinta la consult cu aceste simptome sau alte simptome de neuropatie compresiva, deoarece nu prea ne ajuta in realitate. Acestea ajuta doar la aspectul legal al lucrurilor.

   Asadar, daca doriti sa stiti mai multe despre starea actuala si ce ar trebui sa facem, va asteptam la o consultatie, sau puteti sa ne contactati la unul dintre numerele de contact si sa solicitati o discutie cu unul dintre medici

   Dr. Mihai Chertif

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.