Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Ginecomastia

Operatia de ginecomastie – micsorarea sanilor la barbati.

Operatie ginecomastie

Operatie ginecomastie – micsorare sani la barbati

Ginecomastia reprezinta o dezvoltare benigna a glandei mamare la barbati datorita proliferarii tesutului glandular. Ginecomastia este astfel, rezultatul unei disconcordante intre cantitatea de hormoni estrogeni si androgeni (testosteron) la barbati, unde cea de estrogeni o depaseste pe cea a hormonilor androgeni.

Aceasta activitate inhibitorie asupra hormonilor androgeni va avea ca rezultat o glanda mamara dezvoltata mult peste normal.

Ginecomastia apare deseori la nastere, dar majoritatea cazurilor sunt descoperite la pubertate, avand varful de incidenta intre 14 si 15 ani.

Cand este descoperita la pubertate, ginecomastia are de obicei o evolutie autolimitata, ea regresand in urmatorii ani.

Ginecomastia poate fi fiziologica sau patologica.

Ginecomastia fiziologica este deobicei intalnita la nou-nascuti, adolescenti sau varstnici.

La nou-nascuti, estrogenii maternali stimuleaza tesutul mamar neonatal spre hipertrofie. Aceasta conditie deobicei se rezolva spontan in cateva saptamani.

Varsta medie pentru ginecomastia la adolescenti este 14 ani si dispare in jurul varstei de 20 de ani.

Ginecomastia patologica reprezinta excesul de hormoni estrogeni (care poate proveni in urma unor tumori testiculare, pulmonare, hipofizare, in urma cirozei, excesului de hormoni tiroidieni, infometarii); deficienta de hormoni androgeni (anorhie congenitala, sindromul Klinefelter, rezistenta androgena, deficiente in sinteza testosteronului) sau in urma consumului de droguri sau medicamente care interfera asupra mentinerii normale a balantei dintre estrogeni si androgeni (estrogeni, marijuana, heroina, gonadotropina).

Candidatii ideali

Pacientii trebuie sa fie intr-o stare de sanatate cat mai buna, far boli cronice decompensate, fara tratament administrat cronic pentru o afectiune serioasa ( anticoagulante, anti-agregante, chimioterapice, cortizon etc ), care sa prezinte una din urmatoarele forme imediat mai jos descrise.

Ginecomastia poate fi catalogata drept:

 • Ginecomastia adevarata – barbatul prezinta sani exact ca si o femeie atat din punct de vedere al formei, volumului, proiectiei, marimii areolei cat si ca structura histologica, caracterizati printr-o componenta glandulara de dimensiuni mari sau foarte mari. Aceasta se asociaza uneori cu o greutate corporala excesiva, dar de cele mai multe ori apare individuala, provocand astfel o rusine pentru pacient, spre exemplu in timpul pubertatii cand poate fi natura fiziologica ( poate trece de la sine dupa perioada pubertatii ). Se intalneste uneori la culturisti datorita administrarii in exces de substante anabolizante sau in urma administrarii unor medicamente care intervin in procesul de productie a hormonilor estrogeni si androgeni. De cele mai multe ori este datorita unei reale tulburari endocrine. Este o conditie benigna si se poate rezolva doar prin mastectomie subcutanata. 

 

 • Pseudoginecomastia ( adipomastia ) – barbatul prezinta un volum excesiv al sanului datorita unei componente grasoase in cantitati mari sau foarte mari care de obicei este asociata cu o crestere in greutate. Sanii apar umflati, rotunzi si la palpare sunt pufosi si moi comparativ cu ginecomastia adevarata cand acestia sunt tari sau uneori, tot moi pe alocuri. De obicei este asociata cu suplimentele hormonale, dar si cu o dieta dezechilibrata si un stil de viata sedentara. Daca elasticitatea pielii este adecvata, liposuctia este tratamentul de electie.

 

 • Formele asociate – atunci cand sanii prezinta o crestere a volumului atat a componentei glandulare cat si adipoase. Pe aceasta o intalnim de cele mai multe ori in practica noastra. La marea majoritate a acestor pacienti componenta glandulara nu este atat de mare ca si cea adipoasa, situatie in care doar liposuctia asociata cu liposculptura tesutului toracic moale poate oferi un rezultat foarte bun. Uneori daca in urma unei ecografii se constata ca dimensiunile glandei mamare sunt destul de mari si ar lasa pe loc o diformitate in special la nivelul areolei, este necesar ca o buna parte din glanda sa fie si ea inlaturata.

 

Inainte de procedura pentru ginecomastie

Pacientul necesita o vizita pentru o consultatie, in cadrul careia sa i se confirme daca este un candidat bun, daca afectiunea este ginecomastie adevarata, adipomastie sau o forma mixta si de asemenea sa primeasca explicatiile complete despre procedura, tratament si posibilele complicatii.

Este nevoie de un set de analize de sange si o ecografie mamara care va confirma cele obtinute in cadrul examenului clinic efectuat in cadrul consultatiei. De obicei solicitam ca la ecografie medicul  radiolog sa ne ofere date despre balanta procentului grasime vs glanda mamara pentru a putea informa pacientul despre decizia pe care o poate lua. Cu 3-4 zile inainte recomandam pacientilor sa faca o dezinfectie cutanata cu o solutie antiseptica a zonei toracice de la nivelul claviculelor pana la nivelul rebordului costal, in ziua interventiei sa nu consume lichide sau alimente si sa fie epilati cu 2 zile inainte.

Tratament

Inainte de a ne gandi la orice tratament este bine sa stim ca ginecomastia se poate rezolva si de la sine.

Avand in vedere conditia nesatisfacatoare din punct de vedere estetic, majoritatea barbatilor cu ginecomastie doresc sa efectueze interventia chirurgicala care le va aduce multumirea si satisfactia atat a unui nou look cat si cea psihologica pe care pentru o perioada au pierdut-o.

Majoritatea barbatilor cu aceasta afectiune care apeleaza la chirurgul plastic invoca aspectul psihologic mai mult decat cel estetic.

micsorare sani barbati

Micsorare sani barbati: Ginecomastia

Tratamentul chirurgical ramane abordarea standard acceptata mai ales in cazul pacientilor cu ginecomastie asociata cu tesut mamar fibrotic.

Metodele chirurgicale pot varia de la o simpla excizie a glandei mamare pana la abordari mult mai complexe care implica reductie mamara adevarata, dar care se efectueaza doar exceptional.

Cele doua metode folosite sunt: mastectomia subcutanata si mastectomia asistata prin liposuctie, dar intotdeauna le practicam pe amandoua pentru un rezultat mult mai uniform si estetic atragator.

Mastectomia subcutanata 

Pentru acest procedeu sunt utilizate cateva abordari, ele facandu-se in functie de gradul ginecomastiei; aici referindu-ne si la felul cum va fi plasata incizia. Incizia in functie de preferinta chirurgului se poate efectua la nivelul unui cadran al areolei sau de tip circumareolar ( circumferential  in jurul areolei ) daca necesita si o excizie a surplusului de piele.

Pacientilor cu un grad minor sau moderat de ginecomastie li se poate face o incizie intra-areolara de-a lungul emisferei inferioare (incizie Webster) sau celei de pe partea laterala ( de la ora 7 la ora 11), la zona de jonctiune intre areola si piele: in clinica avem o expresie  : acolo unde apa (areola) intalneste plaja (pielea )

Ginecomastia severa cu prezenta unei glande mamare de dimensiuni mari sau foarte mari necesita o disectie larga pe sub piele, pana la fascia muschiului pectoral mare. Daca in trecut obisnuiam sa folosim un drenaj aspirativ, in ziua de azi datorita  radiofrecventei Ellman 4.0 MHz si a unui tip special de suturi interne, nu mai prea folosim drenaj decat in cazuri speciale cand spatiile care raman sub piele nu pot fi inchise datorita inlaturarii glandei printr-un orificiu foarte mic.

Mastectomia asistata prin liposuctie

Sunt deja multi ani de cand practicam tratamentul ginecomastiei cu liposuctie prin incizie axilara.

Prin aceasta tehnica riscul compromiterii vascularizatiei areolei si complexului areola-mamelon este foarte mic, durerea este aproape inexistenta, iar alte complicatii precum sangerarea necontrolata, hematoame, infectii, seroame si distorsiuni ale areolei sunt foarte mult diminuate.

La Clinica COSMEDICA pacientii pot beneficia de un tratament modern al ginecomastiei:

GINECOMASTIA FARA OPERATIE- procedura presupune liposuctie si liposculptura asistata prin jet de apa pentru a facilita extragerea materialului adipos mult mai usor si mai putin traumatic si inlaturarea glandei mamare prin incizia pe unde s-a introdus canula. Acest procedeu presupune o tehnica speciala prin care toate conexiunile intre glanda si muschiul pectoral pot si desprinse prin metoda de liposuctie, ca mai apoi glanda sa poata fi extrasa.

Anestezia presupune o combinatie intre anestezia locala folosita in cadrul liposuctiei cu jet de apa si o sedare profunda efectuata de medicul anestezist.

Durata operatiei de ginecomastie este de aproximativ 1 ora.

Dupa procedura pentru ginecomastie

Dupa operatia de ginecomastie va fi necesar ca o perioada de 10-14 zile pacientul sa nu faca efort fizic moderat si mare in special cu bratele. De asemenea i se va prescrie o reteta cu un antibiotic cu spectru larg si un antiinflamator. In primele 2-3 zile recomandam folosirea terapiei locale reci ( gheata ) si corsetul care il va primi sa il poarte conform indicatiei medicilor nostri. Firele sunt absorbabile si ulterior pe perioada vindecarii se poate folosi un gel siliconic pentru imbunatatirea aspectului cicatricii. Vindecarea initiala se face la 2-3 saptamani si apoi cea finala dupa 1 an.

Complicatii

Acestea va vor fi explicate in cadrul consultatiei pe indelete si totodata veti primi asigurari de la medicii nostri ca pot fi remediate tot in clinica noastra fara probleme, daca apar.

In general, in functie de tehnica aleasa : liposuctie sau liposuctie combinata cu mastectomie, complicatiile sunt de ordin general, ca si in cazul oricarei alte operatii: hematom ( acumulare de sange in exces )- apare in primele 24-48ore; serom ( acumulare de limfa in exces )- poate aparea de obicei in primele 1-2 saptamani; infectie, cicatrizare defectuoasa ( destul de rar ), dureri cronice ( foarte rar )  sau specifice: asimetria areolelor, tesutului glandular sau a grasimii restante.

Recomandarea clinicii COSMEDICA:

Clinica Cosmedica recomanda tuturor pacientilor care doresc sa corecteze aspectul inestetic al toracelui fie datorita unui depozit excesiv de grasime, a unei glande mamare marite sau combinatia dintre cele doua, sa opteze pentru un tratament care intotdeauna presupune asocierea dintre liposuctia si liposculptura regiunii pectoralilor si ta inlaturarea glandei mamare prin mastectomie subcutanata. Exista uneori pacienti care prezinta un grad minor sau moderat de dezvoltare a glandei mamare dar care nu au grasime aproape deloc sub piele si pentru care tendinta ar fi sa se inlature doar glanda mamara. Chiar si in aceste cazuri, tendinta noastra este sa folosim tehnica liposuctiei pentru a separa glanda mamara de piele si de fascia muschiului pectoral totodata cu sculptura pielii si a minimului tesut celular subcutanat asociata cu inlaturarea glandei mamare deoarece rezultatul va fi mult mai bun decat simpla extirpare a tesutului glandular.

Tariful pentru acest tip de interventie incepe de la 1000 de euro cu toate facilitatile incluse ( operatia de ginecomastie prin liposuctie, extirparea glandelor mamare si trimiterea materialului bioptic pentru examinare histopatologica, anestezie, corset, cazare timp de 1 zi, pansamente, servicii,  tratamente, controale pana la vindecare). Doar in cadrul consultatiei se va stabili costul final al interventiei.

19 Comentarii
 1. Buna ziua,

  Cred ca am o si eu ginecomastie, dar intrebarea mea ar fi urmatoarea: daca sunt pasionat de sport (in special culturism), cat timp nu voi putea face antrenamente daca se impune operatie?

  Va multumesc

  • Buna ziua,

   Va multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru ca medicii nostri sa va poata oferi cat mai multe detalii despre situatia dvs particulara va recomandam sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din fata si profil stanga si dreapta, de la 1m distanta, pe un fundal mai inchis la culoare (perete/perdea) astfel incat sa se inteleaga cat mai bine legatura cu realitatea impreuna cu cateva date despre dvs (varsta, adresa,telefon de contact, inaltime, greutate, ocupatie, istoric de boli/tratamente/operatii/spitalizari/alergii etc) la office@cosmedica.ro si dupa ce vor fi evaluate veti primi un raspuns cu sugestia noastra. Daca va fi nevoie de o discutie mai ampla sau de anumite precizari speciale, puteti fi contactat/a de unul dintre medicii nostri chiar inainte de a veni la o consultatie pentru a fi cat mai bine informat/a cu privire la conditia dvs.
   Trebuie sa stiti ca pozele pot distorsiona intr-o oarecare masura realitatea, asa ca e bine sa intelegeti ca acestea doar pot sa ne orienteze cu privire la solicitarea dvs si astfel nu pot inlocui consultatia. Daca e nevoie de mentiuni cu privire la acest lucru, medicul vi le poate explica telefonic.

   Multumim

   Clinica Cosmedica
   Baia Mare
   +40-771227176
   +40-753042234

 2. Buna ziua, pot sa va trimit poze sa imi puteti spune ce e de facut ?

  • Buna ziua dle Albert,

   office@cosmedica.ro este emailul oficial al clinicii unde ne puteti trimite un set de poze cat mai clare din fata si profil cu regiunea toracica si dupa ce vor fi evaluate de medicii nostri veti primi un raspuns cu sugestia noastra.

   Multumim

   Clinica Cosmedica
   Baia Mare
   +40-771227176

 3. Buna ziua!Ati putea cumva sa va uitati pe mail daca va trimit niste poze sa va dati cu parerea daca e necesara o consulatatie, iar mai apoi nevoie de o operatie ?

  • Buna ziua dle Eduard,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   office@cosmedica.ro este una din cele 2 adrese de email active ale clinicii, unde pacientii pot trimite poze cu regiunile interesate. Va recomandam sa incercati ca pozele sa fie cat mai clare, pe un fundal negru sau albastru.

   Clinica Cosmedica
   Baia Mare
   +40-753042234

 4. Bun? diminea?a! Am un b?iat de 15 ani care sufer? de ginecomastie bilaterala as dori sa ?tiu pre?ul interven?iei chirurgicale

  • Buna ziua dna Alina,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Avand in vedere ca baiatul dvs are doar 15 ani, nu va recomand o procedura chirurgicala la aceasta varsta deoarece perioada de crestere se termina undeva in jurul varstei de 20 ani. Totusi, merita certificat daca nu cumva pe langa o glanda mamara putin marita sa fie vorba si de o adipomastie (acumulare de grasime pectorala), care poate fi sanctionata prin liposuctie.
   Pentru mai multe detalii puteti sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din fata si profil si dupa ce le evaluam vom reveni cu sugestia noastra.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-753042234

 5. cat costa o consultatie pentru a sti exact gradul de ginecomastie?

  Multumesc.

  • Buna ziua dle Marius,

   Costul unei consultatii pentru ginecomastie este 100 RON.

   Inainte de a veni la consultatie, cel mai indicat ar fi sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din fata si profil cu regiunea toracica sa vedem daca intr-adevar ar fi nevoie de mastectomie pentru ginecomastie sau doar liposuctie pentru adipomastie.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif
   Clinica Cosmedica
   +40-753042234

 6. Care este adresa de e-mail ??

 7. Buna ziua, ma numesc Jozsi as dori sa fac si eu operatie pt ginecomastie! Ma intereseaza pretul.

  • Buna ziua dle Jozsi,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru mai multe detalii despre situatia dvs, va recomand sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din fata si profil cu regiunea mamara si vom reveni cu ceea ce consideram ca trebuie facut.
   Pentru inceput trebuie estimat daca e vorba intr-adevar de o ginecomastie sau adipomastie si mai ales procentul intre acestea 2, deoarece daca glanda mamara este dezvoltata in exces, de obicei mai are pe langa ea si un exces de tesut grasos pentru care trebuie facuta liposuctie o data cu inlaturarea glandei.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

 8. Buna ziua, ma numesc Ilie Marius as dori sa fac si eu operatie pt ginecomastie! Ma intereseaza pretul si perioada de programare,as dori intre 16/05/2016 si 30/05/2016 daca s ar putea. Am si radiografie mamara!

  • Buna ziua dle Ilie,

   Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.

   Pentru a va putea oferi mai multe detalii despre situatia dvs particulara, va recomand sa ne trimiteti un set de poze cat mai clare din fata si profil cu regiunea toracica si vom reveni cu sugestia noastra. Probabil ca ati facut o ecografie mai exact, care ne va fi foarte buna.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

 9. buna ziua sant iulian si sufar de mastectomie severa am doua intrebari .cat costa operatia si in ce perioada trebui facuta operatia astept raspunsu dumneavostra va multumesc anticipat

  • Buna ziua,

   Consider ca va referiti la ginecomastie ca si afectiune. Operatia pentru aceasta este mastectomia, care in cazul dvs si practica alaturi de liposuctie prin care se corecteaza adipomastia.
   Pentru mai multe detalii va recomand sa ne trimiteti un set de poze din fata si profil pentru a vedea exact despre ce grad de ginecomastie este vorba si vom reveni cu explicatiile necesare.

   Multumim

   Dr. Mihai Chertif

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.