Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Transplant de par

Caderea parului este cauzata de o combinatie de factori: imbatranirea, modificarile hormonale si istoricul genetic de calvitie (chelie).

Cu cat procesul de cadere a parului incepe mai devreme, cu atat va fi mai intens. Alte cauze pentru pierderea parului sunt traumatismele, arsurile, situatie in care aceasta interventie se incadreaza la tehnici de chirurgie reconstructiva.

Tipuri de interventii

 • Transplantul de par

Procedura consta in acoperirea zonelor de calvitie cu par. Aceasta se face prin indepartarea unor portiuni de scalp fara par cu alte portiuni de scalp care contin cateva radacini de fir de par, din zonele cu par. Aceste fire de par se vor dezvolta in noile zone, si, in timp, se vor dezvolta si foliculii de par. In functie de gradul de calvitie, numarul de grefe necesar si durata tratamentului pot varia. Interventiile succesive pot fi necesare. Tehnica poate lasa mai multe cicatrici mici, la nivelul locurilor de extragere a zonelor cu par (zonele donor), dar de obicei aceste cicatrici nu sunt usor de observat.

 • Implantul de par

O modalitate sigura de tratament a calvitiei este inlocuirea foliculilor de par nesanatosi cu foliculi functionali din zona cefei si din zonele laterale ale capului. Implantul de par bazat pe aceasta tehnica reacopera cu par zonele de calvitie, imbunatatind aspectul general al parului intr-o maniera naturala, cu minime efecte secundare.

Inainte de interventie

Persoanele cu chelie pot alege dintre multiplele tratamente cosmetice pentru refacerea imaginii. Desi implantul de par este unul dintre cele mai populare, acesta nu este singura varianta. Se pot alege si alte tipuri de transplant de par daca pretul si eficienta sunt convenabile.

Realitatea

Aceasta interentie la nivelul pielii este foarte sigura, datorita simplitatii si sigurantei demonstrate in refacerea parului. In realitate, multe persoane aleg implantul de par in locul tehnicilor artificale, datorita garantiilor pe care le ofera inlocuirea zonelor de chelie cu foliculi sanatosi din alte zone ale scalpului (ceafa, zonele laterale). Acest tratament poate fi considerat o vindecare a cheliei.

Dupa interventie

Dupa inerventia de implant de par, este necesara o atentie speciala si hranirea firului de par. Dincolo de grija locala fata de firele de par amplasate in zone noi, este obligatorie o alimentatie sanatoasa, impreuna cu evitarea conditiilor climaterice extreme. Daca si zonele de provenienta – ceafa si zonele laterale – sunt sanatoase, atunci cresterea firului de par va fi corespunzatoare.

 • Transplantul de lambouri de scalp

Transplantul de scalp se realizeaza atunci cand zonele laterale ale scalpului (deasupra urechilor) si zona cefei sunt acoperite cu par.

O zona subtire si lunga de scalp, din zona purtatoare de par, se extrage si se plaseaza de-a lungul unei zone de chelie, pentru a crea o fasie cu crestere normala a parului.

Ca parte a tratamentului, anumite parti ale scalpului fara par pot fi indepartate. Zona donoare se acopera prin intinderea zonei opuse de scalp. Aceasta procedura poate inlocui parul de-a lungul unor zone largi.

Cresterea parului pare naturala, iar cicatricile inguste sunt ascunse intre foliculii de par.

 • Reducerea de scalp (excizia seriata).

Aceasta este indepartarea unei zone cat mai mari posibil din scalpel fara par, la prima interventie.

Zonele invecinate, care contin fire de par, sunt apropiate prin intindere de zona de chelie, dar pastrand, firesc, anumite zone fara par.

Tehnica se repeta o data sau de mai multe ori, ulterior, cu finalitatea reconstructiei zonei de calvitie.

 • Extinderea tesuturilor.

Un dispozitiv de expandare a tesuturilor se plaseaza sub o zona de crestere a parului din vecinatatea zonei de calvitie.

Dupa mai multe saptamani, dispozitivul determina aparitia unor noi celule cutanate. Ulterior, printr-o alta operatie, noile celule cutanate se plaseaza deasupra zonelor de chelie.

Candidatii dieali la aceasta procedura de inlocuire a parului trebuie sa aiba o crestere normala a parului in zona cefei si zonele laterale ale capului. Aceste zone vor fi locurile donor din care se extrag chirurgical fasiile si grefele.

Anestezia poate fi generala sau locala (in asociere cu sedative), pastrand pacientul treaz dar relaxat.

Pentru o eficienta completa sunt necesare mai multe reprize de interventii.

Dupa fiecare repriza este necesara o perioada de recuperare de cateva luni. Pentru obtinerea rezultatului complet (transplantul complet de par) sunt necesare interventii chirurgicale pe durata a pana la 2 ani.

La o luna sau 2 dupa operatie, parul nou implantat (grefa de par) va cadea, in mod normal, si termporar.

Dupa inca o luna se va relua cresterea parului.

Pentru rezultate mai apropiate de aspectul natural, o procedura de ajustare (touch-up) poate fi necesara. Aceasta consta in utilizarea unei combinatii de mini-grefe sau taieturi pentru a umple sau asorta linia parului.

8 Comentarii
 1. Buna seara

  Va rog sa-mi spuneti daca la clinica dumneavoastra se efectueaza tratament pentru regenerarea parului cu celule stem, sau alte tratamente nechirurgicale.Am 31 de ani si am o alopecie difuza, urmare a utilizarii de contraceptive orale ( Logest)
  De aproape 8 luni utilizez ca tratament local Alopexi 2%, dar fara nici un rezultat.V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde la acest mesaj.
  Va mltumesc!

  • Buna ziua,

   La Clinica Cosmedica efectuam injectare de celule stem din sange (PRP) de multi ani, chiar si pentru regenerarea bulbului pilos al pilozitatii scalpului si pentru reducerea caderii parului.
   In cazul dvs, avand alopecie, chiar daca am injecta celule stem in acea regiune firele de par nu pot sa isi mai revina. Acest tratament va poate ajuta, asa cum spuneam , doar pentru a reduce caderea firelor de par, nu pentru a le ajuta sa isi revina o data ce au cazut.

   Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati

   Dr. Mihai Chertif

 2. Multumesc frumos !!

 3. Daca am Diagnosticul alopecie .intrebari:
  1. Mi-se poate face implant la sprancene?
  2. Ce raspun imi puteti d`a?
  3. Dupa implant pot cadea din nou?

  Va multumesc !!

  • Buna ziua,

   Daca aveti alopecie, se poate face implant de sprancene.
   La clinica Cosmedica nu mai efectuam acest gen de procedura deoarece rezultatele sunt inca nesatisfacatoare atat pentru noi cat si pentru pacienti.
   Daca va referiti doar la zona sprancenelor, puteti incerca o solutie cu un tatuaj efectuat de un profesionist.

   Dr. Chertif Mihai

 4. Tocmai am citit articolul „Mihai Traistariu inca mai are chelie, chiar daca si-a facut implant de par! „Acolo nici nu mai avea de unde sa-mi puna”.

  Intamplator am aflat la ce clinica si-a facu implantul de par si recunosc ca preturile ma depasesc.

  Intrebari:
  1. Puteti sa-mi spuneti ce preturi aveti dummneavoastra pe centimetru patrat sau cum se calculeaza?
  2. Ca si Mihai Traistariu, am cam aceeesi problema: posibil sa nu am par destul. Din ce zone se mai poate lua par pentru implant?
  3. In caz ca nu e destul par propriu, se poate implanta si par fals?
  Va multumesc pentru ajutor.

  • Buna ziua,

   In momentul de fata nu efectuam transplant de par, deoarece echipamentele sunt trimise pentru service in Turcia de o buna perioada de timp, si se pare ca va mai dura pana sa ni le trimita. Sunt niste rotoare speciale cu care se preleveaza firul de par, iar eficienta lor a scazut destul de mult. Acestea se afla in garantie si firma producatoare trebuie sa depisteze motivul pentru care nu functioneaza eficient.
   Asadar, va mai dura, si cel mai bine ar fi sa ne incercati sa va indreptati in alta parte.

   Dr. Mihai Chertif

Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.