Clinica de Chirurgie Estetica si Plastica
office@cosmedica.ro / 0753.042.234 / 0771.227.176

Hallux valgus

operatie Hallux valgus

Operatie Hallux valgus, inainte si dupa

 

Hallux valgus este o diformitate frecventa a degetului mare, care deviaza spre exterior.

Articulatia metatarso-falangiana a halucelui este sediul unui proces de artroza secundara exostozanta. Falanga abdusa devine subluxata si pronata in fazele avansate, o data cu deviatia metatarsianului.

Musculatura sufera leziuni de distrofie fibromusculara, cu scaderea valorii functionale.

Afectiunea este in general bine suportata. In anumite conditii insa, ea evolueaza cu aparitia de dureri surde la nivelul articulatiei metatarso-falangiene, care se accentueaza prin eforturi, prin artroza si (frecvent) prin bursita, uneori suprainfectata, cu iritarea nervilor senzitivi pe fata interna a halucelui.

In forme mai avansate, durerile, in principal produse de bursita, iradiaza in gamba, in cazul asocierii piciorului plat si in planta, an antepiciorul rotund. Incaltamintea obisnuita nu mai este tolerata.

Aspectul este caracteristic: unghiul de abductie a halucelui poate sa ajunga pana la 90 grade; uneori halucele incaleca degetul al II-lea. La partea interna se observa deformarea produsa de capul artrozic al metatarsului, precum si de bursita cu hipercheratoza(„batatura”) respectiva.

Cand hallux-valgus-ul coexista cu un picior rotund, degetele celelalte sunt retractate „in ciocan” , cu subluxatie secundara, tendoanele facand coarda sub tegumente.

Exercitiile de gimnastica, sportul, igiena locala si incaltamintea fiziologica, cautand sa previna instalarea insuficientei musculo-ligamentare la cei predispusi, formeaza latura profilactica a tratamentului.

Tratamentul conservator se adreseaza formelor incipiente sau acelora avansate, la care tratamentul chirurgical nu se poate aplica(varsta inaintata, stare generala precara) si este reprezentat de igiena, kineto-terapie, eforturi moderate si incaltaminte fiziologica cu sustinatorul plantar, prevazut cu pelote pentru redresarea boltilor piciorului.

Tamponul ortopedic de redresare a halucelui, confectionat din cauciuc sau pisla, introdus in primul spatiu interdigital, ca si protectorul circular cutanat pentru exostoza sunt, uneori folositoare.

Tratamentul major al afectiunii ramane cel chirrugical care se intreprinde dupa forma anatommo-clinica si experienta:

–         In formele de gradul I- se practica rezectia exostozei si corectarea abductiei halucelui, prin capsulorafia interna;

–         In formele de grad II- se face rezectia 1/3-2/3 extremitatii bazale a falangei completata de exostozectomia capului metatarsian si retensionarea aparatului sesamiodian sub capul metatarsian

–         In formele de grad III-se recurge la solutionarea, in etape sau concomitent a hallux valgus-ului, a degetelor ”in ciocan” a degetului V varus, a antepiciorului plat-operatii completate prin tratament ortopedic.

1 Comentariu
Lasati un Comentariu

Date de contact

Str. G. Cosbuc nr. 52 Baia Mare Maramures 430032 Romania
Telefon: 0262.219.521
Fax: 0262.219.521
Website: www.cosmedica.ro
Email: office@cosmedica.ro

Despre Cosmedica

Scopul chirurgiei plastice si cosmetice este realizarea dorintelor estetice ale pacientului. Chirurgul plastic are rolul unui sculptor care incearca sa transforme prin operatii estetice acele dorinte in realitate cu mainile, minte si inima sa.